BÜYÜK BRİTANYA. İngiltere. Londra. 1951. Sylvia Andrews, otobüs bilet kontrolörü. © Fondation Henri Cartier-Bresson/Magnum Photos

“Magnum İstanbul’da”

İstanbul’un tarihi yapılarından Bulgur Palas, fotoğraf ajansı Magnum'un "Magnum İstanbul'da" sergisiyle kapılarını açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek bir kültür sanat alanına dönüştürülen Bulgur Palas, fotoğraf ajansı Magnum’un 77. yıl özel “Magnum İstanbul’da” sergisini ağırlıyor. Magnum Photos ve İBB’nin kalıcı işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi, 31 Ağustos’a kadar görülebilir.

ABD. San Ysidro, Kaliforniya. 1979. Amerika Birleşik Devletleri sınırını geçmeye çalışırken tutuklanan Meksikalılar.
© Alex Webb/Magnum Photos

Paris, Londra ve New York merkezli fotoğraf ajansı Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan Magnum İstanbul’da”, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. 2017 yılında ajansa katılan, savaş muhabirliği alanında The Bayeux Calvados Halk ödülü ve iki defa World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) ödülü sahibi Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafına da sergide özel bir bölüm olarak sunuluyor.

ABD. New York City. 1951. Yeni dünya için yeni bir yüz.
© Dennis Stock/Magnum Photos

Magnum Photos’un İzinde

1947 yılında Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger ve David Seymour tarafından kurulan Magnum Photos’un geniş arşivine bir bakış sunan “Magnum İstanbul’da” sergisi, efsanevi fotoğraf ajansının kuruluşu ve gelişiminin ardındaki fikir ve ideallerin izlerini sürüyor. Magnum fotoğrafçılarının ülkü ve amaçlarını belgelemeye olan bağlılıkları, sergi için güçlü bir anlatı sağlıyor. 20. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar olan tarihi, ajansın ustalarının objektifinden inceleyen ve dünya toplumlarının içinden geçtikleri değişimleri tarihe not düşen sergi, bu fotoğrafçıların kolektif görsel belleğimize katkılarına dair yeni ve aydınlatıcı bir bakış açısı sunuyor.

Rochester’ın Crescent bölgesinde bir aile. Rochester, NY. ABD 2012
© Paolo Pellegrin/Magnum Photos

“Magnum İstanbul’da” sergisi, bazıları dünyanın en ikonik fotoğrafları arasında değerlendirilen 200’ün üzerinde eserden oluşuyor. Sergide Jonas Bendiksen, Henri Cartier-Bresson, Cornell ve Robert Capa, Ara Güler, David Seymour, Olivia Arthur, Raymond Depardon, Bieke Depoorter, Elliott Erwitt, Stuart Franklin, Leonard Freed, Eve Arnold, Paul Fusco, Cristina Garcia Rodero, Burt Glinn, Jim Goldberg, Marilyn Silverstone, Sergio Larrain, Susan Meiselas, Wayne Miller, Marc Riboud, Alessandra Sanguinetti, Chris Steele-Perkins, Dennis Stock ve Alex Webb gibi önemli fotoğrafçıların da aralarında bulunduğu 70 sanatçının çalışmaları yer alıyor.

ABD. Rochester, NY. 2012
© Alessandra Sanguinetti/Magnum Photos

Eserleri TIME, New York Times, Washington Post, Der Spiegel, Le Monde, Paris Match, Newsweek gibi dünyaca önemli medya kuruluşlarınca yayınlanan, World Press Photo Multimedia yarışmalarında jüri üyeliği yapan Emin Özmen’in fotoğrafları da “Magnum İstanbul’da” sergisinde özel bir bölüm oluşturuyor. Yıllar boyunca “kendi” şehrini belgeleyen Özmen’in İstanbul fotoğrafları,  Magnum’daki meslektaşlarının küresel anlatılarının yanı sıra yerel bir anlatı sunuyor.

İlginizi çekebilir:  Kuir Sanatçıdan Çıplak Otoportreler
TÜRKİYE. İstanbul. 2022. Vapurla Anadolu yakasına seyahat eden yolcular.
©️ Emin Özmen / Magnum Photos

“Magnum İstanbul’da” sergisi, 31 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

TÜRKİYE. 1955. Galata rıhtımında vedalaşma. © Ara Güler/Magnum Photos

Bulgur Palas

Bolulu Habib Bey Konağı, bilinen adıyla Bulgur Palas, 20. yüzyıl İstanbul sivil mimarisini yansıtan önemli örneklerden. Fatih’te, şehrin yedinci tepesi olarak tanımlanan Kocamustafapaşa Tepesi’nde bulunan tarihi yapı, dönemin Bolu milletvekili Mehmet Habib Bey tarafından yaptırılır. Konağın “Bulgur Palas” olarak anılmasının sebebi, tahıl ticaretiyle zenginleşen Bolulu Mehmet Habib Bey’in “Bulgur Kralı Habib Bey” adıyla ünlenmesidir.

RUSYA. Altay Bölgesi. 2000. Düşen bir uzay aracından hurda toplayan köylüler, etrafları binlerce beyaz kelebekle çevrili. Çevreciler zehirli roket yakıtı nedeniyle bölgenin geleceğinden endişe ediyor.
© Jonas Bendiksen/Magnum Photos

1912 yılına tarihlenen konağın, İtalyan Mimar Giulio Mongeri’nin imzasını taşıdığı düşünülüyor. Mimari özellikleri açısından Mimar Mongeri’nin de önemli temsilcileri arasında yer aldığı Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın başarılı bir örneğini sergiler. Konağın inşa sürecinde ekonomik açıdan büyük bir yükün altına giren Mehmet Habib Bey’in ödeyemediği borçları nedeniyle 1926’da Osmanlı Bankası’na devredilen yapı, uzun yıllar Osmanlı Bankası arşivi olarak kullanılır, aynı zamanda banka çalışanlarının konutu olarak da işlev görür. Osmanlı Bankası’nın 2001’de özel bir bankaya devredilmesiyle yapının mülkiyeti de el değiştirir.

ABD. Huntsville, Teksas. 1968. Duvarlarla çevrili bir cezaevi olan Walls, sistemin en eski birimidir ve Huntsville kasaba merkezine yakın bir yerde bulunmaktadır. Hücrelerin olduğu bloktaki masa.
© Danny Lyon/Magnum Photos

Yapı,  2021 ‘de ise İBB tarafından satın alınır. İstanbul’un hafıza tarihi açısından önemli olan ve yıllardır kaderine terk edilen Bulgur Palas,  özel bir çalışma sonunda İBB’nin iştirak şirketleri tarafından restore edilir.

Tarihî yapı artık 135 kişilik kütüphane, sergi salonu, öğrenci kulüplerinin kullanımına tahsis edilen alanları, restoran, çok amaçlı etkinlik alanları ve benzersiz İstanbul manzarasına sahip…

Previous Story

Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı

Next Story

Rankin’in Gözünden Müziğin Efsaneleri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights