Nisan 2025 Sergileri - ArtDog Istanbul
Sergi
Aslı Torcu, Ce qui reste, 2022, mixed media on canvas, 60 x 100 cm, Pi Artworks İstanbul

Nisan 2025 Sergileri

ArtDog Istanbul editörleri, Nisan ayının öne çıkan sergilerini sizler için listeledi.

Nisan ayının öne çıkan sergileri arasında bu yıl 20. yaşını kutlayan Pera Müzesi‘nin Samih Rifat’ın entelektüel mirasına odaklandığı Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” sergisi, sanatçı Burhan Kum’un yakın zaman önce kaybettiğimiz Mehmet Güleryüz anısına adadığı Antalya Gülden Bostancı sanat galerisindeki Yaranın Kabuğunu Kaldırmak Gibi… isimli sergisi ve Ankara’nın köklü sanat galerilerinden Galeri Nev‘in Türk-İtalyan sanatçı Betty Danon’un üretimine 1976’da başladığı gökkuşağı dizisini bir araya getiren sergisi  Gökkuşağı Ülkesi yer alıyor. Ayın öne çıkan sergilerini sizler için listeledik.

Samih Rifat’ın Entelektüel Mirası Pera Müzesi’nde

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi,  kuruluşunun 20. yılında sanat, edebiyat ve düşün dünyasının önemli isimlerinden Samih Rifat’ın sanat ve düşünce evrenine kapı aralayan Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” başlıklı sergiyi izleyiciyle buluşturuyor.  Kültür dünyasının “hezârfen”i Samih Rifat’ın düşünsel yolculuğunu, disiplinler arası geçişlerini ve şiirsel duyarlılığını ortaya koyarak onun sanat ve düşünce evrenini sunan sergi, 2007 yılında, erken yaşta hayatını kaybeden Rifat’ın fotoğraflarının yanı sıra, defterleri, el yazısı notları, şiir, çeviri, desen, yazı, film ve müzik alanlarındaki üretimlerini ilk kez kapsamlı biçimde bir araya getiriyor.  Rifat’ın entelektüel mirasını görünür kılan serginin küratoryal danışmanlığını Serhan Ada, fotoğraf danışmanlığını Esra Özdoğan ve Ahmet Elhan, sergi ve katalog tasarımını ise Bülent Erkmen üstleniyor.

Sergi
Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” sergisinden

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 20 Mart – 17 Ağustos 2025
• Mekan: Pera Müzesi, İstanbul
• Giriş Bilgileri: Pera Müzesi

CI BLOOM
CI BLOOM Mobil

Burhan Kum’dan Mehmet Güleryüz Anısına Sergi: “Yaranın Kabuğunu Kaldırmak Gibi…”

Antalya’nın çağdaş sanat galerisi Gülden Bostancı, sanatçı Burhan Kum’un yakın zaman önce kaybettiğimiz Mehmet Güleryüz anısına adadığı Yaranın Kabuğunu Kaldırmak Gibi… başlıklı kişisel  sergisini ağırlıyor. Desen ve yağlıboya işlerinin yanı sıra, yerleştirme, metal, ahşap, cam heykeller ve bir videonun yer aldığı sergisini Kum, şu sözlerle anlatıyor:

“Sergimin adı olan bu ifadeyi geçen yıl kaybettiğimiz büyük usta Mehmet Güleryüz’ün 2001 yılı Haziran ayında Radikal gazetesine verdiği söyleşideki bir cevabından ödünç aldım. Evrim Altuğ’un ‘Her resim bir kabuk gibi’ cümlesine Güleryüz devamla: ‘Dahası. Kabuğunu kaldırıp yarayı tekrar açmak bu’ demişti. Cümle beni o kadar çarpmıştı ki, yıllarca kafama saplanmış bir çivi gibi taşıdım. Kendisiyle uzun konuşmalar yapma olanağı bulduğum Empire Project yıllarında bu cümlesini hatırlattığımda: ‘O kadar berbat bir dünyada yaşıyoruz ki Burhan, ressamın görevi bu berbat hale işaret etmek değil, hele izleyiciyi mutlu etmek hiç değil. Asıl berbat olan, insanların içinde yaşadıkları rezil durumu sorgulamadan kabullenmeleri. Bir itirazı nasıl harekete geçirebilirim derdinde olmalısın. Yaranın kapanmaması için sürekli kabuğunu kaldırmak gerekiyor.”

Sergi
Burhan Kum, 19 Oryantalizme Dönüş, 55×70, tuval üzerine yağlıboya ve mürekkep, 2024

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 21 Mart – 10 Mayıs 2025
• Mekan: Galeri Gülden Bostancı, Antalya
• Giriş Bilgileri: Galeri Gülden Bostancı

Galeri Nev’de Yeni Sergi: Gökkuşağı Ülkesi

Galeri Nev, İstanbul doğumlu sanatçı Betty Danon’un Gökkuşağı Ülkesi adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Çoğunlukla daktilo ile çalışan ve üretimlerinde resim ve yazı arasındaki ilişkiyi “bozan” ya da yeniden kuran Danon, klavyedeki harfleri ya da Macintosh’un ikonik “küp”ündeki en basit programları kalemi ya da daha çok boyası ve fırçası gibi kullanıyor. Sergi, bugün alanının dünyadaki ilk ve en önemli temsilcilerinden biri sayılan sanatçının üretimine 1976’da başladığı gökkuşağı dizisini ellinci yılında hatırlamayı amaçlıyor. İzleyiciyi absürt, büyülü, mitik tüm zaman ve mekan alternatiflerine kulak vermeye davet eden sergi, kimi zaman Türk, kimi zaman İtalyan olarak anılan sanatçının her iki kültürün derinliklerindeki “renkleri”ni ortaya çıkarıyor.

Sergi
Betty Danon, “Gökkuşağı Ülkesi, Galeri Nev

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 09 Nisan-  26 Nisan 2025
• Mekan: Galeri Nev, Ankara
• Giriş Bilgileri: Galeri Nev

Koray Ariş’in Altmış Yılı Arter’de

Arter, Koray Ariş’in İçinde Yaşadığımız Deri başlıklı kişisel sergisini izleyiciyle buluşturuyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, sanatçının farklı dönemlere ve serilerine ait heykellerini, atölyesindeki üretim süreçlerini belgeleyen nesneler ve malzemelerle mekâna özgü bir kurgu içinde bir araya getiriyor. Arter’in 2. kat galerisinde ziyaret edilebilen sergi, Ariş’in altmış yıla uzanan heykel pratiğine figür, ten, tını, hareket ve denge gibi yapıtlarındaki merkezi temaların merceğinden kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlıyor. Sergideki 300’e yakın yapıt ve nesne, formların dönüşümlerine tanıklık ederken aynı zamanda heykel, nesne ve beden arasında kurulan ezeli ayrımların kırıldığı ve heykelin tene büründüğü bir ortaklık alanını deneyime sunuyor.

Sergi
Koray Ariş, “İçinde Yaşadığımız Deri” sergisinden görünüm, Arter. Fotoğraf: flufoto (Barış Aras & Elif Çakırlar)

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 12 Aralık 2024 – 3 Ağustos 2025
• Mekan: Arter, İstanbul
• Giriş Bilgileri: Arter

Bilecik Belediyesi Atatürk Parkı Sanat Galerisi Yeni Sergisi

Bilecik Belediyesi Atatürk Parkı Sanat Galerisi Eskişehir’de yaşayıp üretimlerini sürdüren 8 genç sanatçıyı bir araya getiriyor. 18 eserin sunulduğu Yüzey Gerilimi serginin küratörlüğünü Hasan Hüseyin Özmen üstleniyor. Sergide yer alan sanatçılar, kırılmayı kendi hikayeleri, gözlemleri ve malzemeleri üzerinden yeniden ele alıyor. Sanatçılar, toplumsal kırılmaları, bireysel çözülüşleri ve doğanın kendi döngüsündeki çatlamaları yorumlarken, her bir eser kırılganlığın kaçınılmazlığını ve dönüştürücü gücünü ortaya koyan içsel bir arayışı yansıtıyor. Sergi, izleyiciyi yalnızca sanatçıların pratiklerinde ele aldığı parçalanma, bölünme ve kırılma anlarını değil, kendi çatlaklarını ve dağılmış parçalarını da keşfetmeye davet ediyor. Galeri koordinatörü Oğuz Cabar’ın Eskişehir merkezli Online Art Project (OAP) isimli sanatçı topluluğuyla yürüttüğü işbirliğinin ürünü olan sergiyi görmek için ise son gün 15 Nisan.

Sergi

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 14 Mart – 15 Nisan 2025
• Mekan: Atatürk Parkı Sanat Galerisi, Bilecik
• Giriş Bilgileri: Bilecik Belediyesi Atatürk Parkı Sanat Galerisi

Hüsamettin Koçan’dan “Gölgenin Arkasındaki”

MERKUR, Bayburt’un Bayraktar köyündeki Baksı Müzesi’nin kurucusu ressam ve akademisyen Prof. Hüsamettin Koçan’ın Gölgenin Arkasındaki adını verdiği yeni sergisine ev sahipliği yapıyor. Koçan yeni sergisinde, Bayburtlu kadınların yaratıcılık ve sabırla ürettikleri geleneksel üretimleri kendi özgün sanat diliyle harmanlıyor. Sergide, Bayburtlu kadınlarla birlikte üreten Koçan, onların boncuk örgü tekniğini çağdaş bir yorumla yeniden ele alıyor.

Sergi
Hüsamettin Koçan, ‘‘Kadının Güneşi I’’ Tuval üstüne tığ işi boncuk, kitsch malzeme, 60×60 cm, 2025

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 15 Mart-19 Nisan 2025
• Mekan: MERKUR, İstanbul
• Giriş Bilgileri: MERKUR Galeri

BüroSarıgedik’te Yeni Sergi: Kendine Ait Bir Yatak

Üretimlerinde toplumsal cinsiyet ekseninde fotoğraf ve videoyu farklı malzemelerle bir araya getiren Eda Çekil’in Kendine Ait Bir Yatak adlı sergisi BüroSarıgedik’te görülebiliyor. Sergide mahrem ve kişisel tanımlarını tepetaklak ederek yatağı bir direniş mekânı olarak yeniden ele alan sanatçı, yatağa, yatak odasına ve yatağın çok çeşitli göndermelerine odaklanıyor. Bu işaretlerin ne kadar hızla değişip dönüşebileceğini de ortaya koyan sanatçı buradan hareketle miskinlik ve direniş, cazibe ve iticilik, güvenlik ve tehdit kavramlarını topu topu dört metrekarelik bir alanın içinde—yatakta—sorguluyor. Sergi, yatağın ve yatak odasının coğrafyasında sorular sorurken başka başka hatıraları da geri çağırıyor.

Eda Çekil, Kendine Ait Bir Yatak, 2025, C print fotoğraf, 40×60 cm, detay

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 8 Nisan – 29 Nisan 2025
• Mekan: BüroSarıgedik, İstanbul
• Giriş Bilgileri: BüroSarıgedik

Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi

Arkas Sanat Merkezi, Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970) sergisini ağırlıyor. Türk resim sanatının modernleşme sürecine ışık tutan sergide, Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen 110’dan fazla eser yer alıyor. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş dönemindeki sanatçılar, eserlerinde modernleşme ve gelenek arasındaki dengeyi nasıl kurduklarını gözler önüne seriyor. Sergi, aynı zamanda kısa süre içinde açılacak Arkas Sanat Göztepe’nin koleksiyon seçkisine dair ipuçları sunuyor. İki sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan yola çıkarak Türk resminin gelişimini izleyiciye göstermeyi hedefliyor.

Hayri Çizel (1891-1950) Sanatçının Atölyesi.

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 26 Mart- 28 Aralık 2025
• Mekan: Arkas Sanat Merkezi, İzmir
• Giriş Bilgileri: Arkas Sanat Merkezi

Umut Erbaş “Tam da Hikâye Bitti Sanıyorken” Art On’da

Umut Erbaş’ın Art On İstanbul‘daki malzemelerin dönüşümü üzerinden hikâyelerin sonsuz ihtimallerle yeniden yazılabileceğini vurguladığı Tam da Hikâye Bitti Sanıyorken adlı sergisini görmek için son gün 19 Nisan. Doğada karşılaştığı amorf ve estetik görünüme sahip “yanmış plastik parçaları” ile başlayan yaratıcı sürecinin izini süren sanatçı sergide yer alan enstalasyonlarında ve görsel kompozisyonlarında karşılaştığı, topladığı ve fotoğrafladığı nesneleri ödünç alarak onları yeni bir bütün içinde yeniden yorumluyor. İzleyiciyi bu sürece dahil eden sergi, girişte sunulan rastgele metinlerle farklı anlatılar yaratıyor. Bu metinler, Erbaş’ın topladığı sinema sinopsisleri ve kendi yazdığı kısa hikâyelerden oluşuyor; böylece her ziyaretçi sergiyi kendine özgü bir hikâyenin rehberliğinde deneyimliyor. Ahşap, kemik, yeşil ve mavi tonlarının hâkim olduğu atmosferde; sanatçının ilk kez sergilediği analog fotoğrafları, çizimleri ve yapay zekâ üretimlerinin üst üste pozlamalarından oluşan işleri, modern bir nadire kabinesi denemesi, enstalasyonlar, sıra dışı nesneler ve bir analog video projesini bir araya getiriyor.

Umut Erbaş “Tam da Hikâye Bitti Sanıyorken”

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 22 Mart – 19 Nisan 2025
• Mekan: Art On İstanbul
• Giriş Bilgileri: Art On İstanbul

Aslı Torcu’nun “Touched by Image” Sergisi Pi Artworks’de

Aslı Torcu’nun imgelerin belirsizlik içinde kayboluşunu ve yeniden doğuşunu ele aldığı kişisel sergisi Touched by ImagePi Artworks İstanbul‘da kapılarını açtı. Zamanın ve hafızanın kırılgan doğasını görünür kılan sergide sanatçının resimleri, geçmişin izlerini bugüne taşıyan, bellek ile zaman arasındaki değişken ilişkiyi yansıtan katmanlar halinde şekilleniyor. Üst üste binen boya yüzeyleri, kimi zaman silinen, kimi zaman yeniden beliren imgeleriyle, belirsizlikten doğan ve sürekli dönüşen bir evrim sürecini gözler önüne seriyor. Sanatçının tuvallerinde  geçmiş, şimdi ve gelecek iç içe geçerek yeni anlamlara dönüşürken; sürekli yeniden kurgulanan, muğlak bir alan olarak varlığını sürdürüyor.

Aslı Torcu, Chasseurs de trésors, mixed media on canvas, 90 x 90 cm, 2020

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 15 Mart – 3 Mayıs 2025
• Mekan: Pi Artworks İstanbul
• Giriş Bilgileri: Pi Artworks

Ambidexter’da Yeni Sergi: “Karınca Çayı”

Beyoğlu’ndaki Ambidexter Galeri yeni sergisi Karınca Çayı ile Alman sanatçı Vincent Krüger’in üretimlerini izleyiciye sunuyor. Galeri sergi tanıtım metninde sanatçının üretimlerini “Vincent Krüger’in eserleriyle karşılaşmak, sadece onun sanatıyla değil, aynı zamanda kendinizle de bir etkileşimdir. Onun pratiği, izleyiciyi içine çeken ya da mesafe yaratan, tanıma ve yabancılaşma arasında gidip gelen bir bakış açısı sunar. Krüger’in çalışmaları, figüratif resim ile çeşitli malzemeleri birleştirerek mekânsal yerleştirmeler olarak açığa çıkar. Motifleri, çok çeşitli temaların paralel keşiflerinden ortaya çıkar ve farklı anlatıların kesişip birbirini etkilemesine olanak tanır,” şeklinde özetliyor.

Vincent Krüger, Karınca Çayı sergisinden

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 10 Nisan – 03 Mayıs 2025
• Mekan: Ambidexter Gallery
• Giriş Bilgileri: Ambidexter

offgrid art project’de “Halının Altındakiler” Sergisi

Bağımsız sanatçıları ortak üretime davet eden offgrid art project, küratörlüğünü Nilay Yerebasmaz’ın gerçekleştirdiği Halının Altındakiler başlıklı sergisinde dokuma işleriyle öne çıkan Defne Parman ve seramik sanatçısı Esra Gezer’in işlerini bir araya getiriyor. Hafızanın izlerini sürerken, izleyiciyi hatırlamanın ve unutmanın anlamı üzerine düşünmeye davet eden sergide sanatçılar hepimizin ortak belleğinde yer alan ancak zaman zaman göz ardı edilen travmalar, yas ve unutma süreçleri üzerine düşündürüyor. Defne Parman ve Esra Gezer sergide, farklı malzeme ve yöntemlerle, bireysel hatıraların günlük yaşantımızla kesiştiği noktaları da araştırıyor.

Esra Gezer, Gölgeler, 2025

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 08 Nisan-10 Mayıs 2025
• Mekan: offgrid art project, Beyoğlu
• Giriş Bilgileri: offgrid art project

x-ist’te Yeni Sergi: “Other Side of the Universe”

Merve Atılgan’ın Other Side of the Universe isimli ilk kişisel sergisi x-ist‘te izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı sergide yüzyıllardır içinde bulunduğumuz baskıcı ataerkil sistemin döngüsünü yıkıp, bunun yerine özgür ve eşitlikçi bir ütopya inşa edebilir miyiz? sorunun peşine düşüyor. Atılgan sergide, izleyiciyi kendi içindeki vahşi doğayı keşfetmeye, bastırılan sezgileri uyandırmaya ve ataerkil sistemin dayattığı sınırları aşarak alternatif bir varoluş biçimini tahayyül etmeye davet ederek; her varlığın eşit ve özgür olduğu bir dünyanın mümkün olduğunu hatırlatıyor.

Merve Atılgan, Ocean Tribe, Dijital baskı üzerine ekolin, pastal ve akrilik, 85x11o cm, 2025

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 10 Nisan –
• Mekan: xist, Gümüşsuyu / Beyoğlu
• Giriş Bilgileri: x-ist

“Ay, Güneş ve Ay” Müze Gazhane’de

İBB Kültür ve İBB Miras’ın ev sahipliğinde ze Gazhane, sanatçı Cem Güventürk’ün “Ay, Güneş ve Ay” başlıklı kişisel sergisini ağırlıyor. Güventürk’ün “Sanat nedir?” ve “Ben kimim?” sorularını merkezine alan ve insanı anlamaya yönelik doğa bilimsel ve mekanik yaklaşımlara karşı çıkan bir duruş sunan sergisi insana ait varoluşsal sancıları, sıradan olanı yüceltme ve insana dair tüm zıtlıkları kucaklama anlayışıyla ele alıyor. Tuval üzerine 25, kâğıt üzerine 14 eserin ve beş heykelin yer aldığı Ay, Güneş ve Ay başlıklı sergisinde sanatçı, kendine özgü bir sembolizmle yeni bir ifade biçimi sunuyor. Sergi, insanın anlam arayışını derinlemesine incelerken bu sorgulamayı interaktif olarak izleyicilerle paylaşıyor.

Cem Güventürk’ün “Ay, Güneş ve Ay” başlıklı kişisel sergisinden

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 9 Şubat – 13 Nisan 2025
• Mekan: Müze Gazhane,  İstanbul
• Giriş Bilgileri: Müze Gazhane

 

Previous Story

Marcel Dzama’dan Daha Adil Bir Dünyaya Davet

Next Story

Artweeks Istanbul XI. Solo Edisyon 10 Nisan’da Başlıyor

0 0,00