Müzeler İklim Krizine Karşı Ne Yapıyor? - ArtDog Istanbul
SFER IK. Photo- courtesy of Azulik

Müzeler İklim Krizine Karşı Ne Yapıyor?

//

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın düzenlendiği şu günlerde, sanat dünyasının aktörleri de iklim krizine karşı aldıkları veya almayı planladıkları önlemleri masaya yatırıyor. Sanat kuruluşları, sanatçılar için ‘sürdürülebilirlik’ kavramının neler ifade ettiği ve önemi bir kez daha değerlendiriliyor.

The Art Newspaper’in haberinde, İsveç’in ulusal modern sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Moderna Museet’in direktörü Gitte Ørskou, 2022’de daha az nakliye yaparak karbon ayak izini düşürmek için yerel sanatçılarla çalışmayı tercih edeceklerini, uluslararası sanatçılarla çalışılsa bile eser üretimlerini İsveç’e gelerek yapmalarını teklif edeceklerini dile getirdi. Böylece eserlerin nakliyesi sırasında oluşan çevre zararı gerçekleşmemiş olacak.

Stockholm, İsveç’teki Moderna Museet / Wikimedia Commons

Greta Thunberg’e Küratörlük Teklifi

Ørskou, çevre aktivisti Greta Thunberg’e de bir sergiye küratörlük yapması için teklif götürebileceklerini söyledi. Ayrıca müzenin restoranında daha sürdürülebilir bir menü oluşturmak için çalışma yapıldığını dile getirdi.

Bilinç Yaratma Projeleri

Londra’daki Serpentine Galleries’in eski küratörü Lucia Pietroiusti ise şimdi Institute for General Ecology adlı bağımsız bir organizasyon kuruyor. 2017’de de General Ecology Project adlı projeyi başlatan Pietroiusti, insanları çevre sorunları konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Meksika’daki sanat merkezi SFER IK’nın mimarı Eduardo Neira, merkezi inşa ederken yerel materyaller kullandığını anlattı. Merkezi yaparken tek bir ağaç bile kesilmediğini söyleyen Neira, inşaat sırasında çevredeki suyu da kirletmediklerini belirtti.

SFER IK. Photo- courtesy of Azulik

Cooking Sections’dan “İklimcil” Projesi

Geçtiğimiz aylarda SALT Beyoğlu’nda “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” adlı sergiyi açan Londra merkezli Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual ve Alon Schwabe) adlı sanatçı ikilisi de çevre krizine karşı savaşanlardan. İkili “İklimcil” adlı projeleriyle 22 İngiliz müzesinin menüsünü değiştirdi. Menüdeki çiftlik somonunu kaldıran ikili yerine daha sürdürülebilir alternatifler koydu.

Cooking Sections Photo- Ruth Clark

Daha Az Enerji

Avustralya’daki Queensland Art Gallery ve Gallery of Modern Art’tan Amanda Pagliarino iklim krizine karşı klima sistemleri üzerinde değişiklik yaparak önlem aldıklarını belirtti. Pagliarino ülke çapında yapılmasını başardığı yeni düzenlemeyle galeriler ve müzelerdeki klima sistemlerinin daha az enerji harcamasını sağladı.

Çalışanlara Sürdürülebilirlik Eğitimi

Dünyanın en büyük özel müzelerinden biri olan Glenstone’un direktörü Paul Tukey ise Maryland’deki müzede kurduğu ve her departmandan temsilcilerden oluşan “Yeşil Ekip” ile sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atıyor. 11 yıldan uzun süredir açık olan müzenin arazisinde hiçbir zaman kimyasal gübre veya tarım ilacı kullanılmadı. 2019’da müzenin içinde “Çevre Merkezi” adlı bir bölüm kuruldu. Müzede işe başlayan herkese önce sürdürülebilirlik eğitimi veriliyor.

Paul Tukey at Glenstone’s Environmental Center Courtesy of Paul Tukey

Ekolojik sürdürülebilirlik üzerine uzmanlaşan, kâr amacı gütmeyen Performance Electrics’in kurucusu sanatçı Pablo Wendel, sanat projelerinden enerji üretiyor. Üretilen enerji Almanya’da evlerde veya bazı kurumlarda kullanılıyor. Yaklaşık 10 yıl önce sanattan elektrik üretme amacıyla kurulan “Kunststrom”un fikir babası Wendel, enerjiyi güneş paneli enstalasyonları veya rüzgâr heykellerinden sağlıyor.

The SFER IK. Courtesy of Azulik
Previous Story

Ai Weiwei Çocukluğunu Yazdı

Next Story

“Yetişkinler İçin Oyun Blokları”

0 0,00