Moda Sahnesi’nin Elektrik Günlüğü

//

İstanbul, Kadıköy’de gelen yüksek elektrik faturalarını ödeyemediklerini için elektrikleri kesilen tiyatro salonu Moda Sahnesi, elektrikleri ikinci kez kesildiği için oyunlarını ışıldakla sahneliyordu. Sahne, ticari bir tiyatro değil, “özerk kamusal tiyatro” olduklarını belirterek elektriklerini açacaklarını duyurdu.

Elektrik saatlerini çalıştıracaklarını paylaşan Moda Sahnesi’nin 10 Mart’ta elektrikleri kesilip aynı gün açılmış, bir hafta önce ise ikinci kez elektrikleri kesilmişti.

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ, (AYEDAŞ) ise Moda Sahnesi’nin kendi enerji haklarını sağlamaya karar vererek, elektrik saatlerini çalıştırmasının kaçak kullanım olacağını bildirdi.

Moda Sahnesi, sosyal medya hesaplarından “Elektrik Günlüğü” başlığıyla paylaştığı notta süreci sonlandırdıklarını şöyle duyurmuştu:

“Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık enerji hakkımızı kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz. Hakkımız olan ama gasp edilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik. Bu süre zarfında ne Kültür Bakanlığı, ne yerel yönetimler, ne de Sabancı Holding problemi çözmek için bizimle temas kurdu. Soruna çözüm getirmek gerekiyordu biz de çözüm getirdik ve çözdük.

Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın elektrik faturaları hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesi’nin elektrik faturaları da o kaynaktan ödenmelidir. Alan Kadıköy’ün, CKM’nin, Haldun Taner Sahnesi’nin, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin Cevahir Sahnesi’nin, AKM’nin elektrik faturaları nasıl ödeniyorsa aynı biçimde. “Elektrik faturasını illa ki Moda Sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa aralık ayı faturası bedeli üzerinden şubat ve mart ayları için toplam 14 bin TL ödemek isteriz. Bu miktar Sabancı Holding için de uygunsa IBAN numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırabiliriz.

Moda Sahnesi, özel ticari bir tiyatro değil, ‘ÖZERK KAMUSAL TİYATRODUR.’ Moda Sahnesi’nin şirket statüsünde olması, Türkiye’nin tiyatro tanımı konusundaki eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu da bir mevzuat problemidir. Yetkililer mevzuatı çok uzun süredir değiştirmeye yanaşmıyorlar. Bunun değişik sebepleri olabilir. Ancak bundan böyle yetkileri bekleyecek sabrımız kalmadı. Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar.”

AA’nın haberine göre, AYEDAŞ’tan yapılan açıklamada, şirket yetkililerinin Moda Sahnesi’ne mevzuat gereği alınacak tedbirleri sözlü olarak bildirdiği ifade edilirken şu cümlelere yer verildi:

İlginizi çekebilir:  İKSV'den 50. Yaşa Özel Programlar

“… Söz konusu uygulama, ilgili mevzuata göre kaçak elektrik kullanılması halidir. Kaçak elektrik kullanımı, teknik bilgisi olmayan kişiler tarafından sayaca müdahale edildiği için can ve mal güvenliği riski oluşturacağı gibi yakındaki tüketim noktalarının kaliteli ve kesintisiz enerji kullanımına da engel olmaktadır. Ayrıca bu durumun, piyasa işleyişi gereği kullandığı elektriğin bedelini düzenli olarak ödeyen diğer tüketicilerin faturalarına yansıyacağı da unutulmamalıdır.

AYEDAŞ düzenlemeye tabi olan elektrik dağıtım sektöründe ilgili elektrik piyasası mevzuatı hükümleri uyarınca görevini sürdürmektedir. Bu kapsamda, AYEDAŞ çalışanları mevzuat kapsamındaki kendilerine atfedilen görev ve uygulamalar dışında bir değerlendirme yapamaz veya işlemde bulunamaz. Son olarak belirtmek isteriz ki, Moda Sahnesi’nin elektriği, benzer konumda olan tüm tüketicilere aynı şekilde uygulandığı gibi, borcu nedeniyle kesilmiştir. Kaçak elektrik kullanımının tespit edilmesi durumunda da mevzuat hükümleri uyarınca saha ekiplerimiz tarafından gerekli işlemler yapılacaktır.”

Instagram / @modasahnesi

AYEDAŞ’ın açıklamasını sosyal medya hesabından paylaşan Moda Sahnesi ise açıklamanın görseli ile birlikte “Bu açıklama için girilen zahmet bir tiyatronun elektriğini kesmek içindir. Bu kucak dolusu açıklamanın nedeni Ocak ayında yapılan yüzde 200 oranındaki elektrik zammıdır. Enerji firmalarına sağlanan elektrik kredisinden doğan 20 milyar USD’lık zarar halka ödetilemez” ifadelerini kullandı.

Previous Story

Londra’da NFT Galerisi

Next Story

“Halikarnas, Sular, Topraklar ve Yollar”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.