Mekan Bellek İlişkilerini Sorgulayacak - ArtDog Istanbul

Mekan Bellek İlişkilerini Sorgulayacak

//

Bozlu Art Project’in Şişli’deki tarihi Mongeri evi, 20 Nisan Salı günü itibarıyla “Hafıza Sarayları” başlığını taşıyan sergiye ev sahipliği yapacak. 14 Ağustos’a kadar devam edecek olan sergi, İtalyan asıllı mimar “Giulio Mongeri”nin yaşamı ve “Mongeri Evi”nin tarihine odaklanıyor.

Mongeri Evi’nin Dönüşümü

Sultan Abdülmecid döneminde (1839-1861) saray doktoru olan ve Türkiye’de modern psikiyatrinin kurumsallaşmasında önemli rolü olan Dr. Luigi Mongeri’den (1815-1882) başlayıp, mimarlık tarihimizde iz bırakan önemli isimlerden olan oğlu mimar Giulio Mongeri’nin (1873-1951) İstanbul’dan İtalya’ya uzanan yaşam öyküsünü ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Sadıkoğlu Ailesi için yapılan Mongeri Evi’nin “Pakize Tarzi Kliniği”, “Ataman Kliniği”, “Yüzyıl Işıl İlkokulu” gibi isimler alarak zaman içinde geçirdiği değişimleri ortaya koyuyor.

Meliha Sözeri, Sınır Uçları, 2018, heykel enstalasyon

Bilginin Mekanlar Üzerinden Görsel Yolla Hatırlanması

Arşivsel bilgiler eşliğinde mekân ve bellek ilişkilerini sorgulayan sergi, Meliha Sözeri, Server Demirtaş ve Evren Erol’un yapıtlarını “Hafıza Sarayı” kavramı etrafında bir araya getiriyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Sadıkoğlu ailesi için yapılan Mongeri Evi’ne odaklanan sergi adını, Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinden beri kullanılan, bilginin mekânlar üzerinden görsel yolla hatırlanmasını sağlayan “Hafıza Sarayı” tekniğinden alıyor.

İlginizi çekebilir:  Fatma Bucak'a Uluslararası Sanatçı Rezidansı Ödülü
Server Demirtaş, Düşünen Kadın Makinesi, 2013, motor, mekanik sistemler, delrin, polyester, 145 x 48 x 56cm.

Mekanların Belleği / Belleğimizdeki Mekanlar

Dr. Özlem İnay Erten, küratörlüğünü üstlendiği sergiyle ilgili olarak “ev” kavramının pandemi süreciyle birlikte herkesin zihninde farklı bir anlam kazanmasına vurgu yaparak şöyle diyor: “Mekanların yaşam öyküleri de insanların yaşam öykülerine benzer mi? Mekanların belleğiyle, belleğimizdeki mekanlar hangi noktada kesişir? gibi sorular eşliğinde anıların gölgesindeki anıtsal mimari eserlere, kolektif belleğe dair izler üzerinden yaklaşmaya çalıştığımız sergide bu düşüncenin yansımalarını güncel sanat pratikleri üzerinden deneyimlemek mümkün olacak.”

Evren Erol, Aklın Yarat(t)ıkları No.7, 2016, polyester üzerine akrilik boya, ahşap, 70 x 68 x 43 cm.

Aynı anda en fazla 5 ziyaretçi kabul edileceği sergiyi 14 Ağustos 2021 tarihine kadar, 10.00 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Previous Story

Centre Pompidou Koleksiyonunu Sunmaya Devam Edecek

Next Story

Aşılanmayı Teşvik Eden Posterler

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.