Klasik Müzik Sevenlere İlaç Gibi Gelecek 10 Eser - ArtDog Istanbul

Klasik Müzik Sevenlere İlaç Gibi Gelecek 10 Eser

Klasik müzikle ruhumuzu dinlendirip, dinginleşmeye belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz bu tam kapanma döneminde, rahatlamanıza yardımcı olacak bir liste hazırladık.

Klasik müzikle ruhumuzu dinlendirip, dinginleşmeye belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz bu tam kapanma döneminde, rahatlamanıza yardımcı olacak bir liste hazırladık. Yo-Yo Ma’dan Handel’e farklı dönemlerden önemli sanatçıların eserlerinin yer aldığı listede klasik müzik sevenlerin keyif alarak dinleyeceği podcast’ler de yer alıyor.

1. Yo-Yo Ma / Bach- Cello Suite No. 1 in G Major, Prélude

Dünyaca ünlü çellist ve söz yazarı Yo-Yo Ma’nın Bach’ın “Cello Suite No. 1” eserini yorumladığı video YouTube’da 8 milyondan fazla izlendi. Eser, çelloya en çok yakışan parçalardan… İlk konserini 5 yaşında veren Harvard Üniversitesi mezunu çellist, 75’i aşkın albümü ve kazandığı 15 Grammy Ödülü ile dünyaca tanınıyor. Şu anda 66 yaşında olan sanatçı geniş bir dinleyici kitlesine sahip.

2. Chopin – Nocturne op.9 No.2

Polonyalı besteci Frédéric François Chopin’in en dokunaklı eserlerinden “Nocturne op.9 No.2” çok sayıda filmde kullanıldığı için klasik müziğe uzak olan kişilerin dahi aşina olduğu eserlerden…  Bad Santa (2003), Blue Lagoon (1980), Close to Eden (1992), Crush (2001), Hidden Fears (1993), Life 101 (1995), Man Trouble (1992), Saturday Night Fever (1977), Search and Destroy (1995) ve Sleep With Me (1994) bu filmler arasında…

3. Handel – Suite No 4 in D Minor, HWV 437, Sarabande

Barok dönemin en büyük bestecilerinden Alman besteci George Frideric Handel’in bu eseri “Sarabande” ismiyle anılıyor. Dinleyenlere çok tanıdık gelecek esere, “Ezel” gibi Türk dizilerinden Lars von Trier’in “Antichrist”ına kadar birçok dizi, film ve reklamda da yer verildi.

4. Vivaldi – Summer – The Four Seasons

“Summer” (Yaz), İtalyan barok dönem bestecisi Antonio Vivaldi’nin “Dört Mevsim” adıyla bilinen keman konçertolarından en hüzünlüsü olarak anılıyor. Bu hüznün sebebi ise bir yaz fırtınası sebebiyle tüm mahsulünü kaybeden yalnız bir çiftçiyi anlatması… Konçertolarıyla bilinen besteci, “Dört Mevsim”de mevsimleri kendi özellikleriyle anlatırken, eser Ludwig van Beethoven’a ilham oluyor ve ortaya “Pastoral Senfoni” çıkıyor.

5. Valentina Lisitsa – Beethoven Sonata #14 “Moonlight”Movement 3

Valentina Lisitsa’nın Hannover, Almanya’da 2009’da kaydettiği eser; Alman piyanist ve besteci Ludwig van Beethoven’ın 1801 yılında tamamladığı “Piano Sonata No. 14” eserinin bir yorumu. Dahi müzisyenin, öğrencisi Kontes Giulietta Guicciardi’ye ithaf ettiği esere herkes tarafından bilinen “Ay ışığı Sonatı” (Moonlight Sonata) ismi ise Alman müzik eleştirmeni ve şair Ludwig Rellstab tarafından takıldı.

6. Tartini – Violin Sonata in G minör, ”Devil’s Trill Sonata”

İtalyan besteci Giuseppe Tartini’nin bu eseri hakkında oldukça ilginç bir rivayet var. Rivayete göre bir gece rüyasında Şeytan’ı gören Tartini ona kemanını veriyor. Tartini uyandığında, Şeytan’ın rüyasında çaldığı şarkının aynısını bestelemeye çalışıyor ve ortaya “Şeytan Sonatı” ismiyle anılan bu eser çıkıyor.

7. Mozart – 41. Symphony No. 41 (Jupiter)

“Senfoni No.41 Do Major K.551” Wolfgang Amadeus Mozart’ın son ve aynı zamanda en uzun senfonisi. Mozart,  “Jüpiter Senfonisi” adıyla da anılan eseri sadece 16 günde tamamladı. Bestecinin 1788 yazında, birbiri ardına hızla bestelediği son üç senfoniden sonuncusu olan esere “Jüpiter Senfonisi” adı ise Johan Peter Salomon tarafından verildi.

8. Camille Saint-Saëns – Danse Macabre, Op. 40

1874 yılında Fransız besteci Camille Saint-Saëns tarafından yaratılan “Danse Macabre”, Cadılar Bayramı gecesinde mezarlarından çıkarak dans eden ölülerin hikayesini anlatıyor. Şafağa kadar dans eden iskeletler şafaktan önce mezarlarına geri dönerek gelecek yılın Cadılar Bayramı’nı beklemeye başlıyor.

9. Rachmaninoff – Prelude in C Sharp Minor

Rus besteci Sergei Rachmaninoff, en ünlü eserlerinden biri olan bu bestesinin gördüğü büyük ilgiyi 1921 yılında yaptığı bir röportajda anlatmıştı. Besteci, “Bu eseri yazdığım için üzülüyorum. Bunu çalmadan hiçbir konser salonundan kaçamıyorum. Her yerde peşimde. Artık kaçmayı denemekten vazgeçtim, konser programıma aldım” demişti.

10. Dmitri Shostakovic – Waltz No. 2 (Suite for Variety Orchestra)

20. yüzyılın en ünlü bestecilerinden kabul edilen Rus besteci Dmitri Şostakovic’in Waltz No.2 adıyla bilinen eseri özellikle dönem filmlerinin dans sahnelerinin vazgeçilmezleri arasına girdiği için pek çoğumuza tanıdık gelecektir. Eserlerinin büyük çoğunluğunda keskin kontrastlar göze çarpan bestecinin “Senfoni No. 7 Op. 60, Do Majör, Leningrad (1941)” eseri de müzikseverlerin listelerinde yer alan işlerden.

Klasik Müzik Podcastleri

Geçtiğimiz günlerde New York Times gazetesi, klasik müzik sevenleri mutlu edecek podcast yayınlarını derledi. Buna göre, en sevilen podcastler arasında Miller Theater’dan “Mission: Commission”, Garrett McQueen ve Scott Blankenship’den “Trilloquy” ve en önemlisi Yo-Yo Ma’dan “Beginner’s Mind” yer alıyor:

https://www.missioncommissionpodcast.com/episodes

https://www.trilloquy.org/

https://www.audible.com/pd/Beginners-Mind-Audiobook/B08ZYXLTYG

Previous Story

“House of Dragon” Fotoğrafları Heyecan Yarattı

Next Story

KISS’e Özel Dört Saatlik Belgesel

0 0,00