Işıl Kapu, Isimsiz, 2023, Polyester, 163 x 81 x 16 cm.

“Primitif İzlerin Işığında”

/

Galeri Bosfor, Işıl Kapu’nun Primitif İzlerin Işığında isimli ilk kişisel sergisine 19 Nisan’a kadar kadar ev sahipliği yapıyor. Sergide sanatçının, arkeolojik idoller ve figürinler üzerine odaklanan heykel ve rölyeflerin yer alıyor. Primitif İzlerin Işığında, tarih öncesi beden formlarını güncel malzeme ve tekniklerle ele alıyor.

Işıl Kapu, Isimsiz, 2023, Polyester, 105 x 21 cm.

Sergiyi oluşturan heykeller, sanatçının arkeolojik kültür mirasının korunması ve bilginin aktarılması üzerine düşünmesiyle başlıyor. Sanatçı, Çatalhöyük’teki arkeolojik alandan çıkan Neolitik çağa ait figürinlerin yeniden yorumlanması ve sunulması üzerine odaklanıyor. Işıl Kapu, güncel üretim teknikleri ve malzemeler ile primitif objenin yüzey, kütle ve form elementlerinin nasıl farklı yorumlanabileceği üzerine eğiliyor.

Dijital modelleme

Kapu, eskizle çalıştığı arkaik beden soyutlamalarını dijital modellemeye aktarıyor. Sanatçı bir bakıma dijital kolajlar üretiyor ve son aşamada dijitalden nesneye dönüştürürken heykeli ölçeklendiriyor. Figürinlerin bedenlerini soyutladıkça, tekrarla ettikçe, birbiri üzerine ekleyip çıkardıkça, arkaik heykel ve rölyeflerin yüzeyinde belirgin olan hareketliliği ve formu daha belirsiz hale getiriyor. Yaptığı büyük boyutlardaki rölyeflerde bedenin iç içe geçiş aşaması topografik bir hal alıyor.

İlginizi çekebilir:  10 Dolara Aldığı Küllük Sanat Eseri Çıktı
Işıl Kapu, İsimsiz, 2022, Beton, 40 x40 x 40 cm.

Primitif İzlerin Işığında sergisinde, sanatçı, heykelin kendi ışığını, formunu ve kütlesini en iyi vurgulayacak biçimde tek renkte, siyah, beyaz ve gri kullanarak heykeli resimsel olandan uzaklaştırıyor. Polyester ve beton malzemeleriyle gerçekleştirdiği heykellerde, mat ve parlak yüzeyler aracılığıyla ışıkla ilişki kuruyor.

Sanatçı, bu sergiyle izleyici için tarih öncesi çağlara dair bir alan hissi oluşturmayı hedefliyor. Sergide toprak altından çıkmış etkisi taşıyan büyük kütleler, eşit boyutlardaki çoklu rölyef sunumları, totemler ve müstakil heykellerle ölçek ve malzeme açısından dinamik bir yerleştirme sunuluyor.

Işıl Kapu hakkında

Işıl Kapu, 1983 İstanbul doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Heykel Bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sanatçı çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürüyor.

Previous Story

CI Bloom 2023

Next Story

“Analı Kızlı” Performansı Kolektif “İyileşme”de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.