Dr. Olcay Aydemir’in moderatörlüğünü üstlendiği “Eski Yapılar, Yeni İşlevler” adlı panelde konuşmacı olarak, Dr. M. Sinan Genim, Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Mimar Nurten İlknur Adak, Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Abdülkadir Yalvaç yer aldı.

İstanbul Kültürel Mirası Konuştu

/

Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze, teknoloji fuar ve konferansı Heritage İstanbul’un 6’ncı edisyonu üç günlük maratonun ardından tamamlandı. Fuar üç günlük yoğun takvimde yer alan konusunda uzman isimler, kamu ve özel sektörün temsilcileri, akademisyenler, belediye yetkilileri ve mimarlara ev sahipliği yaptı.

Fuar ile eş zamanlı düzenlenen konferans, miras sohbetleri ve atölye çalışmalarında; üç gün boyunca 8’i keynote olmak üzere 100’ü aşkın konuşmacının yer aldığı 48 oturum gerçekleşti. 11-13 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 6. Heritage İstanbul, 32’si yurt dışından olmak üzere 120’nin üzerinde katılımcıyı ağırladı. İtalya’nın ülke pavilyonuyla katıldığı Heritage İstanbul buna ek olarak Belçika, İsveç, Nijerya, Hollanda, Almanya, İspanya olmak üzere farklı ülkelerden katılımcılara da ev sahipliği yaptı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ikinci gün düzenlenen bir panelde konuştu.

“Türkiye Muhteşem Bir Diller Haritası”

Fuarın açılışını T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, TG Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel, Arkeolog Nezih Başgelen, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Ersoy tarafından yapıldı.

İkinci günde, TÜRSAB: Kültür Mirası ve Turizm konulu panelde TÜRSAB Bilgi Teknolojileri ve Medya İletişimi Grup Başkanı Mesud Kanat’ın moderatörlüğünde, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun ile birlikte panelde konuşmacı olarak yer alan Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Akdeniz’in medeniyetler merkezi olduğunu belirterek, Türkiye’nin muhteşem bir diller haritası olduğunu altını çizdiği konuşmasında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e arkeoloji bilimi ile ilgili konularda açıklamalarda bulundu. İkinci günün bir diğer konuğu ise “Geçmişten Geleceğe Hikayeler” bölümünde Mimar, Atelier Brückner Kurucu Ortağı Shirin Frangoul-Brückner’di.

İlginizi çekebilir:  Gazze’de 100’den Fazla Kültürel Miras Alanı Zarar Gördü

Eski Yapılar, Yeni İşlevler

Kültürel miras bilincinin artması ve bu mirasın korunması gibi konuları sosyal misyon edinen ve bu misyon doğrultusunda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen Heritage İstanbul’un üçüncü gününde dikkat çeken panellerden biri “Eski Yapılar, Yeni İşlevler” oldu. Dr. Olcay Aydemir’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşmacı olarak, Dr. M. Sinan Genim, Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Mimar Nurten İlknur Adak, Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ve Abdülkadir Yalvaç yer aldı. Panelde, Bitlis’teki El Aman Han’da yürütülen renovasyon çalışmaları konuşuldu.

İnovatif Restorasyon Teknikleri ve İleri Müzecilik Sistemleri

Üçüncü günün diğer bir oturumunda ise Yüksek Mimar Banu Uçak moderatörlüğünde Tasarımcı ve EAA-Emre Arolat Architecture Kurucu Ortağı Emre Arolat ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi dinleyicilerle bir araya geldi. Kültür mirası fuarı 6. Heritage İstanbul, ziyaretçilerden de yoğun ilgi gördü. Kurumların stantlarını gezip alanında profesyonel isimlerle görüşme fırsatı yakalayan ziyaretçiler konferans, panel ve sohbetlere de büyük ilgi gösterdi. Fuarda yer alan stantlarda kültür mirasının geleceğe aktarımı için geliştirilen teknolojiler, inovatif restorasyon teknikleri ve ileri müzecilik sistemlerinin sergilemeleri yapıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Mirası alanlarında restorasyon teknikleri, kültür mirası kapsamındaki birçok yapının yenilemeleri hakkında ziyaretçilere bilgi verildi.

Previous Story

Pera Film’den Yeni Seçki: “Çarpıcı Gündelik Yaşamlar”

Next Story

Dubrovnik’in Kadınları

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.