Rankin'in Gözünden Müziğin Efsaneleri - ArtDog Istanbul
Radiohead, Basın Fotoğrafı, 1997. Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

Rankin’in Gözünden Müziğin Efsaneleri

Müziğin efsanevi isimlerine ait fotoğraflardan oluşan Rankin: Sound Off (Musicians 1990-2023) Londra Tin Man Sanat Galerisi'nde.

/

“Rankin” adıyla bilinen İngiliz fotoğrafçı John Rankin Waddell’in müziğin ikonik yüzlerine yer veren RANKIN: Sound Off (Musicians 1990-2023) isimli fotoğraf sergisi Londra, Cromwell Place’daki Tin Man Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı.

Dünyaca ünlü bir fotoğrafçı ve yapımcı olmasının yanı sıra yönetmenlik de yapan Rankin, müzik dünyasına 1991 yılında Jefferson Hack ile birlikte kurduğu “Dazed and Confused” (günümüzde Dazed) dergisiyle atıldı. 90’larda Britanya müzik ve kültür dünyasının merkezinde yer alan dergi, David Bowie, Oasis, The Rolling Stones ve Madonna’nın da dahil olduğu birçok efsanevi isimle ses getiren dergi çekimlere imza attı.

Spice Girls, Jan 1997, Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

Ünlü fotoğrafçının kariyerinin son 30 yılında çektiği fotoğraflardan derlediği sergi, David Bowie, Pulp, Radiohead, Spice Girls, The Rolling Stones, Oasis, Björk, Dua Lipa ve Jay Z’nin de aralarında bulunduğu yıldız isimlerin pozlarından oluşuyor.


Thom Yorke, Dazed & Confused, Sayı 19, 1996. Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

Unutulmaz görüntülere imza atan fotoğrafçı, elde ettiği samimi ve doğal görüntülerin fotoğrafa çekme yaklaşımıyla alakalı olduğunu söylüyor. Sanatçıya fotoğraf çekmek için değil, birlikte bir fotoğraf yaratabilmek için yaklaştığını ve bu durumun sanatçıyı daha rahat hissettirdiğini de ekliyor.

Rankin müziğin efsanevi isimleriyle gerçekleştirdiği fotoğraf çekimlerine dair anılarını paylaşıyor:

David Bowie, Dazed & Confused, Sayı 15, 1995, Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

Çekim için David Bowie ile buluştuğunda, fotoğraflarında göründüğü gibi “cool” tavırlarla karşılaşacağını düşünürken karşısına sıra dışı ve ilkokul çocuğu gibi coşkulu ve heyecanlı biriyle karşılaştığını söylüyor. Bu olaydan sonra fotoğraflara bakarak fikir sahibi olmanın yanlış olduğunu anlamış olduğunu da söylüyor.

Pulp, Albüm Kapağı, 2001, Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

Pulp grubu için basın fotoğrafları çekerken, grubun solisti Jarvis Cocker çekimin eski Datsun minivanında gerçekleşmesini önerdiğinde şaşkınlığını gizleyemediğini dile getiriyor. Different Class (1995) albümünün kapağını da çeken Rankin fotoğrafın grubun alçakgönüllü ve sıradan hallerini yansıtan, çektiği en iyi Pulp fotoğrafı olduğunu düşünüyor.

Galeri direktörü James Elwes, Rankin’in fotoğrafçılığını ve yayıncılığını büyüleyici bulduğunu, sergideki fotoğrafların, sanatçılara güç verdiğini ve onları ikonlaştırdığını belirtiyor.

Dua Lipa, Hunger, Sayı 11, 2016, Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

2011 yılında “HUNGER” dergisini kuran olan Rankin, günümüzde de İngiliz pop sahnesinin yıldızları Sam Smith ve Dua Lipa, grime müzik sahnesinin önemli isimlerinden rapçi Stormzy ve daha birçok popüler ismi fotoğraflamaya devam ediyor.

Keith Richards, Tur Tanıtımı, 2002, Tin Man Sanat Galerisi. Fotoğraf: Rankin

1990’lardan bu yana görsel kültürün sıkıcı hale geldiğini düşünen Rankin, insanların telefona bağlı yaşamadığı zamanlara özlem duyduğunu da itiraf ediyor. Sosyal medya veya video aracılığıyla insanlarla etkileşimde olmadığında üretken olabildiğini, köpeğini gezdirirken, sıkılırken, kitap okurken veya bir galeri gezerken ilham bulabildiğini dile getiriyor.

Fotoğraf çekmenin çok kolay ve hızlı olduğundan yakınan Rankin, “Her şey sürekli olarak fotoğraflanıyor veya kaydediliyor. Herkesin cebinde bir kamera var ve insanlar kameranın aslında ne kadar güçlü ve yıkıcı olabileceğini anlamıyorlar,” diyor. Bu durumun insanlarda kaygı ve huzursuzluk yaratacağını, sürekli izlenme hissi doğuracağına işaret ederek, insanlık için kötü bir durum olduğunu da savunuyor.

Previous Story

“Magnum İstanbul’da”

Next Story

Salon İKSV’de İlkbahar

0 0,00