James Baldwin 100 Yaşında Modern Klasikler'de - ArtDog Istanbul

James Baldwin 100 Yaşında Modern Klasikler’de

Afro-Amerikan ve LGBTQ+ edebiyatı üzerine kalıcı eserler bırakan, konuşmaları ve yazılarıyla ırkçılık, sosyal adalet ve insan hakları konularında güçlü bir ses olan James Baldwin'in kitapları yazarın 100. yaşında yeni tasarımlarıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

/

Amerika’nın sosyal ve kültürel dokusunu anlamak için önemli bir pencere açan, Afro-Amerikan ve LGBTQ+ edebiyatı üzerinde kalıcı eserler bırakan, konuşmaları ve yazılarıyla ırkçılık, sosyal adalet ve insan hakları konularında güçlü bir ses olan James Baldwin’in  Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitapları, yazarın 100. yaşında Modern Klasikler dizisine özel yeni tasarımıyla yeniden yayımlandı.

Beş Kitap Yeni Tasarımıyla Modern Klasikler Dizisinde

Cinsellik ve kimlik sorunu gibi konuları işleyen romanları ve insan haklarını savunan, ırkçılık karşıtı yazılarıyla tanınan James Baldwin, 100. yaşında, yazdıklarıyla güncelliğini korumaya devam ediyor. James Baldwin’in deneme türündeki kitabı Bundan Sonrası Ateş, ABD’de köleliği kaldıran Özgürlük Bildirgesi’nin yüzüncü yıldönümü olan 1963 yılında yayımlandığında siyah özgürlük hareketi için yeni bir yol gösterici, bir “kalk borusu” oldu.

İlginizi çekebilir:  Ahmet Ümit’in Kitabına Sansür

Sokağın Dili Olsa 1970’lerin başında Harlem’de yaşanan bir aşk öyküsünü anlatıyor. Baldwin’in geç dönem yapıtları arasında yer alan roman siyahların ABD adalet sistemine karşı mücadelesini betimleme biçimiyle de güncelliğini koruyor.

James Baldwin, anlatıcısının samimi ve tutkulu sesiyle biçimlendirdiği Ne Zaman Gitti Tren adlı romanında katmanlı kimlikleri ve hayata topyekûn direnişi odağına alıyor.

Baldwin’in on yıl yaşadığı ve yaratıcılığını bulduğu Paris’te yazdığı Giovanni’nin Odası, o günler için işlenmesi bir hayli cesaret isteyen bir konuyu, “eşcinsel aşk”ı ele alıyor.

Bir Başka Ülke ise 1950’li yılların New York ve Parisi’nde geçmesine karşın, çok katmanlılığı ve irdelediği konuların (cinsellik, Amerika’da beyaz-siyah gerilimi, kimlik, sanat) yakıcılığı sayesinde hâlâ sahici ve çağdaş.

Previous Story

Parkorman “Community Park” Mı Olacak?

Next Story

Madımak Katliamı ve Ötesi: Çok Kötü Bir Şey Oldu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.