“Jisbar İstanbul’da”

Kalyon Kültür Taş Konak ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Jisbar İstanbul'da" sergisi ünlü Fransız Pop Art ve grafiti sanatçısı Jisbar'ın eserlerini ilk kez İstanbullu izleyiciyle buluşturuyor.

Klasik sanatın ünlü figürlerini kişiselleştirip modern pop-art sanatıyla yeniden yorumlamasıyla tanınan ünlü Fransız Pop Art sanatçısı  Jisbar’ın İstanbul’un ilham kaynağı olduğu 20 eseri ve 40 adet orijinal baskısı “Jisbar İstanbul’da”  başlılığıyla Kalyon Kültür Taş Konak‘ta sergileniyor.

Jean-Baptiste Launay bilinen adıyla Jisbar, Leonardo da Vinci’nin ölümünün 500. yıldönümü anma töreninde yeniden yorumladığı Mona Lisa tablosunun özgün bir versiyonunu uzaya göndererek dikkatleri üzerine çekmişti. Tarzı ve renkli üslubuyla kendine özgü çok katmanlı bir dil oluşturan sanatçının İstanbul’daki ilk sergisinde klasik sanatın büyük ikonlarına gönderme yapan eserlerinin yanı sıra MotoGP Dünya Şampiyonu olan Fabio Quartararo, Weather Tech Sports Car Racing şampiyonu Pipo Derani ve ünlü Formula 1 sürücüsü Ayrton Senna gibi isimler onuruna yarış arabası ile kask üzerine eserleri de izleyiciye sunuluyor.

“Jisbar İstanbul’da”  başlıklı serginin açılışında konuşan sanatçı “Bu benim İstanbul’a ilk gelişim. Eserlerimi yaparken İstanbul’u fazlaca araştırdım. İstanbul, baş döndüren güzelliğe ve büyüleyici bir mistik atmosfere sahip. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her karış toprağında bir hazine saklı bu şehir, beni çok etkiledi. Kendimi bu kentin zengin tarihi ve görkemli atmosferine kaptırdığımda, zihnimde yeni imgeler belirdi. Doğu ve Batı dünyasının birleştiği, eski yeni birçok eserin ihtişamla yükseldiği, nefis manzaraların iç içe geçtiği bu şehirden, paletimin etkilenmemesi imkânsızdı. İstanbul’a olan sevgi ve hayranlığımı ancak bir sergi ile ifade edebilirdim. Umarım eserlerim benim ruhuma işlediği gibi bu sergiyi ziyaret eden herkese de ilham kaynağı olabilir,” dedi.

Dünyanın dört bir yanında eserleri sergilenen bir sanatçı olarak İstanbul’da yaşadığı deneyimin kendisini çok şaşırttığını belirten Jisbar, konuşmasını, “Ben eserlerimde genellikle ikilik üzerinde dururum. Kullandığım cümlelerde, işlediğim temalarda, renklerde, detaylarda, tekniklerde hep ikilik öğeler yansır.  Bu içinde bulunduğumuz sergi mekanı ve benim eserlerim de bu ikilik kavramını mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Çünkü bir yandan bakıyorsunuz burası geleneksel, tarihi ve çok otantik bir mekan; ama öte yandan içinde modern ve çağdaş öğeler de barındırıyor,” diyerek sürdürdü.

ArtDog Istanbul 19. Sayı150,00“CUMHURİYET’İN İKİNCİ YÜZYILI” Sayısı

İlginizi çekebilir:  Giyilebilir Heykeller: "The Squishies"

ArtDog Istanbul basılı dergi satış noktalarını görmek için tıklayın.

Kapak Görseli: Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’da açılan bir sergide heykeli incelerken, 1934, BYEGM
Kapak Tasarımı: Burcu Ocak

Başarılı

Sanatçı konuşmasında son olarak “Ben etrafımdan ilham alan bir sanatçıyım. Ama şu anda dünyada olup bitenleri düşündüğümüz zaman zor bir dönemden, çok çılgın bir evreden geçiyoruz diyebilirim. O nedenle sanatçıların böyle anlarda iyi hisler ifade etmesi zorlaşıyor. Ama dünyada olup biten tüm bu olumsuzluklara karşılık olarak sanatımın geleceğe bir umut bütünlüğü sunmasını arzu ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Jisbar Hakkında

Jean-Baptiste Launay, bilinen adıyla Jisbar 1989 yılında Fransa’da doğdu. Sanatçı sanat dünyasında Leonardo da Vinci’nin ölümünün 500. yıldönümü anma töreninde sergilediği ve çok konuşulan performansıyla tanınıyor. Jisbar’ın yeniden yorumlayarak uzaya gönderdiği Mona Lisa’nın yeni bir versiyonu da bir buçuk saatten fazla bir süre boyunca dünyanın 33,4 km üzerinde asılı kalmasıyla uluslararası medyada ses getirdi. Jisbar sanatını yorumlarken, her sanat eserini şifresi çözülecek yeni bir hikâye olarak gördüğünü söylüyor ve bu hikâyeyi kelimeler, sloganlar, sayılar ve kodlarla zenginleştiriyor. Sanatçı, eserlerinde herkesi her ayrıntıya odaklanmaya ve kendi ipuçlarını, kendi mesajını ve tarihini bulmaya davet ediyor. Eserlerdeki bol miktardaki işaretler, izleyicinin resme her baktığında yeni unsur ve yorumlar bulduğu yeni açılar yaratıyor. Eserleri; San Francisco’dan Gold Coast’a, Taipei, Venedik ve Paris’ten Londra’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki galerilerde sergilenen Jisbar, özgün yaklaşımıyla birçok sanatçı ve markaya da ilham kaynağı oluyor.

Grafiti ve Pop Art sanatçısı Jisbar’ın ‘Jisbar İstanbul’da’ sergisi 14 Şubat 2024’e kadar Kalyon Kültür Taş Konak’ta görülebilecek. 

Previous Story

Hayatımıza ışık tutan çizgiler

Next Story

Documenta’da istifa krizi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.