Muğlak Standartlar Enstitüsü 2020’de Chicago Yolcusu - ArtDog Istanbul

Muğlak Standartlar Enstitüsü 2020’de Chicago Yolcusu

Muğlak Standartlar Enstitüsü (MSE) / Ambiguous Standarts Institute (ASI), İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Cansu Cürgen ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Avşar Gürpınar ile Hazal Kırıkçı, Mete Godollar, Ali Rıza Atakan Gür, Havvanur Sönmez, Merve Şen, Selçuk Artut, Gökçe Akçelik ve Koray Özgen gibi sanatçı ve tasarımcılardan oluşuyor. Kuruluşunun arkasında, ucu Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) kadar uzanan bir “hikaye” var.

Enstitünün “vizyon” olarak tarif edilebilecek arka planı kendilerinin anlatımıyla şöyle;

Gündelik hayatın tuhaf, akışkan ve parçalı yapısı bazı muğlak tanım, tarif ve standartları gerektirir. İçerikler, mekânsal bilgiler, anatomik referanslar muğlak standartların tanımlarını ve kategorilerini oluşturur. Verilen / var olan standartlar, belirttikleri nosyonların boyutları ile ilgili kesinliği değil yakınlığı ifade eder. Çoğu niceliksel değil niteliksel olduğundan standartları yalnızca fiziko matematiksel yöntemler ve analizlerle araştırmak meşakkatlidir. Muğlak Standartlar Ensititüsü muğlak standartların bağlamları içerisindeki kökeninin izini sürer. Enstitü bilginin birikmesini ve bu bilginin yerel, ulusal, küresel alanlarda yayılmasını amaçlar. Enstitü, çeşitli standart dışı ölçümlerin metinsel ve görsel temsillerinin hassas bir incelemesini yapar ve bunları kayıt altına alır.

Enstitünün, “günlük yaşamda üstü kapalı muğlak standartların izini” sürerken kullandığı yöntem; ölçümler, sosyal etütler, veri görselleştirmeleri, statik ve dinamik görüntüleme teknikleri ve tasarım araştırmaları kullanarak veri toplamak, bu veriyi analiz etmek, bu analizden bilgi, belge ve nesneler üretmek…

Muğlak Standartlar Enstitüsü İstanbul’dan sonra Fransa’da

Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (MSE) bu çalışmasına dair ilk kapsamlı çıktı, geçtiğimiz yıl (2018) gerçekleşen 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında sergilendi. İKSV tarafında, Jan Boelen küratörlüğünde, “Okullar Okulu” başlığıyla gerçekleşen bienalde MSE, Pera Müzesi’ndeki Ölçüler Okulu için besin, iletişim, müzik gibi konulara referans veren eğitici sandıklar tasarladı ve üretti. Sandıkların her biri nesneler, görüntüler ve yazılar aracılığıyla, ele aldığı konu üzerine bir tartışma açmayı amaçlıyordu.

Bienal süresince büyük ilgi gören ve izleyiciler tarafından çok alışık olunan kavramlara başka türlü bir sorgulama ve bakış imkanı sunan proje, sonrasında Fransa yolculuğuna çıktı. MSE eğitici sandıklarıyla, sanat ve tasarım alanında önde gelen üretim ve araştırma merkezlerinden biri olan Luma Foundation tarafından Arles’da gerçekleştirilen Luma Days etkinliğinde yer aldı. Etkinlik kapsamında, gıda, süre, ezgi, porsiyon, aşırı-özelleşme ve evrensel kodların muğlak standartlarına dair üretilen sandıklar Mayıs 2019’un sonuna kadar burada sergilendi.

Enstitü 2020’de Chicago Yolcusu

Enstitü ile ilgili yeni haber geçtiğimiz günlerde geldi. Art Institute Chicago’nun Mimarlık ve Tasarım Bölümü Küratörlüğünü yürüten ve 2014 yılındaki 2.İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörü olan Zoë Ryan, sosyal medya üzerinden MSE’nin 2020’deki Chicago yolculuğunu duyurdu. Ryan, Art Institute Chicago tarafından gerçekleştirilen Franke/Herro Design Series başlıklı serinin Haziran 2020’de açılacak üçüncü edisyonunu, Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün “an institute within an institute” sergisi olarak ilan etti. Serinin bundan önceki katılımcıları Max Lamb ve Christien Meindertsma olmuştu.

Daha önceki iki sergiyi de dikkate alarak, mimarlık ve tasarım alanında ortaya koyduğu yaklaşım üzerinden Art Institute of Chicago’nun bu önemli serinin üçüncü sergisi olarak MSE’yi davet etmiş olmasını, altı çizilecek bir gelişme olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Şimdiden iyi yolculuklar Muğlak Standartlar!

Muğlak Standartlar Enstitüsü: 

Cansu Cürgen (CEO, Yazar, Planlama ve Yerleştirme Uzmanı), Avşar Gürpınar (Genel Sekreter, Yazar, Planlama ve Yerleştirme Uzmanı), Mete Godollar, Havvanur Sönmez (Modelleme ve Üretim Uzmanı), Hazal Kırıkçı (Menajer, Hesap ve Satın Alma Uzmanı), Ali Rıza Atakan Gür (Görsel İletişim Müdürü, Sabit ve Hareketli Görüntüleme Uzmanı), Bengisu Köse (Yazar ve 2B Görselleştirme Uzmanı), Merve Şen (Editör, Yazar, Danışma Kurulu) Sercan Okay (Konstrüksiyon Uzmanı), Süreyya Kağan Tekkaya (Halkla İlişkiler, Analog ve Dijital Görüntüleme Uzmanı), Serenay Coşar (Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı), Gökçe Akçelik (Ses Peyzajı Tasarımı, Havalar Danışma ve Beste Kurulu Üyesi), Selçuk Artut (Etkileşim Tasarımı ve Kompütasyon Uzmanı).

 

 

 

Previous Story

Kamuya açık bir tasarım ve üretim alanı: Camekân 

Next Story

Paşabahçe’nin ”Kayıp Hazineler” Koleksiyonu

0 0,00