Lens_Model: Mitutoyo 7.5x 0.21NA Lens_Index: 1 Lens_SerialNumber: R33097515 Lens_FocalLength: 26.67 Lens_MaxFStop: 0.21 Lens_CalculatedFocalLength: 33.33 Lens_BCalc: 145.16 Lens_Mount: supermacro Computer_LoggedInUser: ericj Computer_Name: DESKTOP-NVNE1TJ Sramper_BuildDate: 12/3/2019 3:59:22 PM Sramper_ActiveStages: port_zaber Sramper_ShootSequenceTranslationalStitchFirst: True Sramper_PreshutterDelay: 1 Sramper_PostshutterDelay: 1 Sramper_StrobeMonitorEnabled: False Sramper_MaxSteps: 1400 Stage_Focus_Position: 25.2075 Stage_Focus_StepSize: 0.009353741 Stage_Focus_OverlapParameter: 0.25 Stage_Focus_MinPosition: 25.2 Stage_Focus_MaxPosition: 26.04 Stage_Translational_Position: 0 Stage_Translational_StepSize: 0 Stage_Translational_OverlapParameter: 0 Stage_Translational_MinPosition: 0 Stage_Translational_MaxPosition: 0 Stage_X_Position: 0 Stage_X_StepSize: 0 Stage_X_OverlapParameter: 0.25 Stage_X_MinPosition: 0 Stage_X_MaxPosition: 0 Stage_Beta_Position: 0 Shot_OutputFilename: UNKNOWN.txt Shot_OriginalFilepathWithFilename: UNKNOWNUNKNOWN.txt Shot_Timestamp: 2020-03-03 15:46:43.1095 PM Shot_EffectiveAperature: 0 Shot_HFOV: 13.06569 Shot_VFOV: 9.829683 Shot_ExposureTime: 0.008 Shot_Magnification: 4.11 Shot_Number: 90 Shot_TotalShotCount: 90 Shot_PanelCount: 1

Kar Tanelerini Hiç Bu Kadar Yakından Görmemiştiniz

///

Microsoft’un eski Teknoloji Baş Sorumlusu (CTO) olan girişimci ve yazar Nathan Myhrvold kar tanelerini şu ana kadar görüntülenmiş en yüksek çözünürlükte ‘yakaladığını’ iddia etti. Fotoğrafları çekmek için özel bir cihaz üreterek sıfırın altındaki derecelerde çekim yaptı.

Hiçbir kar tanesinin birbirinin aynısı olmadığını duymuş olsak da kristallerin ‘gerçekten’ nasıl göründüğünü çok yakından görmemiştik. Ancak dünyanın en yüksek çözünürlükteki kar görüntülerini yakaladığını iddia eden Myhrvold’un üç fotoğraflık serisindeki kristal oluşumları oldukça dikkat çekici…

Fotoğrafları Eksi 20 Derecede Çekti

Kar tanelerini fotoğraflamanın neden oldukça zor bir iş olduğu aşikâr. Hem hassas hem küçük, sadece birkaç milimetre büyüklüğünde ve saniyeler içinde eriyebiliyor. Artnet.com’un haberine göre, Myhrvold ise Kanada’nın Kuzeybatısı’nda Fairbanks, Alaska ve Yellowknife’da sıfırın altında 20 dereceyi gören sıcaklıklarda çekim yaptı.

Nathan Myhrvold, Ice Queen. Fotoğraf: Courtesy of Modernist Cuisine Gallery.

18 Ayda Özel Kamera Tasarladı

Microsoft’un eski Teknoloji Baş Sorumlusu görevinin ardından yemek fotoğrafçısı olan ve “Modernist Cuisine” adlı yemek kitabı yazan Myhrvold, 18 ayını kar tanelerinin narin, dantele benzeyen yapısını ölümsüzleştirmesine olanak sağlayacak, özel bir ‘kar tanesi kamerası’ tasarlayıp oluşturmakla geçirdi.

Myhrvold “Kar taneleri saklı güzelliğin harika birer örnekleri” olduğunu söylerken “Hepimizin aşina olduğu su, farklı bir bakış açısıyla gördüğünüzde aslında oldukça yabancı. Kar tanelerinin karmaşık güzelliği, su molekülünün mikroskobik yönlerinin doğrudan bir yansıması olan kristal yapılarından kaynaklanıyor” diye konuştu.

İlginizi çekebilir:  Senin Annen Bir Melekti Yavrum!
Nathan Myhrvold, No Two Alike. Görsel: Instagram / @modcuisinegallery

Girişimci, kar tanesini bozulmadan tutabilmek için, numunelerin fotoğrafını çektiği kameraya bir soğutma sistemi ekledi. Yapay safir lens içeren cihaz, ekstrem sıcaklıklarda genleşmeyen ya da küçülmeyen karbon fiberden yapıldı. Fotoğraflar yalnıza 500 mikrosaniye deklanşör hızıyla çekilebiliyor.

Tüm kar tanelerinin mükemmel dallı yapıdaki güzelliğe sahip olmadığını söyleyen Myhrvold pek çoğunun altıgen ya da plaka yapıda olduğunu belirtti. “Bu durum çok çabuk değişebilir. Her an sıkıcı plakalardan harika bir şeyler görmeye başlayabilirsiniz. Dolayısıyla çekim yapmak için hızlı hareket etmeniz gerekir” dedi.

İlk Kar Tanesi Fotoğrafını 1885’te Çekmişti

Mhyrvold’un teşebbüsü, ilk kez bir kar tanesini fotoğraflayan Vermontlu çiftçi Wilson A. Bentley’nin 1885 yılında mikroskobuna bir kamera ekleyerek bu kristallerin fotoğrafını çekmesinden bu yana, kar tanesi fotoğrafçılığında yapılan önemli atılımlardan biri.

Bir kar tanesini fotoğraflayan ilk kişi olan Wilson A. Bentley’nin çektiği bir fotoğraf. Görsel: Courtesy of the Smithsonian Institution Archives.

‘Kar tanesi Bentley’ takma adıyla, “buz çiçekleri” adını verdiği 5000 fotoğraftan 500 tanesini Smithsonian Institution’a bağışlayan Bentley, 2600 tanesine ise 1931’de çıkardığı “Snow Crystals” kitabında izleyiciyle paylaştı.  (Bentley’nin çalışmaları, diğer kurumların yanı sıra New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi ve New York Modern Sanat Müzesi’nin koleksiyonlarında da yer alıyor.) Üzerinden 90 yıl geçmesine rağmen, dikkatli bakıldığında bu kar taneleri doğal güzelliğin şaşırtıcı birer örneği olmaya devam ediyor…

Previous Story

Genç Şairin Portresi Harvard Koleksiyonunda

Next Story

Başrolde Çizgi Var

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.