Huobi Global adına Rusya, Ukrayna ve Türkiye’yi kapsayacak şekilde Bölge Genel Müdürü olan Alphan Göğüş, NFT furyasını ArtDog Istanbul için anlattı. Göğüş, “Son birkaç haftadır sosyal medyada karşımıza sıkça çıkan NFT trendi hepimizin malumu. Blockchain teknolojisi üzerinde yaşayan bu dijital varlıklar tüm sanat camiasını yakından ilgilendiriyor. Temelleri 2017’de Ethereum üzerinde atılmış olan NFT’yi blockchain dünyası üzerinde bir dosya standardı veya formatı olarak değerlendirebiliriz.
Sanat Eserlerinin Dijitalleştirilmesi İçin Eşşiz Bir Altyapı
Bitcoin ve Ethereum gibi bilinen kripto paraların aksine içerisinde hem bir dijital dosya hem de değer taşıyan bu varlıklar, bölünemez, parçalanamaz ve biricik oldukları için sanat eserlerinin dijitalleştirilmesi için eşsiz bir altyapı sunarlar” diye konuştu.
Sahibi Tek
Göğüş şu cümlelerle devam etti: “Buna ek olarak NFT’lerin tek bir sahibi olabileceğinden diğer kripto paralar gibi bir fiyatlaması bulunmaz. Öyle ki bu dosyalar bir görsel, video, ses dosyası veya bir tweet bile olabilir. Bu dijital varlıkların sanat dünyasına yapacağı etkiyi hayal edecek olursak, ilk aklıma gelenler eserlerin üretilme ve dağıtılma kanalları dolayısıyla alım ve satım süreçleri, koleksiyonerlerin eserleri saklama koşulları müzayede uygulamaları, sanatçıların sonraki satışlardan alacağı paylar gibi birçok süreç dijitalleşerek blockchain üzerine kaydedilecek.
NBA Oyuncularının Hareketleri Satılıyor
“Sanat dünyasına ek olarak farklı sektörlerde de kullanılan NFT’ler özellikle oyun içi varlıklar ve spor odaklı koleksiyon ürünleri gibi bir çok farklı sektörde kendine yer bulmuş durumda. NBA Topshot uygulamasında NBA oyuncuların kartlarını ve popüler hareketlerinin videolarını satın alıp bunları uygulama içerisindeki market içerisinde alım satımını gerçekleştirebilirsiniz.
Daha Büyüyecek
Yine sanat dünyasına dönersek, Amerikalı sanatçı Beeple (Mike Winkelmann), 2020 yılı boyunca her gün yeni bir eser üreterek “Everydays” adında bir seri oluşturdu. Beeple, bu eserlerinden bir kolaj oluşturarak NFT üretti ve eser açık artırma sonucunda 69.3 milyon dolara alıcı buldu” diyen Göğüş NFT trendinin daha da büyüyeceğini ifade etti.