SAHA'dan Gülsün Karamustafa'nın Projelerine Destek - ArtDog Istanbul
Gülsün Karamustafa, "Osmanlı ve Türkiye Tarihinde İşçi Sınıfının Tarihi" için eskiz, 1977

SAHA’dan Gülsün Karamustafa’nın Projelerine Destek

/

SAHA, Gülsün Karamustafa’nın uluslararası projelerini destekliyor. Viyana’nın güncel sanat merkezi Kunsthalle Wien’de “No Feeling is Final.The Skopje Solidarity Collection” başlıklı sergide Gülsün Karamustafa’nın yeni işi yer alıyor. Aynı zamanda Paris’teki Centre Pompidou’nun müze koleksiyonuna da  sanatçının 70’li yıllardan bir eseri kazandırıldı.

Kunsthalle Wien’de 28 Ocak 2024 tarihine kadar devam edecek olan ve başlığını Rilke’nin dizelerinden alan “No Feeling is Final.The Skopje Solidarity Collection” sergisinde, Karamustafa küratoryal bir yaklaşımla koleksiyondan seçtiği eserlerle müzenin koleksiyonuna bakışını kendi sanat pratiğiyle birleştiriyor.

stallation view: No Feeling Is Final. The Skopje Solidarity Collection, Kunsthalle Wien 2023, photo: www.kunst-dokumentation.com

Üsküp Çağdaş Sanat Müzesi (MOCA Skopje) işbirliğinde düzenlenen serginin odağını müzenin koleksiyonu ve böylesine sıra dışı bir projenin doğuşunun tarihsel ve politik bağlamı oluşturuyor. 1963’te Üsküp’de meydana gelen şiddetli depremin ardından şehrin yeniden yapılandırılması esnasında Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan uluslararası dayanışma çağrısıyla dünyanın dört bir yanından sanatçılar, kurulan çağdaş sanat müzesine binlerce eser bağışlamıştı.

Serginin küratörlüğünü ise kurumun artistik direktörleri Ivet Ćurlin, Nataša Ilić ve Sabina Sabolovići’nin içinde olduğu küratoryal kolektif What, How & for Whom / WHW üstleniyor. (WHW, 2009’da İnsan Neyle Yaşar? başlığıyla düzenlenen 11. İstanbul Bienali’nin de küratörlüğünü üstlenmişti.)

Müzenin Daimi Koleksiyonunda

SAHA, aynı zamanda Paris’teki Centre Pompidou’nun müze koleksiyonuna Gülsün Karamustafa’nın 70’li yıllarda yaptığı “Osmanlı ve Türkiye Tarihinde İşçi Sınıfının Tarihi için” eskizini kazandırdı. SAHA, 2019’da Centre Pompidou ile başlattığı işbirliği kapsamında, her yıl müze küratörleri tarafından Türkiye’den seçilen bir sanatçının yapıtını müzenin daimi koleksiyonuna kazandırıyor.

Önceki yıllarda Halil Altındere Homeland; Hera Büyüktaşcıyan FoundationsTerrestrial I ve II; Emre Hüner Panoptikon ve Güneş Terkol’ün Bridge the Gap ve Dreams on The River başlıklı işleri aynı işbirliği kapsamında koleksiyona kazandırıldı.

Gülsün Karamustafa

Gülsün Karamustafa Hakkında

Gülsün Karamustafa 1969 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 2014’te toplumların kültürel gelişiminde aktif rol oynayan bireyler ve kurumlara verilen Prince Claus Ödülü’nü aldı. İstanbul’da yaşayan ve üreten sanatçı, resim, video, yerleştirme ve heykellerle zenginleştirdiği pratiğinde toplumsal cinsiyet, göç ve küreselleşmenin iç içe geçmişliğini inceliyor ve sergiliyor.

Eserleri, EMST National Contemporary Art Museum Athens/Atina, GR; Istanbul Modern, TR; Ludwig Museum Cologne, DE; MCA Museum of Contemporary Art Chicago, US; MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Viyana, AT; Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, FR; Warsaw Museum of Modern Art (Museum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie), Varşova, PL; Neues Museum Nürnberg, DE, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, US; Tate Modern, Londra, GB, Van Abbemuseum, Eindhoven, NL, Wien Museum, Viyana, AT müzelerinin koleksiyonlarında yer alıyor.

Previous Story

BASE 2023 Başvuruları Başladı

Next Story

Rahmi M. Koç Müzesi’nden 23 Nisan Etkinlikleri

0 0,00