"Peace, Please" - ArtDog Istanbul
İnstagram: artofdido

“Peace, Please”

Sokak sanatçıları İsrail-Hamas savaşına nasıl tepki veriyor?

/

İngiliz sokak sanatçısı Banksy’den İtalyan sanatçı Blu’na kadar Avrupa’nın en sözünü sakınmayan sokak sanatçıları eserleriyle sık sık Filistin-İsrail çatışmasına dikkat çekiyorlar. Sanatçılar  duvar resimlerinden mozaiklere, dijital resimlerden siyasi posterlere kadar Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde yaptıkları işlerle aylandır süren ve binlerce insanın ölümüne neden olan savaşa karşı kalplerde ve zihinlerde iz bırakmaya devam ediyorlar. Euronews Culture’da yer alan bir haber Avrupalı sokak sanatçılarının kıtanın dört bir yanından bazı örnekleri inceliyor.

“Another World is Possible” (Londra, İngiltere)

Banksy’nin Londra’nın Edgware Road’un bir duvarında bulunan resminde, sprey boyayla yazılmış “Başka bir dünya mümkün” ifadesi eşliğinde fişi çekilmiş robot bir silah ve robotun kolunu halatlarla çeken üç kişi görülüyor.

“#ResistTheOccupation” (Naples, İtalya)

Ödüllü fotoğrafçı ve sanatçı Eduardo Castaldo, eserlerini Gazze ve Batı Şeria’da yaşayanların içinde bulunduğu kötü duruma ilişkin farkındalık yaratmak için kullanıyor.  Castaldo, “Just Do It” Nike reklamını #ResistTheOccupation başlıklı Filistin yanlısı bir postere dönüştürdü. Basketbolcu DeMar DeRozan, Filistinli bir sokak dövüşçüsüne dönüştürülürken, basketbolunun üzeri boyandı ve Molotof kokteyline dönüştürdü.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

edie (@eduardo.castaldo)’in paylaştığı bir gönderi

“God’s land grab” (Bergen, Norveç)

Norveçli sokak sanatçısı AFK’nın duvar resmine hızlı bir bakış, savaşın harap ettiği Orta Doğu’nun görüntülerini hemen göstermez. Sanatçının işindeki neoklasik bir kapı aralığının üzerine boyanmış narin, çiçekli bir parça, herhangi bir göze çarpan siyasi çağrışımdan yoksun görünüyor. Ancak daha yakından bakıldığında daha kasvetli alt tonların gizlendiği ortaya çıkıyor. Dikenli teller, yontulmuş beton levhalar ve kafatasları, hepsi acı ve ıssızlığın resmini çiziyor. Canlı beyaz zambaklardan boya damlıyor – AFK’nın kendi duvar resmi ağlıyor, hem kaybedilen masumiyeti hem de kargaşadan sonra yeniden doğuşu temsil ediyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Afk Streetart (@afk_artworks)’in paylaştığı bir gönderi

“Peace, Please” (Online)

“Refreshink” olarak bilinen Giovanni Magnoli, 1990’lardan bu yana faaliyet gösteren İtalyan bir sokak sanatçısı. Refreshink, Banksy’nin 2003 yılında Batı Şeria’da yapılan ikonik “Flower thrower” işinin onuruna, mozaik formunda kendi versiyonu “Peace & Love”ı yarattı. Refreshink’in Bizans ve Romanesk mozaiklerinin öne çıktığı eserleri, iki yılda bir düzenlenen mozaik sergisi ile ünlü Museo d’arte of Ravenna’da da görülebiliyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@iconosaik’in paylaştığı bir gönderi

“In unity we believe” (Roma, İtalya)

Floransa merkezli feminist ikili Lediesis, dört yılı aşkın bir süredir kadın gücünü İtalya sokaklarına taşıyor. Aksiyon filmi kahramanları gibi giyinmiş ünlü kadınların resimlerini yarımadanın dört bir yanındaki şehirlere gönderiyor. Onların amacı özellikle kadınların hem profesyonel hem de kişisel yaşamlarında önemli engellerle karşılaştığı bir ülkede, “geleneksel cinsiyet rolleri devirmek ve kimliksizleştirmek”. Lediesis’in son yerleştirmesi İsrail – Filistin savaşına gönderme yapıyor. Resimde arkadan görülen iki kız birbirine sarılıyor. Bununla birlikte, tartışmasız bir kadın arkadaşlığı imajı gibi görünen bu görüntü, kızların sırtlarındaki biri Filistinli, diğeri İsrailli bayraklarla ihanete uğruyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

LeDiesis (@lediesis)’in paylaştığı bir gönderi

İlginizi çekebilir:  'Kuruluştan, Kurtuluşa' Cumhuriyetin Yüzü
Previous Story

2023 Booker Prize açıklandı

Next Story

Gemiler Geçiyor Allı Yeşilli

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.