Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, İstanbul’da bir tanıtım ve belgesel özel gösterimi programı düzenleyecek. 29 Haziran Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek program, saat 13.00’te Sanal Müze’nin anlatıldığı 50 dakikalık animasyon film “Unutulmayan/ Evergreen” ile başlayacak
Saat 14.00’te Madımak Katliamı Hafıza Merkezi‘nin şimdiye kadar hayata geçirilen bölümleri, yönetmen ve koordinatörleri tarafından interaktif bir sunumla gösterilecek.
Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’in İstanbul özel gösterimi saat 15.30’da izleyiciyle buluşacak.
Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Hakkında
Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, Sivas’ta Alevilere yönelik gerçekleştirilmiş pogrom karşısında ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratmayı ve sorumluluk alınmasını sağlamayı amaçlayan bir yüzleşme çağrısı olarak hayat buldu. Bu anlamıyla Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, hakikatlerin toplumsal hafızada yer edinmesi, dünyaca tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacını taşıyor. Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Belgesel, Web Belgesel, Sözlü Tarih Görüşmeleri ve Röportajlardan oluşan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, web ortamında hazırlanmış bir anıt olarak tasarlandı.
Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK), Proje Koordinatörü ve Kreatif Yönetmenliğini Eylem Şen’in üstlendiği projenin Müzik Koordinatörlüğünü Kemal Dinç üstleniyor. Projenin AABK Madımak Komitesi’ndeki isimler ise Nevin Kamilağaoğlu, Hüseyin Mat, Ali Çağan, Cafer Kaplan ve Erdal Kılıçkaya.
Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin dersleri arasına da giren projenin 5 ana bileşeni bulunuyor:
Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film adını taşıyan belgesel Madımak Katliamı’nı ele alan en kapsamlı görsel çalışma olmanın yanı sıra Alevilerin uğradığı baskı, eşitsizlik, ayrımcı politikalar, katliamlar ve bunlara karşı Alevi toplumunun yakın tarihte yürüttüğü mücadelenin de bir panoramasını sunma özelliği taşıyor. Toplam dört saat, iki bölümden oluşan belgeselin orijinal müzikleri Erdal Erzincan’a ait. Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Edremit, Samsun gösterimlerinin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca, Felemenkçe gibi pek çok dile çevrilen belgeselin yurtdışı galası da Almanya’da yapılacak. Belgesel filmin ayrıca birçok ülkede özel gösterimleri de planlanıyor.
Madımak’ın Dijital Hafızası
Kreatif Koordinatörlüğünü Duygu Tatar’ın üstlendiği Dijital Kütüphane Madımak Katliamı’na ilişkin 30 yıldır üretilen her türlü yazılı, görsel ve işitsel materyalin bir arada olduğu ve kamusal erişime sunulduğu bir dijital platform. Dijital Kütüphane ziyaretçilerin desteği ve katkılarıyla büyümeye açık bir arşiv çalışması olarak topladığı tüm belge ve bilgilerle toplumsal hafızaya katkı sunuyor.
Yönetmenliğini Eylem Şen’in yaptığı Sanal Müze Madımak Oteli’nin bir “utanç müzesi” yapılması gerekliliğini tüm dünyaya göstermek ve orada hayatını kaybeden 33 kişinin anılarını, düşlerini, umutlarını sonsuzluğa taşımak için, dünyanın neresinde olursa olsun gökyüzüne bakan herkesin görebileceği bir web anıt olarak inşa edildi. Dijital ortamda, 360° etkileşim kurulabilir bir şekilde 3D olarak tasarlanan Sanal Müze’nin Türkçe seslendirmesi Memet Ali Alabora’ya, İngilizce seslendirmesi Richard Hamer’a ait. Ayrıca yönetmenliğini yine Eylem Şen’in yaptığı “Unutulmayan / Evergreen” adlı Sanal Müze tanıtım filminin Türkçe seslendirmesini yine Memet Ali Alabora, İngilizce seslendirmesini ise dünyaca ünlü oyuncu Maxine Peake yaptı.