Özer Kabaş, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki atölyesinde, tahmini 1970’ler. Salt Araştırma, Özer Kabaş Arşivi.

Salt’ta Söyleşi

/

Salt’ın sanatçı, eğitimci ve yazar Özer Kabaş (1934-1998) üzerine yürüttüğü uzun soluklu araştırma sürecinin ilk çıktısı olan “Sentez ve Montaj: Özer Kabaş Yazıları kitabı kapsamında, 25 Mayıs Perşembe günü saat 18.30’da Salt Galata’daki Oditoryum’da Kabaş’ın dostları Oya Başak, Jale Erzen ve Hasan Gürdal’ın bir araya geleceği bir söyleşi gerçekleştirilecek. Herkesin katılımına açık olacak program aynı zamanda ücretsiz olacak.

Özer Kabaş Robert Kolej oyuncularıyla, takribî 1964-1974 Arka sıra, soldan sağa: Ali Taygun, Tarık Okyay, Samuel Gatenyo, David Bonfil, Hilary-Sumner Boyd, Oya Başak, Bülent Ayık, Özer Kabaş, Erhan Yaşar Ön sıra, soldan sağa: Cevdet Suner, Erkan Söylemez, Ahmet Celebiler, Arif Güpgüpoğlu, Muammer Ünlüer, Selim Alguadiş Salt Araştırma, Özer Kabaş Arşivi

E-yayın ve basılı kitap olarak sunulan Sentez ve Montaj’ın yazarlarından Vasıf Kortun’un moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide, Kabaş’ın sanat eğitimine yaklaşımı ve ortama katkılarının yanı sıra tasarım, sinema ve tiyatro gibi sanatın farklı disiplinlerine olan ilgisi ele alınacak.

Özer Kabaş Kimdir?

Özer Kabaş, ABD’deki sanat eğitiminin ardından 1964-1974 yıllarında Robert Kolej Yüksek Okulu’nda (Boğaziçi Üniversitesi) öğretim üyesi olarak görev yaptı. 12 Mart 1971’de kapatılan Robert Kolej Sinema Kulübü’nün danışmanlığını yürüttü ve kulübün 1967’de düzenlenmesine vesile olduğu I. Hisar Kısa Film Yarışması’nda 16mm dalında İstanbul Hatırası filmiyle birincilik ödülü aldı.

Öğrencisi Hasan Gürdal, Kolej’deki öğrenimi süresince kulübün üyeleri arasında yer aldı. 1968-1970 yıllarında kulübün ve Hisar Kısa Film Yarışması’nın başkanlığını yürüttü. Kabaş, Robert Kolej’de öğretim üyeliğinin yanı sıra öğrenciler için sosyal bir merkez olan ve tiyatroyu da kapsayan ‘Social Hall’un yöneticiliğini yaptı. Burada düzenlenen pek çok tiyatro oyununda ve etkinlikte Oya Başak ile bir araya geldi. Öğretim üyeliği yaptıkları Robert Kolej’in Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüşümüne dair çalışmalara tanık oldular.

“Sentez ve Montaj: Özer Kabaş Yazıları” , Salt, 2023. [ön kapak]Tasarım: Okay Karadayılar
1971’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Temel Sanat Eğitimi Kürsüsü’ne (yarı zamanlı) katılarak ders vermeye başlayan Kabaş, ressam Altan Gürman, heykeltıraş Ali Teoman Germaner, mimar Erkal Güngören ile birlikte Temel Sanat Eğitimi dersinin çekirdek kadrosunu oluşturdu. 1974’te Akademi’nin (bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) öğretim kadrosuna katıldı. Aynı yıl Jale Erzen’i yarı zamanlı ders vermesi için Akademi’ye davet etti. Yaklaşık üç yıllık bu süreç, Erzen ile Kabaş’ın sanat ve sanatın sorunları ile Türkiye sanat ortamı üzerine kesintisiz devam eden diyaloglarının başlangıcı
oldu.

İlginizi çekebilir:  'Oscar’ın Yabancıları' İstanbul Modern Sinema’da Ücretsiz

Araştırma Sürecinin Detayları

Kabaş’ın farklı alanlardaki üretimleri, eğitimci ve sanat düşünürü yönleri üzerine Oya Başak, Jale Erzen, Hasan Gürdal ve Vasıf Kortun’un katılımıyla düzenlenen söyleşide, Salt’ta devam etmekte olan araştırma sürecinin detayları da tartışmaya açılacak.

Sentez ve Montaj: Özer Kabaş Yazıları kitabını Salt Beyoğlu ve Salt Galata’daki Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nden edinmek mümkün.

Özer Kabaş, Eminönü (İstanbul), tahminî İstanbul Hatırası (1967) filminin çekimleri esnasında. Salt Araştırma, Özer Kabaş Arşivi

Katılımcılar Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde öğretim üyesi olan Emeritus Prof. Dr. Oya Başak, modern ve çağdaş drama, edebiyat kuramı ve eleştirisi alanlarında dersler vermektedir.

Ressam ve sanat tarihçisi Prof. Dr. Jale Erzen, hâlen ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi. Türkiye’den sanatçılar, modern sanat, estetik, Osmanlı mimarisi, çevre estetiği ve mimarlık üzerine çeşitli mecralarda yayımlanmış makale ve kitapları bulunmaktadır.

Hasan Gürdal, 1970’de Robert Kolej Yüksek Okulu (Boğaziçi Üniversitesi) İş İdaresi ve İktisat Muhasebe ve Finansman Bölümü’nden mezun oldu. Sinema üzerine araştırmalar yürüten ve yazılar yazan Gürdal, sinema tarihi ve yönetmenler üzerine derlediği çalışmasını internet sitesi üzerinden erişime sunmuştur. 1968-1970 yıllarında Hisar Kısa Film Yarışması’nın başkanlığını yapmıştır.

Vasıf Kortun, modern ve güncel sanat, sanat kurumları ve sergi pratikleri konularında çalışan küratör, eğitmen ve yazar. 2011-2017 yıllarında Salt Araştırma ve Programlar’ın kurucu direktörlüğünü yürüten Kortun, Doha’daki Mathaf: Arab Museum of Modern Art’ın araştırma ve küratöryel danışmanlığını yapmaktadır.

Previous Story

Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı II

Next Story

Frieze New York

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.