Yapı Kredi Yayınları’nın iki ayda bir yayınladığı Sanat Dünyamız dergisinin 50. yaşı nedeniyle düzenlediği “Sanat Dergileri ve Hayatta Kalma Yolları” başlıklı söyleşiye, dergimiz ArtDog Istanbul’un Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Kırmacı konuşmacı olarak katılıyor. Türkiye’de bağımsız sanat yayıncılığı yapan sanat dergilerinin editörleri, kurucuları ve genel yayın yönetmenlerini bir araya getiren söyleşide Kırmacı’nın yanı sara Argonotlar’dan Kültigin Kağan Akbulut, Art Unlimited’den Merve Akar Akgün ve Sanat Kritik’ten Abdullah Ezik yer alıyor. Söyleşi 30 Nisan 19.00’da Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da yapılacak.
Etkinlik, sanat yayıncılığının hayatta kalma yolları ve bağımsızlıklarını koruma metotlarının konuşulmasının yanı sıra sürdürülebilir sanat medyası için aktif tartışma alanlarının açılması amaçlanıyor. Türkiye’de dinamik sanat basının yerine ve etkilerine odaklanacak söyleşinin, bağımsız sanat yayıncılığının okurla ilişkisi üzerine de konuşulacağı bir zemin oluşturması bekleniyor.
Söyleşide Kimler Var?
Şebnem Kırmacı
ArtDog Istanbul dergisinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Kırmacı Bilkent Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden lisans derecesi aldı. University of North London’da İletişim ve Gazetecilik dalında yüksek lisans yaptı. Kırmacı 2004 yılında başlayıp sekiz yıl boyunca Harper’s Bazaar dergisinin konular editörlüğünü yaptı ve yerli ve yabancı birçok yayına katkıda bulundu. Şebnem Kırmacı 2014 -2019 yılları arasında İstanbul Art News IAN.Chronicle’ın yayın yönetmenliğini de üstlendi. 2019’dan beri de iki ayda bir yayınlanan ArtDog Istanbul ve internet sitesi artdogistanbul.com’un genel yayın yönetmeni.
Kültigin Kağan Akbulut
Argonotlar’ın kurucusu Kültigin Kağan Akbulut Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okudu. Uzun yıllar Gazete Duvar, Sanat Dünyamız başta olmak üzere birçok yayına katkıda bulundu. Susma Platformu’nda editör olarak çalıştı. Kurucu yayın yönetmeni olarak Argonotlar’da çalışmalarına devam ediyor.
Merve Akar Akgün
Art Unlimited dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Merve Akar Akgün sosyoloji lisansını ve çağdaş sanat sosyolojisi yüksek lisansını Paris Sorbonne Üniversitesi’nde tamamladı. Paris’te Crash Magazine, l’Interview, l’Officiel, Cahiers de Cinéma, Doolittle gibi çeşitli yayınlarda serbest editör olarak çalıştı. 2015’ten beri İstanbul merkezli beş derginin yayıncısı olan Unlimited Publications’ın genel yayın yönetmenliğini yapıyor, çağdaş sanat yazarlığı üzerine atölye çalışmaları yapıyor.
Abdullah Ezik
Sanat Kritik’te editör olan Abdullah Ezik’in ilk şiir kitabı Kuş Grisi 2023’te yayımlandı. Bugüne kadar birçok yazarın kitabını yayına hazırladı. Doktora eğitimine Marmara Üniversitesi, Türkiyat Enstitüsü, Yeni Türk Edebiyatı ana bilim dalında devam ediyor; Sanat Kritik’te editör, Açık Radyo ve Medyascope’da programcı, Yeditepe Üniversitesi ve FMV Işık Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
“Sanat Dergileri ve Hayatta Kalma Yolları” başlıklı söyleşi 30 Nisan Salı günü saat 19.00’da Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Kapılar etkinlikten yarım saat önce ziyaretçilere açılacak.
Sanat Dünyamız dergisinin 50. yılı kapsamında Ocak 2024’te 1. Sanat Dünyamız Film Günleri’yle başlayan etkinlikler; yıl boyunca söyleşiler, atölyeler, buluşmalarla sürmeye devam ediyor.