Odağında Kurban Bayramı ve ‘Kurban’ Var

//

Karaköy’de bulunan Sanatorium, Azeri sanatçı Farid Rasulov’un “Kurban Olurum” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda tıp doktoru olan sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olan “Kurban Olurum” ziyaretçilere Kurban Bayramı’nın bir incelemesini sunuyor.

Gastronomy
Gastronomy Mobil

“Kurban Olurum” sergisinden bir görünüm.

Sanatçı eserlerinde bayramın kasıtlı olmadan sembolize eder hale geldiği açgözlülük ve aşırılığı sorguluyor. Rasulov yeni filmi “Yuxularin Yuxusu” (Düşlerin Düşü)”nde mizahi bir anlatı ile Kurban Bayramı’na dikkat çekiyor. Kara mizah ve ironiyi bir arada içeren sahne, etkinlikle ilişkilendirilen absürt maddiyata dikkat çekiyor.

Farid Rasulov’un “İsimsiz” sulu boya çizimleri, insanların hayvanların ölü bedenlerinin yanında gündelik sorunlarına ne kadar rahat devam ettiklerini gösteriyor.

Kurban Sürecinin Sıradan Hale Gelmesi

Sanatçı absürdizm, hiciv ve grotesk yöntemler kullanarak Kurban Bayramı’nın sürekli değişen modern çağımızda tekrar ele alınmasını sağlıyor. Sergide yer alan “İsimsiz” başlıklı sulu boya çizimler kurban etme sürecinin insanlar için ne derece sıradan olduğunu ortaya koyuyor.

 

Farid Rasulov’un “Kafatası Kafatasına” başlıklı yerleştirmesi.

Öte yandan sanatçının sergide yer alan “Kafatası Kafatasına” adlı yerleştirmesi, insan ve kuzu kafataslarının anatomik benzerliğini göstererek ortak atalar arasında tarihsel paralellik kuruyor. Kurban ettiğimiz canlıyla ne kadar benzer olduğumuz üzerine düşündürüyor.

İlginizi çekebilir:  Sinema ve Psikiyatri Seminerleri

Online Olarak Gezmek Mümkün

Bayramın kasıtlı olmadan sembolize eder hale geldiği açgözlülük ve aşırılığı sorgulayan sanatçı, sergiyi yeni ve büyük ölçekli resimler sunarak tamamlıyor. “Kurban Olurum” sergisini 25 Mayıs tarihine kadar galeri alanında görmek mümkün. Linke tıklayarak ise 360 derece sanal tur ile online olarak görebilirsiniz.

Rasulov’un “Ön Kültürel İnceleme” yerleştirmesinde kırmızı kumaş ve çeşitli süs eşyalarıyla süslenen, kuzu için yapılmış özel örtü tasarımları görülüyor.

Azerbaycan’ı Venedik Bienali’nde Temsil Etmişti

Sergi ilk olarak ‘‘Qurban Olum’’ başlığıyla Suad Garayeva-Maleki küratörlüğünde YARAT Contemporary Art Space’de sergilenmişti. 1985 Şuşa, Azerbaycan doğumlu sanatçı Bakü’de yaşıyor ve üretiyor. Tıp eğitiminden sonra sanat alanında kariyer yapmak için alan değiştiren sanatçı Azerbaycan’ı 53. ve 55. Venedik Bienalleri’nde temsil etti.

Previous Story

Da Vinci’nin Ayı Çizimine 12 Milyon Sterlin

Next Story

Turner Prize’ın Kısa Listesinde Beş Sanatçı Kolektifi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.