Pera Müzesi’nde İki Yeni Sergi - ArtDog Istanbul
“Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi” sergisi / The Artist in Her Studio, 1993. Tuval üstüne akrilik 180 x 130 cm. Leeds Museums and Galleries Koleksiyonu, Ostrich Art Ltd & Victoria Miro izniyle

Pera Müzesi’nde İki Yeni Sergi

//

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, “Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi” ve “Zamane İstanbulları” isimli iki yeni sergiyi 22 Aralık itibarıyla sanatseverlerle buluşturacak. Portekizli sanatçı Paula Rego’nun “Hikâyelerin Hikâyesi” sergisi ve İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçıyı bir araya getiren Zamane İstanbulları” fotoğraf sergisi 30 Nisan tarihine kadar müzede ziyaret edilebilecek.

Portekizli Figüratif sanatçı Paula Rego’nun resim sergisi, “Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi” izleyicisine masumiyeti ve deneyimi bir arada sunmayı hedeflerken, “Zamane İstanbulları” sergisi ise kentin güncel görsel anlatılarının kayıt altına alındığı fotoğraflar aracılığıyla ziyaretçileri İstanbul’un yakın tarihiyle yüzleştirecek.

Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi” sergisi / Hamile Tavşan Ailesine Açıklıyor, 1981/82. Kâğıt üstüne akrilik, 102,5 x 138 cm. Özel koleksiyon, Ostrich Art Ltd & Victoria Miro izniyle

Resim ve Yerleştirmeler

Kadınların temsil edilme biçimi konusundaki eserleriyle dikkat çeken Portekizli sanatçı Paula Rego, eserlerinin çoğunda kişisel doğası, kök saldığı sosyopolitik bağlam, baskı, otorite ve kurumsal şiddet gibi temalara yoğunlaşıyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği sergide, sanatçının yağlıboya, pastel, karakalem ve akrilik resimleriyle yerleştirmeleri yer alıyor. Sergi, Rego’nun hem kişisel hem de toplumsal mücadeleyi odağına alan 1960’lı yıllara ait erken dönem işlerini, 1990’larda ürettiği tek figürlerden oluşan, güçlü anlatımlara sahip büyük boy resimlerini ve 2000’den sonra ürettiği katmanlı sahnelerden oluşan çalışmalarını bir araya getiriyor.

Kerem Uzel (laif), “Dönüşümü Beklemek” serisinden, 2020

“Zamane İstanbulları” fotoğraf sergisi, İstanbul’da yaşayan ve birbirinden farklı tarzlarda üreten 11 fotoğraf sanatçısının yakın tarihli çalışmalarını bir araya getiriyor. Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, değişik temalar altında izleyiciye megakentten çarpıcı kesitler sunuyor. Sergide, kentin boşluk, yalnızlık, tekinsizlik ve eğretiliklerle bezeli topoğrafyasını yanı sıra, sosyal-politik hareketlilikleri, son yıllarda iyice belirginleşen göç meselesi, toplumsal hiyerarşi skalasında ‘öteki’ olarak etiketlenmeden yaşayabilmek için İstanbul’a sığınan genç bireyler ve yüzyılın son çeyreğinde sayıları katlanarak artan mega projelerden biri olan Kanal İstanbul gibi temalar fotoğraflar yoluyla izleyiciye aktarılıyor.

İstanbul’un Bin Bir Yüzü

Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım Güngörün, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol ve Cansu Yıldıran’ın fotoğraflarıyla kenti kişisel bir etkileşim alanı olarak yorumladıkları sergi, İstanbul’un son yıllardaki görünür – görünmez yaralarından, karmaşasından izler sunuyor.

Emin Özmen (Magnum Photos), ‘Olay’ serisinden, 2013-2022

Sergi kataloğu ise sergiyi oluşturan işlerden ilhamla, Yaşar Adnan Adanalı, Fırat Genç, Şebnem İşigüzel, Melisa Kesmez, Biray Kolluoğlu, Gamze Toksoy ve Sibel Yardımcı’nın kaleme aldığı metinlerle zenginleşiyor. Pera Müzesi’nin yeni sergileri “Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi” ve “Zamane İstanbulları”nı 30 Nisan tarihine kadar görmek mümkün.

Previous Story

Tılsım

Next Story

BIFA Ödülleri Türkiye’de çekilen “Aftersun”ın

0 0,00