“Partenon Heykellerini Yunanistan’a Geri Verin”

//

İngiltere’deki British Museum’da sergilenen Partenon heykelleri yıllardır Yunanistan tarafından geri isteniyor.  Yunanistan’ın İngiltere’yi Partenon tapınağından çalmakla itham ettiği heykeller hakkında bir yorum da dünyaca ünlü İngiliz heykeltıraş Sir Anthony Gormley’den geldi.

British Archaeology dergisine konuşan Gormley, British Museum’ın heykelleri Yunanistan’a geri vermesi gerektiğini söyledi.

Partenon Tapınağı, Atina. Görsel: Wikimedia Commons

“Geri Vermekten Mutluluk Duyardım”

2007 yılından 2015 yılına kadar müzenin yönetim kurulunda bulunan Gormley, “Ben onları geri vermekten mutluluk duyardım çünkü mevcut galerilerin ilham verici yerler olmadıklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Gormley ayrıca müzeyi dünyanın bazı bölgelerini yetersiz temsil ederken bazı bölgelerini ise yanlış temsil etmekle suçladı.

İlginizi çekebilir:  SALT Araştırma Fonları Başvuruları Başlıyor
Partnenon heykelleri, Görsel: blog.britishmuseum.org/

1800’lü Yıllarda Kaçırıldı

2 bin 500 yıllık mermer heykeller 30 yıldan fazla süredir uluslararası arenada Yunanistan tarafından dile getiriliyor ve menşe yerine iadesi talep ediliyor. Greek City Times‘ın haberine göre, heykellerin 1800’lü yıllarda Lord Elgin tarafından yasadışı olarak Partenon’dan kaçırılarak British Museum’a satıldığı biliniyor. Müze ise yıllardır heykelleri geri vermeyi reddediyor.

Müze Koleksiyonunun Tarihini İnceleyecek

British Museum ise geçtiğimiz mart ayında müzenin 267 yıllık koleksiyonun tarihini incelemek üzere bir küratör görevlendirdi. Görevi pandemi nedeniyle aksamaya uğrayan tarihçi Dr. Isobel MacDonald’ın sorumluluğu ise “müze koleksiyonunun tarihine dair yüksek düzeyli analizlerler yapmak” olarak açıklandı.

British Museum
Previous Story

Sanatçı Robottan Otoportre Sergisi

Next Story

+1 FEST Geri Döndü

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.