Picasso'nun Dora Maar Portresi 20 Milyon Dolara Müzayedede - ArtDog Istanbul

Picasso’nun Dora Maar Portresi 20 Milyon Dolara Müzayedede

//

Picasso‘nun ‘ilham perilerinden’ olarak addedilen fotoğrafçı Dora Maar’ı betimlediği portresi, Christie’s Müzayede Evi’nin 6 Ekim’de gerçekleştireceği “20. Yüzyıl Akşam Satışı”nda koleksiyonerlerin karşısına çıkacak. Picasso’nun “Femme dans un Fauteuil” (1941) başlıklı işi, satışın gözdesi olarak öne çıkarken, açık artırma da şimdiden merak uyandırıyor.

20-30 milyon dolar arasında bir gelir elde etmesi beklenen eser, müzayede evinin New York’taki merkezinde Paul Cézanne, Jean-Michel Basquiat, Robert Motherwell, Joan Mitchell ve Jackson Pollock’un aralarında olduğu dünyaca tanınan sanatçıların işleriyle birlikte açık artırmaya çıkacak.

İlk Kez Müzayedeye Çıkıyor

Artnews.com’da yayımlanan Angelica Villa imzalı haberde “Picasso’nun üç ilham kaynağından biri” olduğu belirtilen sürrealist fotoğrafçı ve sanatçı Dora Maar’ın portresinin bu satış ile ilk kez açık artırmaya çıkmış olacağına yer veriliyor.

Müzayede evinin empresyonist ve modern sanat bölümünden başkan vekili Conor Jordan’ın yaptığı açıklamaya göre, eser “Picasso’nun savaş zamanı sanatsal gelişmelerinin ufuk açıcı bir örneği”. Nazi rejiminin Paris işgalinin ardından 1941’de tamamlanan eser, II. Dünya Savaşı Avrupa’da devam ederken, Picasso’nun Paris’teki stüdyosunda ürettiği, Maar’ı konu alan çalışmalarından biri…

Maar Portreleri En Yüksek Fiyata Satılan İşler Arasında

Picasso’nun Maar’ı konu alan portreleri, en değerli tabloları arasında yer alıyor. Meşhur “Ağlayan Kadın” serisine ilham olan Dora Maar hakkında sanatçı da “onu yıllarca eziyet çeken formlarda çizdim” demişti.

Sanatçının “Dora Maar au Chat” (1941) başlıklı portresi 2006’da Sotheby’s’de 95.2 milyon dolara satılmış; 1938 tarihli “Buste de Femme” (Femme à la résille) işi ise 2015’te Christie’s’de 67.4 milyon dolara alıcı bulmuştu.

“Kederli ve Şiirsel”

Conor Jordan seriyi tarif ederken “kederli ve şiirsel, saldırgan ve umutsuz” kelimelerini kullanırken Picasso’nun
ruh halini de yansıttığını belirtiyor. Maar’ın görüntüsünü ise “meydan okuma” olarak tanımlıyor.

Yetenekli bir sanatçı olan Maar’ın 1930’larda Paris’te başarı yakaladığına yer verilen haberde Maar’ın Picasso’nun yapımı bir ay süren “Guernica” (1937) işini belgelediği ve ilişkilerinde “derin sanatsal diyaloglarının aktif bir katılımcısı” olduğu belirtiliyor.

Dora Maar’ın İşleri Yeniden İlgi Görüyor

Uzun bir zamandır Picasso ile ilişkisinin gölgesinde kalan Maar’ın işleri ise yeniden ilgi görüyor: Geçtiğimiz sene Centre Pompidou’da açılan retrospektifi ile sanatçı adından söz ettirmişti.

Previous Story

Jacques Cousteau’nun Torunu Fabien Cousteau’dan Dünyanın En Büyük Su Altı Merkezi

Next Story

Botticelli Tablosu 80 Milyon Dolara Satışa Çıkıyor

0 0,00