Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz

SAHA Studio’da Dönem Sonu

Davetli sanatçılar arasında Mehmet Ali Boran, İrem Günaydın, Gizem Karakaş, Merve Kılıçer ve İrem Tok yer aldığı SAHA Studio'da 7. dönem sona erdi. Sanatçıların program boyunca ürettikleri farklı mecralardan çalışmaları, SAHA’nın İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda (İMÇ) 5. Blok'taki yeni mekanında 8 Haziran'a kadar izlenebilir.

SAHA’nın sanatçı ve küratörlerin üretim, etkileşim ve gelişim ortamlarını desteklemek üzere kurduğu SAHA Studio’da 7. dönem sona erdi. Mehmet Ali Boran, İrem Günaydın, Gizem Karakaş, Merve Kılıçer ve İrem Tok’un yer aldığı 7. dönemde, sanatçılar ağırlıklı olarak doğa, yaşam, göç, kültürel miras, aidiyet ve kayıp konularına odaklanıyor. Çelenk Bafra, Kevser Güler ve Ali Kazma’dan oluşan 2023-2024 SAHA Studio seçici kurulun danışmanlığında programa katılan sanatçıların farklı mecralardan çalışmaları, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda (İMÇ) bulunan SAHA’nın yeni mekanında görülebiliyor.

Gizem Karakaş, Aramızda

Gizem Karakaş’ın SAHA Studio sürecinde üzerine çalıştığı Aramızda, Fransa feminist sanat akımının ve video sanatının 1970’lerdeki öncü temsilcilerinden Nil Yalter‘in yaklaşık yarım asırdır birlikte olduğu  hayat arkadaşı Joël Boutteville’in ölümünden sonra Paris’te birlikte yaşadıkları apartmandan taşınma sürecini anlatıyor. Çalışma, Yalter’in bu sene Venedik Bienali‘ne katılımı, Altın Aslan Yaşam Boyu onur Ödülü’ne layık görülüşü ve bienale paralel olarak Şu Gurbetlik Zor Zanaat Zor, kitap lansmanına odaklanıyor. Gizem Karakaş, tüm bu süreçleri,  sanatçının da işlerinde sıklıkla kullandığı mecralar olan video, polaroid fotoğraf ve metinler aracılığıyla belgeliyor. Aramızda göç, dostluk, kayıp ve özlem konuları üzerinden özneler arası ilişkilere bakıyor.

Mehmet Ali Boran, Anksiyete

Türkiye’nin farklı kentlerinden sanatçıları da ağırlayan SAHA Studio‘nun 7. dönem davetli sanatçıları arasında Mardin’den gelerek altı aylığına İstanbul’a yerleşen Mehmet Ali Boran da bulunuyor. Boran projesinde 2018 yılından bu yana gözlemlediği Mazıdağı’ndaki fosfat çıkarma tesisinin neden olduğu yıkıma odaklanıyor. Bu yıkımı fotoğraf sanatçısı Tehsin Baravi ile arşivleyen Boran, çekilen panoramik fotoğrafları bir yerleştirme kurgulayarak titreyen bir mekanizma aracıyla kimi fotoğrafları titreterek tahribatı sosyolojik ve ekolojik çerçeveyle mercek altına alıyor. Ayrıca Boran’ın aynı süreç içinde ürettiği gıda meselelerini ele aldığı bir güvenlik aynası, envanter numaralarıyla şekillendirdiği seramikten bir düdük heykel yerleştirmesi ve seramik tabakayı katlama jestiyle içindekileri okunamaz hale getirdiği, böylece dışarıya karşı koruduğu İstanbul günlükleri adındaki duvar yerleştirmeleri de fotoğraflara eşlik ediyor.

Merve Kılıçer, Tanrılar Yerle Bir Edildiğinde

Merve Kılıçer çalışmasında çevresel yıkımın boyutunu ortaya koymak için 16 mm analog kamera aracılığıyla doğayı kutsallaştıran Antik Anadolu medeniyetlerinin anıtlarının görüntülerini, günümüzün maden sahalarından görsellerle bir yerleştirmede yan yana getiriyor. Sanatçı projesiyle iklim adaleti dayanışma hareketlerine sanatsal bir üretimle katkıda bulunmaya amaçlıyor.

İlginizi çekebilir:  Step İstanbul: “Me versus Mass” Konuşmaları
İrem Tok, Tortu

Sanatsal pratiğinde metin ve imge arasında dolaşmanın yollarını araştıran İrem Günaydın,  bölümler halinde yapılandıracağı OPUS: A Para-Opera Structure ismini verdiği, metin, tasarım ve sahne sanatlarını birleştiren uzun vadeli projesinde çeşitli pasajların meydana getireceği ilk bölüm konvolutun ilk pasajı Musakhan’ı, bu projeye özel operanın ihtişamına referansla tasarlanan Hamaset isimli yazı karakteri ile üretiyor.  İrem Tok’un SAHA Studio için geliştirdiği projesi ise, Haliç’in çamuruna odaklandığı deneysel bir araştırmayı ve yerleştirmeyi kapsıyor. Doğal çevre ile insan müdahalesinin etkileşimini araştıran Tok, suyun ve çamurun doğal, kültürel, bilimsel ve ekolojik değişimini inceliyor.

SAHA ve SAHA Studio Hakkında

Türkiye’den görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarların üretim ve gelişim ortamlarını desteklemek, uluslararası sanat kurumları ve ağları ile etkileşimlerini artırmak amacı ile kurulan SAHA, 2011 yılından beri yaklaşık 650 sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifine 46 farklı ülkede ve kâr amacı gütmeyen yaklaşık 220 müze, bienal ve sanat kurumundaki projeleri için destek oldu. SAHA’nın sanatçı, küratör ve yazarlar için bir araştırma, etkileşim ve üretim programı olarak tasarladığı SAHA Studio, katılımcılarına SAHA’nın yurtiçi ve yurtdışındaki ortaklıklarının da katkısıyla geribildirim ve bağlantı imkanları sağlıyor.

2019 yazında kurulan SAHA Studio, Haziran 2024’te tamamlanan yedinci dönemiyle beraber, Türkiye’nin farklı kentlerinden toplam 34 sanatçı ve sanatçı kolektifinin yanı sıra, kurumsal işbirlikleri yoluyla yurtdışından 7 küratörün araştırma ve üretimine alan ve destek sağladı. Program kapsamında tasarlanan buluşma, sunum ve toplantıların yanı sıra şehir içi ve dışı araştırma gezileri, sergi, koleksiyon ve atölye ziyareti gibi etkinlikler, katılımcıların birlikte öğrenme ve gelişimine katkıda bulunuyor. SAHA, Türkiye veya yurtdışından farklı sürelerle ağırladığı küratör, yazar ve kurum temsilcilerinin SAHA Studio’da çalışmasını ve Istanbul sanat ortamı ve sanatçılarla etkileşimini sağlıyor. Program boyunca ara dönem buluşmaları, atölye ziyaretleri ve konuşmalarla süreçlerini izleyiciyle paylaşan sanatçılar dönem sonu düzenlenen SAHA Studio Açık’ta üretimlerini sergilerken halka açık etkinlikler de düzenliyor.

@sahadernegi

@ben_gizemkarakas

 

 

Previous Story

“Günler”in Getirdiği Her Şey

Next Story

Sıradan Sevdalar, Sıradışı Ressam

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.