Rimini Protokoll’ün “Namevcut Konferans”ı Kundura Sahne’de

/

Bir ahtapotun solo performansından oluşan Temple du présent”, oyuncusu bir insansı robot olan “Uncanny Valley” ve “Remote İstanbul” gibi projeleriyle tanınan Berlin merkezli sanat kolektifi Rimini Protokoll’ün  “Namevcut Konferans” (Conference Of The Absent) adlı performansı Türkiye’de ilk kez 31 Mart’ta Kundura Sahne’de gerçekleştirildi. Seyirciyi oyunun bir parçasına ve oyuncularına dönüştüren performansın 1 ve 2 Nisan tarihlerinde ise  tekrar gösterimi gerçekleştirilecek. Performansa bu kez iklim krizi konulu bir konferans da eşlik edecek. Gösterimlerden elde edilecek tüm bilet geliri, deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına bağışlanacak.

Konuşmacıları seyirciler canlandıracak

Karbon ayak izini azaltmak adına fiziksel konuşmacının yer almayacağı konferansta konuşmacıları performanstaki seyirciler canlandırılacak. Helgard Haug, Stefan Kaegi ile Daniel Wetzel’in birlikte tasarladığı, yazdığı ve yönettiği “Namevcut Konferans”ta, Midilli Adası’ndan bir mülteci, uzay uçuşu hazırlığında bir astronot ve savaş suçlularını temsil eden bir avukatın da aralarında olduğu 9 kişi salondaki seyirciler tarafından temsil edilecek.

İlginizi çekebilir:  İrfan Dönmez'den "Ben’e Dair"

İklim krizi endişesinden yola çıkan performans, izleyiciyi bu krizin nasıl durdurulacağına dair tartışmaların içine çekiyor. Konferansta  sarsıcı hikâyeler eşliğinde iklim değişikliğinin yarattığı endişe yansıtılmaya çalışılarak, bu konuda çözüm önerileri sunuluyor.

2021 yılında prömiyerini yapan performans daha önce Venedik Mimarlık Bienali’nin yanı sıra, Brüksel, Lizbon, Lüksemburg, Madrid, Paris ve Roma gibi birçok Avrupa başkentinde sahnelendi.

Stefan Kaegi’den performans atölyesi

“Namevcut Konferans”ın yaratıcılarından ve aynı zamanda Rimini Protokoll’ün kurucularından  yönetmen ve oyun yazarı Stefan Kaegi de performans kapsamında Kundura Sahne’de bir atölye gerçekleştirecek.

Sınırlı kontenjanla 1 Nisan tarihinde yapılacak atölye; “Tiyatrolar, çok fazla insan ve dekor taşımadan turneye nasıl çıkabilir ve bunu sürdürülebilir kılabilir?”, “Daha az miktarda karbon ayak izi bırakarak uluslararası işbirliği formatları nasıl geliştirilebilir?”, “Çevrimdışı tiyatronun seyircilere en kapsayıcı şekilde ulaşmasında teknolojinin rolü nedir?” gibi sorulara yanıt aranacak.

*Atölyenin biletleri beykozkundura.com adresinden satın alınabilir.

Previous Story

Winter Sculpture Park Devam Ediyor

Next Story

Polyeuktos Kazısında Yeni Heykel

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.