Salt'tan Cumhuriyet'in 100. Yılı Etkinlikleri - ArtDog Istanbul
İzmir İşçi Esnaf Kurumları Mitingi, tahminen 1930’ların ikinci yarısı. Fotoğraf: Hamza Rüstem, İzmir Salt Araştırma, Fotoğraf ve Kartpostal Arşivi

Salt’tan Cumhuriyet’in 100. Yılı Etkinlikleri

Salt, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı kapsamında akademisyen ve araştırmacıların katkılarıyla bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. 20. yüzyıl Türkiye’sinin tarihini ve toplumsal dönüşümleri yansıtan yerel örnekleri odağına alan programda, Salt’ın sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi alanlarında derleyerek erişime sunduğu arşivler üzerinden kurgulanan sergi projeleri, konuşmalar ve film gösterimleri yer alıyor.

Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamındaki programların ilkinde tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak, erken Cumhuriyet döneminde ekonomi ve toplumsal yapıyı değerlendirecek.

Samsun Tütün Fabrikası’nda çalışan kadınlar ve ustabaşıları (tarihi bilinmiyor) Salt Araştırma, Fotoğraf ve Kartpostal Arşivi

Prof. Dr. Zafer Toprak, 9 Mayıs Salı günü saat 18.30’da Salt Galata’daki Atölye II-III’te gerçekleştireceği “Erken Cumhuriyet’te Ekonomi ve Toplumsal Yapı, 1923-1946” başlıklı konuşmasında Türkiye’nin iki dünya savaşı arası dönemine odaklanacak.

Tek parti döneminin ekonomi politikasını ve toplumsal yapısındaki köklü dönüşümleri irdeleyecek Toprak, yurttaş kimliğini kazanan “yeni insanın” ve laik bir toplumun oluşumuna değinecek. Bir tür “toplumsal devrim” niteliği kazanan bu süreci dönemin koşulları içerisinde değerlendirerek, toplumsal dönüşümlerin yarattığı açılımları gündeme getirecek.

Esnaf Birlikleri, Cumhuriyet Bayramı, Bolu, 1933. Salt Araştırma, Fotoğraf ve Kartpostal Arşivi

2023 yılı boyunca devam edecek programlar ile sanat tarihi yazımından sanat eğitiminin geçirdiği dönüşümlere, Maârif Vekâleti (bugünkü adıyla Millî Eğitim Bakanlığı) öğretmenlerinden Mimarlık fakültelerindeki eğitim ortamına, Türkiye’nin yüzyıllık toplumsal ve kültürel birikimi ele alınacak. Kişiler ve kurumlar üzerinden yapılacak okumalarla ulus devlet kurma süreci ve sonrasında, süreklilik ve kopuşlar çeşitli boyutlarıyla irdelenecek.

Farklı alanlardan uzmanların katılımıyla düzenlenecek bu etkinlikler ile tarih yazımı, öğretim ve eğitimin toplumdaki dönüştürücü rolünün, yeni bilgi ve bulgular ışığında çok yönlü ve disiplinlerarası bakış açılarıyla ele alınması amaçlanıyor.

Ankara Kız Lisesi, 1930’lar. Salt Araştırma, Fotoğraf ve Kartpostal Arşivi

Programlar ile ilgili ayrıntılı bilgiye saltonline.org internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Zafer Toprak Hakkında

Prof. Dr. Zafer Toprak, uzun yıllar Boğaziçi ve Koç üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. Küratör olarak İş Bankası’nın İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Müzesi ile Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi ve Borusan’ın Asım Kocabıyık Müzesi’nin kurucu kadrosunda yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Üstün Başarı Ödülü, Garanti Bankası-Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi Finans Tarihi Ödülü ve Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’ne layık görüldü; St. Olaf College’dan kültür çalışmaları alanında fahri doktora aldı. Tarih Vakfı’nın kurucu üyesi, Bilim Akademisi asli üyesi ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyesidir.

Previous Story

FENDI Casa’dan Yeni Koleksiyon

Next Story

Kraliçe’nin Köpekleri Tasarımın Başrolünde

0 0,00