Robot sanatçı Ai-Da, İngiliz parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda milletvekilleriyle bir araya geldi. Teknolojinin kendisi adına konuşması çin parlamentoya giden Ai-Da, yaratıcısı sanatçı Aidan Meller eşliğinde vekillerle görüştü.
Robot sanatçı, teknolojinin yaratıcı sektörler üzerindeki etkisine ‘kanıt’ olarak Communications and Digital Committee (İletişim ve Dijital Komite) üyelerinin karşısına çıkarken, vekillerin “Gelecekte teknolojinin sanat üretimindeki rolü ne olacak?” gibi sorularına yanıt verdi.
Ai-Da, “Sanatçılar kendilerini ifade etmede teknolojiyi kullanmanın yeni yollarını keşfettikçe; teknoloji, kültür ve toplum arasındaki ilişkileri araştırıp dile getirdikçe sanat üretiminde teknolojinin rolü artmaya devam ediyor” dedi. Teknolojinin hem sanat üretiminde hem de tüketiminde önemli etkisi olduğuna dikkat çeken yapay zekalı robot, “bu trendin yeni teknolojilerle de devam edeceğini düşündüğünü” dile getirdi.
Öte yandan, teknolojinin sanatçılar için hem bir tehdit hem de fırsat olabileceğini söyledi. Artnet’in haberine göre vekilleri dinlerken bir süre ‘uyuyakalan’ robot, Meller tarafından yeniden başlatıldı. Robot, çevresindeki algılamak için gözlerindeki kameralardan ve görüntü işleme algoritmalarından yararlanıyor.
Kraliçenin Portresini Yapmıştı
Ai-Da 2019’da modern ve çağdaş sanat alanında uzman olan Aidan Meller tarafından, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarından oluşan bir ekip iş birliğiyle yaratılmıştı.
İsmini matematikçi Ada Lovelace’den alan insansı robot, 2019’da üretildi. O günden bu yana aralarında Venedik Bienali’nin de yer aldığı pek çok sergide eserlerini sergileyen robot sanatçı, Kraliçe II. Elizabeth’in de bir portresini yapmıştı.