Koronavirüs: Fransa’da kültür sanata 22 milyon euroluk destek  - ArtDog Istanbul

Koronavirüs: Fransa’da kültür sanata 22 milyon euroluk destek 

/

Koronavirüse yakalanan Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, 18 Mart’ta, koronavirüs krizinden etkilenen kültür sektörleri için, 22 milyon euroluk “acil yardım” paketi hazırladıklarını duyurdu. Kültür Bakanlığı, acil yardım paketine ek olarak “diğer özel tedbirler” başlığı altında bir dizi destekte bulunmaya devam edeceklerini açıkladı. Acil yardım paketi kapsamında; müzik sektörüne 10 milyon, eğlence sektörüne 5 milyon, kitap sektörüne 5 milyon ve plastik sanatlar sektörüne 2 milyon euro yardım yer alıyor. Ayrıca, müzik sektöründe, 2020 yılının mart ayındaki biletlere ilişkin vergi askıya alınacak. Kitabevlerine ve yayıncılara verilen kredilerin vadeleri de ertelenecek. 

Kültür sanat sektörünün profesyonelleri, önümüzdeki tarihlerde, etkinlikler düzenlense bile, katılımın düşük olacağını belirterek endişelerini belirtiyor. Peki, bu süreçte, Fransa’da neler oluyor? Tüm Fransız müzeleri, sanat merkezleri, tarihi anıtlar ve turistik mekanlar, sinema salonları, tiyatrolar ve kütüphaneler sokağa çıkma yasağına paralel olarak belirsiz bir süreyle kapatıldı.

Müzayede evlerinde online satış 

Paris’teki müzayede evi Drouot kapılarını kapattı. Drout, bazı satışları, online veya telefonla yapacak. 10 farklı şehrinde bulunan dünyanın en büyük müzayede evleri arasında yer alan Christie’s, nisan ayı sonunda, New York ve Paris’te planlanan 14 satışı erteledi.

Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre ve Versay Sarayı, 13 Mart Cuma günü belirsiz bir süre için kapılarını kapattı. Paris Şehri’nin tüm müzeleri 14 Mart’tan bu yana ziyarete kapalı. Önemli fuarlara ev sahipliği yapan Paris’te mart ve nisan ayındaki tüm fuarlar iptal edildi. 

Paris Operası performansları iptal 

Paris Operası, Jules Massenet tarafından yazılan opera “Manon”, Amerikan Balesi’nin kurucusu kabul edilen koreograf George Balanchine’nin sanatına adanan gösteri George Balanchine”, bale gösterisi “Le spectacle de l’Ecole de Danse” ve Mozart tarafından yazılan opera “Don Giovanni” gösterilerini iptal etti. 

Eyfel Kulesi kapalı

Paris’in sembolü Eyfel Kulesi, 13 Mart Cuma günü saat 21.00’de ziyaretçi alımını durdurdu. 

Tüm içerik dijital

Fransa’daki sanat dergisi “Connaissance des Arts”, nisan sayısının tüm içeriğini dijital versiyonda sunacak. 

İlk sayfalar Instagram’da 

Çizgi roman sanatçısı Philippe Francq, Instagram hesabında Largo Winch’in yeni serüveninin 15 sayfasını yayınladı. 

Çocuklara özel haber

Televizyon ve radyo istasyonları, evdeki öğrencilere, günlük kısa eğitim programları sunmaya başladı. “Fransa 4” kanalında, sabah 09.00 – 10.00 arasında, Fransız Eğitim Bakanlığı öğretmenleri tarafından verilen canlı dersleri yayınlıyor. “France Info” ve “Astrapi” dergisi işbirliğinde, 7-11 yaş aralığındaki çocuklara özel, ağırlıklı olarak koronavirüs salgınına ilişkin podcast haber hazırlanıyor. 

Sinema salonu krizi 

Koronavirüs krizi nedeniyle ertlenen Cannes Film Festivali’nin tarihine ilişkin bir bilgi paylaşıldı. Geleneksel olarak mayıs ayında düzenlenen festivalin, haziran ya da temmuz ayının sonunda düzenlenebileceği belirtildi. Ancak, Cannes Film Festivali, tarihinde üçüncü kez gerçekleşemeyebilir. İlkinde, 1939’da, Hitler yüzünden, 1968’de de 68 Mayıs nedeniyle yapılamamıştı.

Sinema krizi, sadece festivallerle ilgili değil. Fransa’da film çekimleri durdu, sinema salonları ise şimdilik 15 Nisan’a kadar kapalı. Ancak, önümüzdeki haftalarda gösterime girecek filmleri, büyük krizin beklediği ön görülüyor. En iyi ihtimalle, Mayıs’ta sinema salonları açılsa bile, gösterime girmeyi bekleyen yaklaşık 90 filmin olduğu belirtiliyor. Sinema salonlarının kapalı olması nedeniyle, mart ve nisan ayında gösterimi planlanan filmler, önümüzdeki ayların gösterim tarihi çizelgesinde yer bulmaya zorlanıyor. 

Vizyonda yer bulmak zor

Fransa’da, filmler vizyona girdikten yaklaşık 5-6 ay sonra online platformlarda yer alıyor. Şimdi, vizyona girmeyi beklemeden, doğrudan, Netflix gibi online platformlar üzerinden seyirciyle buluşması üzerine tartışmalar sürüyor. 

Kimi dağıtım şirketleri, koronavirüs mağduru olan filmlere gösterim çizelgesinde öncelik verilmesini öneriyor.

Görse: Reuters/Gonzalo Fuentes

Previous Story

İngiltere Sanat Konseyi’nden Sanata 160 Milyon Sterlinlik Acil Yardım

Next Story

Royal College of Art Öğrencilerinden Protesto

0 0,00