İstanbul Gece Hayatının Hayatta Kalma Mücadelesi - ArtDog Istanbul
Aslı Can. Guardian

İstanbul Gece Hayatının Hayatta Kalma Mücadelesi

İngiliz The Guardian gazetesi İstanbul’un gittikçe sessizleşen gece hayatını yazdı.

/

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi İstanbul gece hayatının son durumunu “Türkiye’nin gece ekonomisi darbe alırken İstanbul’un dansözleri ve DJ’leri hayatta kalma mücadelesi veriyor” başlıklı yazısında anlattı. “Sanatçılar ve bar sahipleri, yüzde 100’ü aşan enflasyon ve İstanbul’un canlı gece hayatı kültürüne düşman bir iktidar partisi nedeniyle ciddi mücadelelerle karşı karşıya” cümlesine yer verilen yazı Ruth Michaelson ve Deniz Barış Narlı tarafından kaleme alındı.

Dansçıların zor durumda

Aslı Can adlı dansözle konuşan gazeteciler dansçıların son dönemde yaşadığı zorlukları dinledi. Can’ı performans sergilediği gecede izleyen gazeteciler dansözün yarım saat içerisinde izleyicilerden onlarca 100 TL aldığını ancak Türk Lirası’nın değeri düştüğü için dansçıların zor durumda olduğunu yazdı.  “Bu banknotlar çok para gibi gözükse de Can dans ederken bile değer kaybediyor” cümlesine yer verilen yazıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik reformlarının küçük işletmelerin hayatını tehlikeye attığı belirtildi. Guardian’a konuşan Can, “İnsanların bana kişi başı 100 dolar bahşiş verdiği günler olurdu. Şimdi çoğunlukla 100 TL veriyorlar,” dedi. Can, “Restorana gelen herkes fiyatlardan şikâyet ediyor. Fiyatlar her gün değişiyor. Meyhaneye gitmek pahalı, insanlar da bunun yerine evde içiyor. Dans etmek için evlere eskisinden daha çok gidiyorum,” diye ekledi.

Aslı Can

Yavaş Bir Ölüm

Ekonomik krizin gece hayatı sektörü için yavaş bir ölüm anlamına geldiğini belirten Guardian, dışarıda bir gece geçirmenin birçok kişinin karşılamakta zorlandığı bir zevk haline geldiğini yazdı. Gece 01:00’dan sonra müzik yasağının geçtiğimiz Haziran ayı sonunda bittiğini hatırlatan gazete yasağın kalkmasının bile gece hayatı çalışanlarının korkusunu geçirmeye yetmediğini belirtti. Guardian’a konuşan DJ ve barmen Tuna Öztürk ise, “Parti yapmak için dışarı çıkan insanlar ikinci veya üçüncü içkiyi alamıyor. Bu imkânsız. Eskiden haftada 2-3 kez çalardım. Şimdi ayda bir kez çalabilirsem mutlu oluyorum. Kulüp ve barlarda büyük kayıplar oldu, sadece birkaç kulüp kaldı. Müzik yasağı her şeyi zorlaştırdı” dedi. DJ’lik yaptığı gece başına 1000 TL kazandığını söyleyen Öztürk büyük kulüplerden 2500 TL istediğini dile getirdi.

İlginizi çekebilir:  Filistin İçin de, Herkes İçin de Bir Daha Asla
Tuna Öztürk

“Daha fazla kazanmalıydım” diyen Öztürk boş kulüplerde çalarken para istediği için suçluluk duyduğunu belirtti. Guardian ayrıca dansçı Can’ın iyi bir haftasında 5000 TL kazandığını ancak bu haftaların nadir olduğunu yazıyor. Evinde pille çalışan kamp lambaları koleksiyonu olan dansöz birikmiş borçlarını ödeyemediği için elektriği ve gazı kesik bir evde yaşıyor. Can bir yandan da falcılık yapıyor. Günlerini çalıştığı kafede klasik müzik çalarak geçiren Öztürk, “Polis ceza yazmak isterse yazar. Bir sebep bulurlar. Belediyeden veya hükümetten hiç destek görmedik. Gördüğümüz tek şey stres ve baskı. Hükümetin gece hayatına karşı olmak gibi bir zihniyeti olduğunu düşünüyorum. İnsanların hayatlarından istedikleri zevki almalarına karşılar” dedi.

Previous Story

Uluslararası Tekstil Bienali İzmir’e Geliyor

Next Story

30. İstanbul Caz Festivali Başladı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.