“Maraş Fili” Korumaya Alındı

/

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler hasarsız atlatan 3 bin 500 yıllık “Maraş Fili” Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen diğer arkeolojik eserlerle birlikte korumaya alındı.

Yaklaşık 3 bin 500 yıllık fil fosili ile erken Bizans dönemine ait Germanicia Antik Kenti’nin taban mozaiklerinin hasar görmediği Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürü Safinaz Acıpayam, AA’ya yaptığı açıklamada depremin ardından yaşadıklarını “Müzeye gelir gelmez hemen eserlerin olduğu bölüme gittik. Eserlerimizin hiçbirinde kırılma veya herhangi bir zarar olmadığını gördük. Bu da bizi tabii ki mutlu etti,” diye anlattı.

Uzman restoratörler tarafından tek tek paketlendi

Müzenin yanında bulunan ağır hasarlı binanın yıkılma tehlikesine karşı müzede bulunan eserlerin paketlenerek güvenli başka bir müzeye taşındığını anlatan Acıpayam, nesli tükenmiş “Maraş Fili”nin iskelet kalıntılarının uzman restoratörler tarafından tek tek paketlendiğini ve taşındığını belirtti.  Müzede sergilenen Germanicia Antik Kenti’nin taban mozaiklerinin de depremden etkilenmediğini ifade eden müze müdürü, “Mozaiklerimizin hiçbir yerinde çatlak dahi yok. Mozaik taşların hiçbiri yerinden dahi oynamadı. Tüm taban mozaiklerimiz sağlam. Herhangi bir tahribat yaşanmadı,” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir:  Gezegeni Kurtarmak İçin

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinin ardından, depremden etkilenen kentlerde müze binası ve eserlerin durumuyla ilgili yaptığı açıklamada Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi ile ilgili şu bilgilere yer vermişti:

“Depremden etkilenen illerimizden, Gaziantep, Şanlurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana Müzelerimizde herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya Müzelerimizde ufak çatlaklar dışında bir hasar oluşmamıştır. Müzelerimizin koleksiyonlarinda ciddi bir hasar tespit edilmemiştir.

“Bununla birlikte, etrafında bulunan binalarin tehlike oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak Kahramanmaraş Müzemizin taşınabilir nitelikteki koleksiyonu güvenli bir müzemize nakledilmiştir.”

Previous Story

Deprem Bölgesi İçin Sürdürülebilir Çözüm Önerileri

Next Story

Dayanışma İçin Müzik

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights