Kültür-Sanat Ortamı İçin Demokratik Bir Gelecek Arayışı - ArtDog Istanbul

Kültür-Sanat Ortamı İçin Demokratik Bir Gelecek Arayışı

Buradan Nereye? oluşumunun İstanbul özelinde başlattığı Müşterek Kültür adlı kampanya daha demokratik, örgütlü, müşterek, şeffaf, adil ve katılımcı bir kültür-sanat ortamını birlikte tartışmaya ve oluşturmaya davet ediyor.

Türkiye kültür-sanat ortamında süregelen ilişkiler ağını ve yapısal sorunları tartışmaya açan “Buradan Nereye?” oluşumu, yerel yönetimlerin kültür politikalarından beklentiler ve taleplerin toplanacağı Müşterek Kültür adlı kampanyasını başlattı. Oluşumun İstanbul özelinde hazırladığı kampanya “Daha demokratik, örgütlü, müşterek, şeffaf, adil ve katılımcı bir kültür-sanat ortamını birlikte yaratabilir miyiz?” sorusundan yola çıkarak; örgütlü, müşterek, şeffaf, adil ve katılımcı bir kültür-sanat ortamı için yeni bir çerçeve öneriyor.

Yerel Yönetimler ve Kültür Politikaları

Kampanya, yerel seçimler sonucunda seçilen ve önümüzdeki beş yıl boyunca İstanbul’da kültür politikalarını üretecek ve uygulayacak tüm kamu aktörlerine ve bu politikaların bir parçası ve paydaşı olması öngörülen kültürel aktörlere yönelik hazırlandı. Kampanyanın çıkış noktası ‘Buradan Nereye?’ tarafından Nisan ayında gerçekleştirilen Yerel Yönetimler ve Kültür Politikaları – İlişkiler, Deneyimler, Yöntemler ve Çelişkiler’ başlıklı forum oldu. Yerel yönetimlerin kültür politikaları ve kültür-sanat alanındaki uygulamalarının, farklı ilişkilenme, deneyim ve örnek vakalar ile tartışıldığı bu forumun ardından, yerel yönetimlerin kültür politikalarından beklentileri temellendirmek ve yerel seçim sonrası dönemdeki ortak talepleri belirlemek ve stratejik planlama sürecine hemşehriler olarak katkıda bulunmak için oluşturulan Yerel Yönetimden Talepler belgesi, Temmuz ayında ‘Yerel Yönetimler ve Kültür Politikaları – Müşterek Talepler ve Yorumlar’ başlıklı, bu alana odaklanan ikinci forumda tartışmaya açıldı. Belge, çeşitli dayanışma gruplarının temsilcileri ile belediyeler ile çalışmış olan kültür-sanat emekçilerinden örnek vakalar dinlenerek zenginleştirildi ve son hâline getirildi.

Kültür Hakkı, Kültürel Haklar

Kampanyanın odağına aldığı talepler; Kültür Hakkı, Kültürel Haklar ve Sanatsal ve Kültürel İfade ile Yaratıcılık Özgürlüğü başlıklarını taşıyan üç temel kavrama dayanıyor. Temel kavramların hiçbirinin, birbirinden bağımsız olarak düşünülemeyeceği ve kavramları bütüncül bir şekilde düşünmeden hayata geçirilen strateji ve politikaların, kültür alanının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olacağı ve potansiyellerini daraltabileceğinin altı çiziliyor. Yerel yönetimden talepler ise Hak Temelli Kültür Politikaları, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, Süreklilik ve Sürdürülebilirlik, Araştırmaya Dayalı Kültürel Planlama ve Finansal Güvence ve Altyapısal İyileştirme olarak beş başlıkta sıralanıyor. Her bir başlığın altında ayrı ayrı sıralanan talepler, İstanbul’da geçtiğimiz yıllarda tanık olunan ve öznesi yerel yönetimler olan uygulamalardan seçilen örnek vakalar ile destekleniyor. Vakalar ile taleplerin somut örnekler üzerinden ifade edilmesiyle ve kültür aktörlerinin ötesinde genel kamunun da bu alanda bir farkındalığa sahip olması amaçlanıyor.

İstanbul’daki Tüm Öznelere Çağrı

Katılımcı bir kültür-sanat ortamı için yeni bir çerçeve sunan oluşum, bunun için İstanbul’daki tüm kültür kurumlarını, kent mücadelesi öznelerini, sivil toplum örgütlerini, meslek kuruluşlarını, kültür-sanat alanında akademik çalışmaları olan üniversite ve enstitüleri, inisiyatifleri, bağımsız çalışanları ve kültür alanında faaliyet gösteren özel şirketleri İstanbul’da daha demokratik, örgütlü, müşterek, şeffaf, adil ve katılımcı bir kültür-sanat ortamını birlikte tartışmaya ve oluşturmaya davet ediyor.

Buradan Nereye? oluşumunun Müşterek Kültür Kampanyası için web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Previous Story

Yeşim Ustaoğlu, “Vargit Çiçekleri”ne Konuk Oluyor

Next Story

Tiyatro Oyununa “Eksik Evrak” Engeli

0 0,00