İstanbul Sanat, Haliç Tersanesi’nde Açıldı

Şehrin kültür sanat piyasasına yön verecek yeni bir merkez olma hedefiyle yola çıkan İstanbul Sanat, tarihi 15. yüzyıla uzanan Haliç Tersanesi’nde açıldı.

İstanbul Sanat Müzesi’nin açılış sergisi “Ah Güzel İstanbul”, farklı koleksiyonları ve kurumları bir araya getiren zengin bir seçki sunuyor. Sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu Koleksiyonu, Ulaş Değirmenci Koleksiyonu, Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu, Merey Koleksiyonu, İyem Koleksiyonu, Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu, Meir Dalva Koleksiyonu, Lale-Cengiz Akıncı Koleksiyonu ve Bilge Koleksiyonu’nun da yer aldığı önemli koleksiyonları bir araya getiriyor.

İstanbul Sanat Müzesi “Ah Güzel İstanbul” sergisi girişinden genel görünüm.

Toplumsallığın farklı varoluş biçimlerini, bir bütünün organik parçaları olarak ele alan sergi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e modernleşme sürecinin kendine özgü serüvenini sanat yoluyla gözler önüne seriyor. Hoca Ali Rıza, Şehzade Abdülmecid Efendi, Halil Paşa, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Kamet, Fikret Mualla, Hikmet Onat, Fahrelnissa Zeid, Şevket Dağ, Burhan Doğançay, Cihat Burak, Neşe Erdok, Tevfik Fikret, Recaizade Mahmut Ekrem, Mihri Hanım, Sabri Berkel, Hale Asaf, Selma Gürbüz gibi Türk resim sanatının kıymetli sanatçılarından 300’ün üzerinde eser izleyici karşısına çıkıyor.

“Ah Güzel İstanbul” sergisinin 2. Meşrutiyet bölümünden genel görünüm.

Örtülü Sanatsal İfadeyi Görünür Kılmak

İstanbul’un farklı dönemlerine, farklı katmanlarına, kendine has modernleşme sürecine, çok sesli kültürel birikimine dikkat çekmeye çalışan “Ah Güzel İstanbul” sergisi; Doğu-Batı, Türk-İslam, ilerici-gerici gibi bu coğrafyayla özdeşleşen kategorik ayrımların, modernleşme sürecindeki çatışmaların, kavgaların, gruplaşmaların üstünü ideolojik kılıflarla örttüğü sanatsal ifadeyi görünür kılmayı hedefliyor.

Paris’e giden Asker Ressamlar kuşağı, Meşrutiyet Dönemi sanatı, 1914 izlenimcilik kuşağı, Müstakiller ve D Grubu (Kübizm), Toplumcu Figüratif eğilimler, 1950 kuşağı Soyut sanatı kategorileri etrafında oluşan “Ah Güzel İstanbul” sergisi, bu kategorilerin ortaklık ve gerilimiyle şekillenerek eleştiri kültürünün sanat yoluyla hayata tutunacağına dair inancı besliyor.

Fikret Mualla, Müzisyenler, 1961, Kağıt üzerine guaj, 50 x 65 cm. / Fikret Mualla, Notre Dame de Paris, Tarihsiz, Yağlıboya, 87 x 75 cm.

Bellini’nin Fatih Portresi İstanbul Sanat’ta

İstanbul Sanat Müzesi’ndeki sergi kapsamında, İBB koleksiyonunun eşsiz parçalarından Venedikli ressam Gentile Bellini’nin (1429-1507) İstanbul’daki atölyesinden çıktığı tahmin edilen ve 15. yüzyıla tarihlenen üç yağlı boya tablodan biri olan Fatih Sultan Mehmet’in portresi de sergileniyor.

İlginizi çekebilir:  Neolokal'den NFT Gastronomi Deneyimi

Gentile Bellini, Osmanlı’nın Venedik’ten hem resimde hem de heykelde başarılı bir sanatçı istemesi üzerine İstanbul’a gönderilmiş, 1480’de yaptığı Fatih’in portresinin yanı sıra kabartmalı bronz madalyonunu da yapmıştı. Orta Çağ’ın en önemli liderlerinden birinin çizimini taşıyan eser, 2020 yılında Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s Müzayede Evi’nin 25 Haziran’da gerçekleştirdiği müzayedede açık artırmayla satışa çıkmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 770 bin sterline (6.5 Milyon TL) satın alınmıştı.

Gentile Bellini, Fatih Sultan Mehmet’in Portesi, 1480, Ahşap panel üzeri yağlı boya, 33.4 x 45.4 cm.

İzleyicilere, Fatih Sultan Mehmet’in portresinin yanı sıra İtalyan ressam Cristofano Dell’Altissimo imzalı Kanuni Sultan Süleyman tablosunu ve Costanzo da Ferrara imzalı Fatih Sultan Mehmet’in madalyonunu da görme şansı sunan “Ah Güzel İstanbul” sergisi, 3 Mart – 3 Eylül 2024 tarihleri arasında pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Constanzo da Ferrara, Fatih Sultan Mehmet madalyonu, 1481, Dökme madalyon, 11 cm (4,3 in)

Osmanlı’nın 600 yıllık denizcilik mirası, İstanbul’un fethinin mimarı Fatih Sultan Mehmet’in emaneti Haliç Tersanesi, bundan böyle tersane işlevinin yanında yeni bir yaşam merkezi olarak da kent hayatının ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürecek.

İstanbul Sanat, tarihi 1455’e uzanan ve dünyada işlevini aktif olarak sürdüren en eski tersanelerden biri olan Haliç Tersanesi’nde kapılarını açtı. 3 Mart Pazar günü gerçekleşen açılış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Tarihi Mirasa Sahip Çıkan İstanbul” sunumuyla gerçekleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları A.Ş.’ye bağlı olarak hizmet vermeye devam eden Haliç Tersanesi’nin kapsamlı restorasyon çalışmalarını İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, yeniden işlevlendirme sürecini ise İBB Miras üstlendi. Örnek bir dönüşüm projesi olan Haliç Tersanesi; şehrin ilk kamusal çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapmasının yanı sıra festival alanı, performans sanatları merkezi, çocuk sanat atölyesi restoran, müze mağazası gibi sosyal mekânları da bünyesinde barındırıyor.

 

Previous Story

Engelli Sanatçılar için Finans Desteği

Next Story

Vampire Weekend’den “Mary Boone” Şarkısı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights