Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu), dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle halkın büyük bir kesiminin evde vakit geçirdiği günlerde, kitap ve okuma kültürüne dair çalışmalarını dijital mecralarda sürdürüyor. Halkın mümkün olduğu kadar evlerinden çıkmamasının tavsiye edildiği bu dönemde OKUYAY Platformu’nun önerileri, okumaya dair yeni farkındalıklar yaratıyor. OKUYAY Platformu aynı zamanda, sosyal medya hesaplarından #evdeyimokuyorum etiketiyle yürüttüğü kampanya kapsamında, evde uygulanabilecek birçok etkinlik önerisini de paylaşmaya devam ediyor.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmaya çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle halkın mümkün olduğu kadar evlerinden çıkmamasının tavsiye edildiği bu dönemde OKUYAY Platformu’nun önerileri, okumaya dair yeni farkındalıklar yaratıyor. OKUYAY Platformu, internet sitesinde okuma kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik araştırmalarını ve önerilerini sürekli güncelleyerek bugünlerde önemli bir kaynak oluşturuyor.
OKUYAY Platformu’nun sitesindeki “Önerilerimiz” başlığı altında yer alan “Okuma Önerimiz” sekmesinden, okuma kültürüne ve kitap okuma alışkanlığı hakkında yazılmış kitap, tez, makale, köşe yazısı gibi kaynaklara; “İzleme Önerimiz” sekmesinden ise benzer konularda gerçekleştirilen panel, etkinlik, televizyon programı gibi çalışmaların linklerine ulaşılabiliyor. “Etkinlik Önerimiz” sekmesinde, Türkiye’nin farklı illerinde yetişkinler ve çocuklar için gerçekleştirilen atölye, okuma etkinliği, kitap kulübü gibi etkinliklere yer verilirken içinde bulunduğumuz dönemde bu bölüme, dijital mecralardan gerçekleştirilen etkinlikler de eklendi. “Biz de Yapsak” sekmesinde, yine bu günlerde evlerde çocuklarla birlikte yapılacak etkinlikler yer alırken “İyi Örnekler” sekmesinde ise okuma kültürü konusunda dünyada ve Türkiye’de gerçekleştirilen önemli projelere yer veriliyor. OKUYAY Platformu’nun yaptırdığı anket ve araştırmalara da internet sitesinin “Veriler” başlığından ulaşmak mümkün.
OKUYAY Platformu “Korona Günlerinde Dijital Platformlarda Okuma Kültürü için Neler Yapılıyor?” başlığı altında hem mail gönderimi yoluyla hem de internet sitesi üzerinden, korona günlerinde okuma kültürü konusunda dünyada ve Türkiye’de dijital mecralarda gerçekleştirilen etkinlikleri; birçok kurumun internet üzerinden yayına açtığı, kitap ve okuma kültürüne dair kaynak ve içerikleri paylaşıyor. Yurt dışından sunulan örnekler, çocukların yabancı dil eğitimlerine de ara vermeden devam edebilmeleri için ideal kaynaklar sunuyor.
Korona günlerinde okuma kültürü konusunda dikkat çeken kampanyalar ve kütüphane hizmetleri konusunda ilham verici örnekleri sunan OKUYAY Platformu, fiziksel ortamda gerçekleştirdiği pek çok etkinliği de dijital mecraya taşımaya hazırlanıyor. OKUYAY Buluşmaları ve OKUYAY Konuşmaları gelecek haftadan itibaren çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
OKUYAY Platformu’nun COVID-19 salgını nedeniyle sosyal medya hesaplarından #evdeyimokuyorum etiketiyle başlattığı kampanya da katlanan bir ilgiyle takip edilmeye devam ediyor. Sosyal medya üzerinden farkındalık yaratan bu kampanya, yakın zamanda video içerikleriyle zenginleştirildi. Kampanya Dünya Kitap Günü’nde europeanbooksellers.eu sitesinde, dünyadaki diğer kampanyalarla birlikte yer aldı.
Kampanyayı takip etmek için: facebook.com/okuyayplatformu
OKUYAY Platformu Hakkında
OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.
OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.
Bilgi için: okuyayplatformu.com