Kumaş Parçalarında Altından Değerli Boya Bulundu

//

İsrailli arkeologların M.Ö. 1000’li yıllara ait olduğu düşünülen dokuma parçaları bulması, bölgedeki halkların yaşantısına dair bilinenleri değiştirdi.

O dönemde Kral David tarafından yönetildiği düşünülen İsrail’in güney ucunu kapsayan bölgede bir tür deniz salyangozunun salgısından elde edilen mor renkli boya ile boyanmış üç kumaş parçasını keşfeden arkeologlar, söz konusu doğal boyanın bir zamanlar altından daha değerli bir madde olduğunu paylaştı.

Fotograf: Dafna Gazit, courtesy of the Israel Antiquities Authority / news.artnet.com

Bulgular ve sonuçları Tel Aviv Üniversitesi, Bar-Ilan Üniversitesi ve İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan bir araya gelen araştırmacılar tarafından yazılan ve PLOS One isimli bilimsel dergide yayınlanan bir makalede ana hatlarıyla açıklandı.

Akdeniz’de Yaşayan Murex Deniz Salyangozundan Elde Ediliyor

Artnet.com’un haberinde, kumaşın mor tonunun kraliyet ailesi ve rahiplerin kullandığı oldukça ‘ayrıcalıklı’ bir renk olduğuna yer verilirken, canlı tonlardaki mor boyanın Akdeniz kıyılarında bulunan Murex deniz salyangozlarının boya bezlerinden elde edildiği paylaşıldı.

Kızıldeniz yakınlarındaki Köle Tepesi’nde bulunan kumaşın, üretildiği noktadan buraya kadar gelmiş olması ise değerini artıran özelliklerinden bir tanesi olarak belirtildi. Tel Aviv Üniversitesi’nden Erez Ben-Yosef, Times of Israel‘e yaptığı açıklamada “Çölün derinliklerinde, bu tarz prestijli malzemelerin kullanıldığını düşünmüyorduk” dedi.

İlginizi çekebilir:  ARTBOOK DAYS 12-15 Mayıs'ta Arter’de

Daha Karmaşık Sosyal Yapının Göstergesi

Kumaş parçalarının varlığı, bilinenin aksine Timna’nın tipik olarak göçebe halklardan oluşmak yerine daha karmaşık bir sosyal yapıya sahip olduğunun bir göstergesi.

Fotograf: Dafna Gazit, courtesy of the Israel Antiquities Authority / news.artnet.com

Araştırmacı Naama Sukenik ise çalışmada “Morun muhteşem tonu, zamanla solmaması ve boyayı üretmenin zorluğu… Tüm bu özellikler onu altından bile daha değerli yapıyor” cümlelerine yer verdi.

Bu Keşif Bölgedeki En Eski Bulgu

Daha önceki kazılarda yumuşakça kabukları ve çanak çömlek parçaları üzerinde mor boyaya denk gelinmiş olsa da kumaş üzerinde ilk kez rastlandı. Makale, Akdeniz yakınlarında M.Ö. 2’nci milenyumda Orta Tunç Çağı’na ait olduğu düşünülen boya kanıtlarının bulunduğuna; fakat arkeologların bu son keşiflerinin Güney Levant bölgesindeki en eski bulgu olduğuna yer verdi.

Previous Story

Tiyatro Kooperatifi IETM Üyesi Oldu

Next Story

MUBİ 14. Yılında 14 Şubat’ta Ücretsiz

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.