Kültür Yolu Festivalleri - ArtDog Istanbul
AKM, İstanbul.

Kültür Yolu Festivalleri

/

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, beş şehre yayılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da kültür yolu festivalleri düzenleneceğini açıkladı.

Bakan, festivallerin yakında başka şehirlerde de düzenleneceğini söyledi. İlk kez geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu adıyla düzenlenen ve bu yıl Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri artık beş kentte birden düzenlenecek. Festivaller kapsamında 3 binden fazla etkinlik yapılacak, 15 bine yakın sanatçı katılacak. Festivallerin beş kente yayıldığı haberini veren Ersoy, “Dünyada bu kadar geniş çapta yapılan ender kültür ve sanat etkinliklerinden biriyiz. Kültür sanat coşkumuzu bu beş şehrimizden tüm Türkiye’ye dalga dalga yayacağız. Bu şehirlerimize gelecek yıl İzmir’imizi de ekleyeceğiz. Ayrıca Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nı da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alacağız” dedi.

Troya Müzesi.

Troya Kültür Yolu Festivali

16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleşecek Troya Kültür Yolu Festivali, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği katılımcılarla buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Festival kapsamında Anadolu Ateşi “Troya” Gösterisi’ Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izlenebilecek. Aynı zamanda Troya Müzesi’nde yapılacak Troya efsanesi video mapping gösterisi de görülebilecek. Devlet Opera ve Balesi’nin 3 tenor konseri ile Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali, Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak. Dünya prömiyerini geçen yıl 74’üncü Cannes Film Festivali’nde yapan “Bağlılık Hasan” filmi, Yönetmen Semih Kaplanoğlu ile yapılacak söyleşinin ardından Çanakkale Deniz Müzesi’nde gösterilecek. Çanakkale destanıyla ilgili pek çok film gösteriminin yapılacağı festivalde Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nin açılışı da gerçekleştirilecek.

CSO Ada Ankara, Ana Salon.

Ekimde Beyoğlu ve Başkentte

1-23 Ekim tarihleri arasında aynı anda hem Beyoğlu hem Başkent festivalleri düzenlenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde 46 ayrı mekânda 6 binden fazla sanatçı, 1000’den fazla etkinlikte izleyicilerle buluşacak. Bu yıl mayıs ayında Başkent Kültür Yolu kapsamında konser veren İspanyol müzisyen Buika, bu kez de Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında AKM Opera Salonu’nda sahne alacak. AKM Galeri’de ise Devrim Erbil’in kişisel sergisi ziyaret edilebilecek. Festivalin en iddialı sergilerinden biri, Tophane-i Amire Tek Kubbe’de açılacak. Sergide, aralarında Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu edebiyatçıların el yazmaları görülebilecek. Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi yönetmen Stanley Kubrick sergisine ev sahipliği yapacak. Çukurcuma’da ise antika festivali ve müzayedeler düzenlenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında yenilenen Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi, amatör ya da profesyonel tüm fotoğrafçılara açık olan fotomaraton etkinliğinin sergisinden çocukları da kapsayan fotoğrafçılık atölyelerine farklı buluşmalara sahne olacak. Festival programında yer alan Kukla Festivali de küçük ziyaretçileri bekleyecek.

Göbeklitepe Operası

Başkent Kültür Yolu kapsamında Ulus semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları içine alan 5.7 kilometrelik bir güzergâhta 70 farklı noktada 5 bine yakın sanatçının katılımıyla 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’den ilham alan Göbeklitepe Operası, Büyük Tiyatro’da Ankaralılarla buluşacak. Başkentin sanat merkezlerinden CSO Ada Ankara, festival boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Devlet Çoksesli Korosu’nun sahneye taşıyacağı Carmina Burana konserinden Birleşmiş Milletler özel konserine, İngiliz şarkıcı Yusuf İslam ve ABD’li sanatçı Della Miles konserlerine kadar pek çok etkinlik CSO ADA ANKARA salonlarında gerçekleştirilecek. CerModern Ankara Caz Festivali’ne, Büyük Tiyatro Carmen balesine, Ankara Mevlevihanesi ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’na kapılarını açacak. Tiftik Evi’nde genç sanatçıların NFT sergisi görülebilecek.

Kapadokya’nın Balonları Mezopotamya’da

8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Sur Kültür Yolu’ndan barış güvercinleri uçurulacak. 2 binden fazla sanatçı katılacak ve 500 etkinlik yapılacak. Kapadokya’nın balonları Diyarbakır’da uçuş yapacak. Refik Anadol’un dijital enstalasyonu “Renaissance Dreams” Saint George Sanat Merkezi’nde, ressam İsmail Acar’ın sergisi Surp Giragos Kilisesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Öte yandan 19’uncu Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali de Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne dahil edildi. Festival, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 815’inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Festivaller kapsamında gerçekleşecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere https://www.kulturyolufestivalleri.com/ internet adresinden ulaşmak mümkün.

Previous Story

Christie’s’den İKSV Fonu Yararına Müzayede

Next Story

Borusan Contemporary’den İki Yeni Sergi

0 0,00