Rus Kültür-Sanat Sektörü Huzursuz - ArtDog Istanbul
A satirical poster for the Moscow-based gallery Spas Setun, which was founded in 2021. Image: Courtesy of Spas Setun.

Rus Kültür-Sanat Sektörü Huzursuz

//

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin Rus kültür-sanat dünyası üzerindeki etkileri sürüyor. Rus kültür-sanat sektörü gittikçe daha da yalnız hissettiğini ifade ediyor. The Art Newspaper’a konuşan Moskovalı galerici Ekaterina Iragui, “Birçoğumuz bir süredir son derece yalnız hissediyor. Durumumuz gün geçtikçe daha da umutsuz hale geldi. Yaşananlar özellikle Ukrayna halkı için çok can sıkıcı ancak hükümetin yaptıklarıyla Rus sanat sahnesini ilişkilendirmek son derece dar görüşlü bir şey” dedi.

Rus sanat kolektifi Chto Delat’ın üyesi Dmitry Vilensky ise, “2014’ten bu yana Rusya’da siyasi aktivizm gittikçe daha da kısıtlandı. Şimdi yaşanan bir şeyi protesto etmek neredeyse imkânsız hale geldi. Rus çağdaş sanat sahnesinden çoğu insan Rus kültürel politikasındaki gerici dönüşü desteklemiyor. Özellikle de Ukrayna’da herhangi bir askeri eylem ve sömürgeciliği… Ama burada hoşnutsuzluğunuzu kamusal bir alanda dile getirmek çok zor, bunu sadece sosyal medyada yapabilirsiniz” diye konuştu.

Chto Delat, A still from “The excluded” (2014) © Chto Delat

Rusların dışlandıklarını hissettiklerini söyleyen Vilensky, “Zaten dile getirilmemiş bir boykot mevcut. Sadece Rus sanatçılara karşı değil, bütün Doğu Avrupa’ya karşı. Uluslararası sanat sahnesinde yeterince temsil edilmediğimizi hissediyoruz” dedi.

Uluslararası Sahnede Yer Yok

Rusya’nın en büyük sanat fuarı Cosmoscow’un yönetim kurulunda olan Olga Temnikova konuyla ilgili olarak, “Rusya’da devletin sanata desteği yok denecek kadar az. Rusya’daki sanat sahnesi zaten yaşam desteğine bağlı halde. Diplomasinin başarısız olduğu yerlerde köprüler kurmak için kültür kullanılmalıdır” yorumunu yaptı.

Fragment Gallery’den Anton Svyatsky de Art Basel’i örnek vererek önemli sanat etkinliklerinde Rus galerilerine yer verilmediğini hatırlattı. Svyatsky, “Yaklaşık 10 yıldır Art Basel’in İsviçre edisyonunda hiçbir Rus galeri yer almadı. Büyük sanat kuruluşları ve medyanın çoğunluğu Sovyet bloğundan sanatçılara görünürlük sağlamıyor” dedi.

Kültürel İzolasyon

The Art Newspaper’a konuşan Yakutistan’daki AyarKut Foundation’ın sanat direktörü ve bağımsız küratör  Alexander Burenkov’un yorumu ise şöyle: “Kendimizi kültürel bir izolasyonda hissediyoruz. Kimse Ukrayna ile bir savaş istemiyor. Uluslararası sanat toplumunun şunu bilmesini istiyoruz; Rusya’da birçok insan Ukrayna’nın yanında.”

Previous Story

“Hayal Fanusu” Devam Ediyor

Next Story

“Aşk’lâ”yı Görmek İçin Son Günler

0 0,00