Fotoğraflar: İBB Miras.

İstanbul’daki Kazılarda Pan Heykeli Bulundu

/

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) ekiplerince Aziz Polieuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda yürütülen kazı çalışmalarında, 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu toprak içerisinde, mermer Pan heykeli bulundu. 1700 yıllık olduğu düşünülen heykel, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü deposuna kaldırıldı.

İBB’den yapılan açıklamada 20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykelin sol kol ile gövde altı kısmı kırılmış durumda olduğu tespit edildiği ve heykelin Roma dönemine tarihlendiği düşünüldüğü belirtildi. Açıklamada İBB Miras ekiplerince Aziz Polieuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda, 8 Haziran 2022’den bu yana kazı çalışmalarının yürütüldüğü vurgulanarak 1 Nisan 2023 tarihinde ana yapının kuzey taraflarında yüzeyden yaklaşık 1 metre derinde mermer erkek heykeli parçası bulunduğu da hatırlatıldı.

 Fotoğraflar: İBB Miras.

Açıklamada Pan heykeliyle ilgili şu detaylar paylaşıldı:

“Pan, Yunan mitolojisi’nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Bu tanım, Pan’ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arz etse de Pan’ın bütün mitoslarda yarı keçi, yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiştir. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü ile zıtlık arz edecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimlenir. Ancak Pan, birçok kaynakta çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanmıştır.”

İlginizi çekebilir:  Ayşe Kulin’den "Hazan" Raflarda
Fotoğraflar: İBB Miras.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise eserle ilgili sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

“Tarih fışkıran İstanbul’da bu sabah muhteşem bir arkeolojik buluntu daha açığa çıkardık. İstanbul’un göbeğinde Saraçhane’de Polieuktos kazımızda 1700 yıllık Pan heykelini toprağın altından çıkardık. Daha önce bulduğumuz heykelle beraber İstanbul’un kayıp Roma Sarayı bölümüne ulaştığımızı görüyoruz. İstanbul bir tarih ve turizm cennetidir. El birliği ile hak ettiği dünya turizm odağı seviyesine çıkaracağız,”

Previous Story

“Oyun Alanı”

Next Story

51. İstanbul Müzik Festivali

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights