Paris 'Sanat Başkenti' Rolünü Londra’dan Çalıyor - ArtDog Istanbul
Napoleon courtyard of the Louvre museum at night time, with Ieoh Ming Pei's pyramid in the middle.

Paris ‘Sanat Başkenti’ Rolünü Londra’dan Çalıyor

///

İngiltere’nin 2016’da Avrupa Birliği’nden ayrılmak için oy vermesi Londra’nın sanat başkenti olma iddiasını zayıflattı. Şimdi piyasada yeni bir aktörün varlığı konuşuluyor. Brexit’in ardından bu konuda güç kaybettiği söylenen Londra yerini Paris’e kaptırmak üzere. Sanat sektörünün önemli oyuncuları, Paris’in Londra’nın yerini almaya başladığını savunuyor.

ARTnews, Avrupa’nın yeni sanat başkentinin Paris olduğunu yazdı. Paris’teki müzelerin popülerliği ve fazlalığı, koleksiyonerlerin gittikçe daha da güçlü oluşu ve Fransa’nın sanat tarihindeki önemli rolü bu değişimi destekleyen öğeler arasında yer alıyor.

Pinault’nun yeni müzesi The Bourse de Commerce. ROMUALD MEIGNEUX:SIPA:AP

İthalata Düşük Vergi Politikası

2024 Yaz Olimpiyatları’nın da Paris’te yapılacak olması kente güç kazandıran etkenlerden bir diğeri. Öte yandan Fransa’nın güzel sanatlar ithalatlarına uyguladığı düşük vergiler bu durumu destekler nitelikte. Fransa yüzde 5.5 vergi uygularken İngiltere’de bu oran yüzde 5 ile halen daha düşük olsa da Fransa kıtanın bu konuda en düşük vergi uygulayan ülkelerinden.

Galeri Sayısında Patlama Yaşanıyor

Oyunun değiştiğini ilk kez dillendirenlerden biri, 2019 yılında mega galerici David Zwirner olmuştu. “Brexit oyunu değiştirdi” diyen Zwirner bu cümlesiyle Paris’in Avrupa sanatının yeni başkenti olacağını dair sinyaller verdi. Ünlü galerici 2019 yılında Paris’te ilk galerisini de açtı. White Cube, Levy Gorvy de aynı dönemlerde Paris’te galeriler açanlar arasında. Aslında kentteki galeri patlaması 2012 yılına dayanıyor. Larry Gagosian uluslararası 9. Galerisini ve Thaddaeus Ropac üçüncü mekanını Paris’te açmaya karar verince kentin yükselişi başlamış oldu. “Paris’in bir Rönesans yaşadığı gerçek” diyen Ropac kentte galeri açmak isteyenlerin sıraya girdiğini söylüyor.

İlginizi çekebilir:  İlhamı 21. Yüzyılın Gözetleme Merakından
MARIAN GOODMAN’S PARIS SPACE ON RUE DU TEMPLE. PHOTO REBECCA FANUELE

Sanat Pazarının Değeri Artıyor

2020 verilerine bakıldığında ülkenin sanat pazarının değeri 3.1 milyar dolarken İngiltere’de bu miktar 9.9 milyar dolar. Ancak İngiltere’deki miktar gittikçe düşerken Fransa’nınki artıyor. ARTnews’e konuşan Fransız-Somalili sanat simsarı Mariane Ibrahim ise kentin yükselişini sanat piyasasındaki elitizmin düşüşüne bağlıyor. Ibrahim, Fransızların artık farklı kültürlere daha açık olduğunu söylüyor.

MASSIMO DE CARLO’S PARIS GALLERY, PIÈCE UNIQUE, DISPLAYS A SINGLE ARTWORK; MCARTHUR BINION,DNA:ORANGE:WORK, 2020, WHICH WAS ON VIEW THERE IN MARCH. PHOTO THOMAS LANNES

Sanatsever Milyarderlerden Büyük Destek

Paris’in sanat başkenti olma yolunda yürümesine en büyük desteklerden biri de Fransa’nın en zengin iş insanlarından olan Bernard Arnault ve François Pinault’dan geliyor. Sanata düşkünlükleriyle tanınan milyarderler bu konuda her zamankinden daha aktif. Pinault aynı zamanda dünyaca ünlü müzayede evi Christies’in de sahibi. Pace Gallery’nin başkanı Marc Glimcher da Paris’e yeşil ışık yakanlardan. ARTnews’e konuşan Glimcher, “Paris’te galeri açmak üzereyken pandemi patladı. Kentteki galerilerin bu yükselişi devam ederse biz de kesinlikle bir yer açacağız” dedi.

Perrotin, Avenue Matignon. PHOTO: TANGUY BEURDELEY
Previous Story

Büyükada’dan Haliç’e ‘Yüzen Bahçe’

Next Story

“Yetenek Denen Muammanın Sizi Durdurmasına İzin Vermeyin”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.