Labirent Sanat, 30 Temmuz tarihine kadar “Pareidolia” başlığını taşıyan grup sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide, sanatçılar Ayşe Kapusuz, Bahadır Yıldız, Gülfem Kessler, Mali Çakır, Şinasi Göktürkler, Tuna Üner ve Yakup Uysal’ın son dönem işleri bir araya geliyor.
Sergi, Paleolitik dönem mağara resimlerinden, antik dönem sanatına, bilimde gökyüzü araştırmalarına, psikolojide bireyin kişiliğini değerlendirmek amacıyla yapılan Rorschach testine, Rönesans dönemi resim ve edebiyatından modern sanata, günümüzde kullanılan yüz tanıma teknolojisi ve yapay zeka araştırmalarına kadar bir çok alanın faydalandığı pareidolia olgusundan ilham alıyor.
Pareidolia Nedir?
Dünyaya ilişkin algımız, yalnızca duyularımıza gelen girdilerle belirlenmez; dünyaya dair önceki deneyimlerimizden de güçlü bir şekilde beslenir. Kimi zaman sıvası dökülmüş bir duvarda, bir ağaç gövdesinde, dağ ya da kaya oluşumlarında, bulutlarda, mürekkep lekesinde ya da masaya dökülen kahve kalıntısındaki, parçalı ve eksik görsel sinyalleri zihin, bilinçsiz bir çıkarım süreci yoluyla, tanıdık bir imge olarak yorumlar. Yaşamın bir anında belki de çoğu kişinin deneyimlediği illüzyonun bir çeşidi olan bu durumun, psikolojideki karşılığı Pareidolia’dır.
Yüz pareidoliası, olmayan yüzlerin hayali algısıdır. Bir bulutta, bir kahve köpüğünde, kaya bloklarında yüz görmek, yüz pareidoliası örnekleridir. Yüzlerin sosyal öneminden ve insanların onları işleme kabiliyetinden dolayı, pareidolia formları içinde en çok bilinen ve en iyi fark edileni budur.
“Pareidolia” sergisini Labirent Sanat’ta Salı – Cumartesi: 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.