1962’de Jacques Cousteau, davul şeklinde, demirden yapılma, yük konteyneri büyüklüğündeki Conshelf One’ı inşa edip Marsilya açıklarında yüzeyin 33 fit aşağısına sallandırmıştı. Milyonların zihnine yer eden Oscar Ödüllü World Without Sun belgeselinin yapımcısı, araştırmacı ve denizbilimci Jacques Cousteau insanların denizin altında uzun süre yaşayabileceklerini kanıtlamıştı.
Dünyanın En Büyük Su Altı Araştırma Merkezi
Günümüzde Cousteau’nun misyonundan geriye çok bir şey kalmadı. Bazı üsler, uzay araştırmalarına yönelen ilgiyle sudan çekip çıkarıldı, bazıları ise etrafı mercanlarla kaplanmış dalış tesisi haline getirildi. Cousteau’nun torunu, Fabien bunu değiştirmeyi umuyor. Kurucusu olduğu, kar amacı gütmeyen, okyanusları, kıyıları ve deniz üslerini korumayı amaçlayan kuruluş Ocean Learning Center Fabien Cousteau’nun önderliğinde dünyanın en büyük su altı araştırma merkezini inşa ediyor.
İsmini deniz tanrısı Proteus’dan alan merkez, Curaçao açıklarındaki biyolojik açıdan çeşitliliğin mevcut olduğu deniz koruma alanında, 60 fit derinliğe konumlandırılacak.
Uzay İstasyonunun Su Altı Versiyonu
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun su altı versiyonu olarak görülen merkez yıllar sonra hayata geçirilen ilk su altı araştırma alanı olarak, karışık geçmişine yeni bir sayfa açacak. Fabien, “Şu anda okyanus araştırmacılığı anlayışında yeni bir evredeyiz. Modern teknoloji sayesinde okyanus araştırmacılığının önemini ifade edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Dört yaşında tüplü dalışı öğrenip, sualtı araştırmacısı ve deniz bilimci Fabien, okyanus biliminde tüplü dalışın yetersizliğini anlattı. Yüzeyden tüplü dalış yapıldığında su altının derinliklerinde güvenli bir şekilde geçirilebilecek süre günde iki saatle kısıtlı. Fabien, Proteus sayesinde, “Ansızın bir evimiz oluyor ve suya dalıp günün 10-12 saatini araştırmaya, bilime, çekimlere adayabileceğiz” dedi.
Fabien’in vizyonunu umut verici bulan, deniz bilimci ve sualtı üslerinin yaşanılabilirliğini test eden öncülerden Sylvia Earle, “Proteus sayesinde okyanusları hayatımız pahasına korumamız gerektiği mesajını verebiliriz. Su altında yaşayabilmek bize zaman ve yeni bir bakış açısı kazandırıyor ve öyle bir ortamda yaşamaya başlayınca suda bir ziyaretçi olmaktan çıkabiliyoruz” şeklinde konuştu.
135 Milyon Dolarlık Fon
Fabien, 2014 yılında 31 gününü son araştırma üssü Aquarius Reef Base’te geçirdi. 1986 yılında yapılan, 400 fit küp büyüklüğündeki üs, Florida Key ada grubunda Key Largo açıklarında deniz dibinde bulunmaktadır. Orada, yüksek nem oranı, az ışık, taze yemeksiz yaşam, fiziksel egzersiz eksikliği ve izole yaşam gibi sualtı yaşamının zorluklarını deneyimledi. Proteus, Aquarius Reef Base’den on kat daha büyük olacak ve iki katlı dairesel yapı ortasındaki rampayla birleşecek. Fabien, halen konsept aşamasında olan Proteus için inşaat ve ilk üç yıllık faaliyetleri için 135 milyon dolar fon sağlamaya çalışıyor.
Elissaveta M. Brandon imzalı yazı SMITHSONIAN’dan çevrildi.