Kathryn Morgan Türkiye'deyken.

“Kültürel Miras Tehlikede”

//

ABD’deki Duke Üniversitesi’nin gazetesi Duke Today, Klasik Dönem Çalışmaları Doçenti Kathryn Morgan’ın Türkiye’yi sarsan depremle ilgili görüşlerine yer verdi. 2008 yılından bu yana tüm yaz mevsimlerini Türkiye’de arkeolojik kazılar yaparak geçiren Morgan bölgeyi çok iyi tanıyor.

Gastronomy
Gastronomy Mobil

Depremin vurduğu bölgelerin hem kültürel zenginliğine hem de bölge insanının nezaketine hayran kaldığını dile getiren Morgan, “Bölgede tanıştığım insanlar bizi yemeğe davet edip ellerindeki her şeyi paylaşırdı. Bizi evlerine alıp ev yapımı ekmeklerini, çaylarını, bahçelerinden topladıkları meyve ve sebzeleri paylaştılar. Cömertlikleri sonsuz. Bu durum kahredici” dedi.

Öğrenciler ve akademisyenler Duke Şapeli’nin önünde buluştu. Fotoğraf: James Todd

Akademisyen, “Bölgenin tüm kültürel mirası şu an tehlikede. İlk raporlar müzelerin birçoğunun ayakta olduğunu söylüyor ama bazı alanlarda henüz bilmediğimiz hasarlar olması muhtemel. Arkeolojik materyallerin çoğu şu anda kimsenin ulaşamadığı kazı depolarında incelenmeyi bekliyor” diye ekledi.

Zincirli Höyük’te Çalıştı

Morgan, Gaziantep’in batısındaki İslahiye ilçesinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan Zincirli Höyük adlı arkeolojik alanda çalışmalar yürüttü. Geç Hitit dönemi buluntuları ile tanınan ve ilk araştırmalar sonucunda MÖ 900 ila 600 yıllarına dayandırılan höyükte 2021 yılında da Demir ve Orta Çağ dönemine ait eserler bulunmuştu.

İlginizi çekebilir:  Hauser&Wirth "Geleceğin Sanatı"nı Hazırlıyor

Bölgeye ilişkin bir açıklama yapan Morgan, “Bu, devletlerin kökenini, tarımın kökenini, hatta yerleşik toplumların kökenini araştırabileceğimiz bir bölge. Bu gibi alanlar insanların neden ve nasıl bir araya gelerek topluluklar oluşturduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Türkiye’deki Göbeklitepe, Arslantepe ve Tell Tayinat gibi bu önemli yerlerin hepsi tüm bu sorulara cevap verebilir” dedi.

Ekonomik Zarar Büyük

Depremin yarattığı ekonomik hasar hakkında da konuşan Morgan, ekonomik zararın da çok büyük olacağını ekledi. Bölgenin son dönemde turizm açısından dikkat çekmeye başladığını hatırlatan Morgan, özellikle kültürel miras turizminin bölge için cankurtaran görevi gördüğünü dile getirdi.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Duke Şapeli’nin önünde 100’den fazla kişi Türkiye ve Suriye’de yaşanan deprem felaketi için bir araya geldi. Duke öğrencileri tarafından düzenlenen etkinlikte Türk öğrenciler de konuşma yaptı.

 

Duke Today’de 9 Şubat 2023’te yayınlanan yazıda Eric Ferreri imzası bulunuyor.

Previous Story

Ressam Turan Erol Yaşamını Yitirdi

Next Story

Prof. İlber Ortaylı: Hatay’ın Restorasyonu İçin Komisyon Kurulmalı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.