Kadının İnsan Hakları Derneği (KİH), 30 yıllık feminist mücadele tarihini ve deneyimlerini bir araya getirdiği Yerelden Küresele/Küreselden Yerele: 30 Yılda Neler Olmaz ki? adlı bir kitap yayımladı. Türkiye kadın hareketinin dönüm noktalarına ışık tutan kitap, 28 Kasım’da İstanbul’daki İsveç Sarayı’nda düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Kitap, çevrimiçi olarak da erişime açık.
Kadının İnsan Hakları Derneği’nin (KİH) 30 yıllık mücadele tarihini ele alan yeni kitap, kadın hareketinin Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği için verdiği mücadelenin izlerini sürüyor. Yerelden küresele uzanan hak savunuculuğu ve reform süreçleri detaylı bir şekilde aktarılıyor.
Kitapta, 4320 Sayılı Koruma Emri Kanunu’nun kabul edilmesi, Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu reformları gibi dönüm noktaları ele alınıyor. Kadınların aile içinde yasal olarak eşit haklara sahip olması, “namus” kavramının hukuktan çıkarılması ve cinsel suçların kişilere karşı suçlar olarak yeniden tanımlanması gibi kritik kazanımlar anlatılıyor. Bunun yanı sıra, kadın hareketinin uzun yıllara yayılan etkili kampanyalarının sonucu olarak İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ve 6284 Sayılı Kanun’un kabul edilme süreci de detaylandırılıyor. Son yıllarda kadınların kazanılmış haklarına yönelik artan saldırılar da kitapta önemli bir yer buluyor. Çocuk istismarını meşrulaştırabilecek düzenlemelere karşı yürütülen kampanyalar ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sürecine yönelik geniş katılımlı eylemler, kadın hareketinin mobilizasyon gücünü gözler önüne seriyor.
Çevrimiçi Erişime Açık
Kadının İnsan Hakları Derneği’nin 30 yıllık mücadele deneyimlerini anlatan Yerelden Küresele/Küreselden Yerele: 30 Yılda Neler Olmaz ki? kitabı Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği için verilen çabaların izini sürmek isteyenler için kapsamlı bir rehber niteliğinde. Kitabı buradan indirebilirsiniz.