Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı’ndaki kazılarda gün yüzüne çıkan Khalkedon antik kentine dair araştırmalar sürerken, bulgular İstanbul’u dünya sanat gündemini takip eden uluslararası basına taşıdı. ARTnews, Haydarpaşa Garı’nda yapılan kazılarda ortaya çıkan 2 bin 300 yıllık yapıyı haber yaptı.
Körler Kentinde 2 Bin 300 Yıllık Keşif
“İstanbul’un Körler Kenti’nde 2 bin 300 yıllık apsidal yapı keşfedildi” başlıklı haberde arkeologları heyecanlandıran keşif anlatıldı. Bölgedeki kazılarda bulunan en eski mimari eser olarak nitelendirilen yapının eski kiliselerle özdeşleştirilen yarım daire apsisine değinilen yazı, M.Ö. 4 veya 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen yapının antik kaynaklarda Körler Ülkesi (Khalkedon) olarak anılan bölgede keşfedildiğini yazdı. Khalkedon’un tarihine ışık tutan kazıda bulunan yapı ise Helenistik döneme ait.
35 Bin Kasa Eser
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak olarak yürüttüğü kazıda ayrıca bugüne dek 35 bin kasanın üzerinde eser çıkarıldı. Kazının baş arkeoloğunun Mehmet Ali Polat olduğu belirtilen yazıda arkeologların yapının fonksiyonundan henüz emin olmadıkları, ancak yarım kubbenin kutsal bir yapı olabileceğine yer verildi. Yapının tapınak ya da mozole olabileceğini belirtti.
Sikkeler, Çömlekler…
Khalkedon’un tarihinden bahsedilen yazıda, kazıdaki diğer bulgulara da yer verildi. Kazıda tarihi 6. yüzyıla dayanan sikkeler ve çömlekler de bulundu. Artnews, kazı için çalışan arkeoloji ekibinin 430 kişiden oluştuğunu da yazdı. 10 bin sikkenin bulunduğu kazıda 5’inci yüzyıla ait bir kalenin kalıntıları da keşfedildi. Haydarpaşa kazısı, baş arkeoloğu Mehmet Ali Polat liderliğinde devam ediyor.
Artnews.com’un yer verdiği yazıyı İngilizce olarak link üzerinden okumak mümkün.