İstanbul Film Festivali Başladı - ArtDog Istanbul
Athina Rachel Tsangari'nin "Hasat" filminden.

İstanbul Film Festivali Başladı

Dünya sinemasının en yeni filmleri, usta yönetmenlerin yapımları ve genç yeteneklerin eserleriyle 44. İstanbul Film Festivali başladı. 12 gün boyunca İstanbul, sinemanın kalbi olacak.

/

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 44. İstanbul Film Festivali başladı. Restore edilmiş klasiklerden ödüllü belgesellere, genç yönetmenlerin ilk filmlerinden yıldız oyunculu prömiyerlere kadar dopdolu bir program sinemaseverleri bekliyor. Festival, 22 Nisan’a dek 139 uzun ve 15 kısa metrajlı filmle 12 gün boyunca sinemaseverleri dünyanın dört bir yanından gelen seçkin yapımlarla buluşturacak.

İstanbul’un yedi farklı sinema salonunda gerçekleşen gösterimlerde; dünya sinemasının en yeni örnekleri, ödüllü filmler, sinema tarihine yön vermiş klasikler, genç ustaların işleri ve Türkiye sinemasından önemli yapımlar yer alıyor. Festivalin bu yılki açılış filmi, Ido Fluk’un yönettiği ve 2025 Berlin Film Festivali’nde özel bir galada prömiyerini yapan Köln 75 oldu.

Ido Fluk’um “Köln 75” filminden.

İstanbul Film Festivali: Ustalar, Keşifler ve Kült Filmler

Bu yılki programda Altın Ayı ödüllü Hayaller (Dag Johan Haugerud), San Sebastian’dan ödülle dönen The Last Showgirl (Gia Coppola), Cannes Eleştirmenler Haftası’ndan Dağların Simon’u ve Berlin’de Jüri Büyük Ödülü alan Mavi İz öne çıkan yapımlar arasında. François Ozon, Michel Franco, Tom Tykwer, Burhan Qurbani gibi çağdaş yönetmenlerin yeni filmleri, David Lynch, Jacques Demy, Wim Wenders ve Quentin Tarantino gibi ustaların restore kopyalarıyla birlikte gösteriliyor.

CI BLOOM
CI BLOOM Mobil

Festivalde ayrıca müzik dünyasının ikonik isimleri Max Richter, Brian Eno ve Charles Aznavour hakkında yapılmış etkileyici belgeseller de yer alıyor.

Tolga Karaçelik’in “Saykoterapi: Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Yazarın Sığ Hikayesi” filminden.

Yarışmalar Uluslararası Kimlik Kazanıyor

Festivalin bu yılki en dikkat çeken yeniliği ise yarışma bölümlerinin uluslararası bir yapıya kavuşması. Altın Lale Yarışması, Türkiye ve dünyadan 15 filmin bir arada değerlendirileceği yeni bir yapıya kavuştu. Jüri başkanlığını Hintli yönetmen Shekhar Kapur’un üstlendiği Altın Lale Jürisi’nde yapımcı Ada Solomon, yönetmen-senarist Ebru Ceylan, oyuncu Saadet Işıl Aksoy ve Toronto Film Festivali direktörü Cameron Bailey yer alıyor.

Ayrıca Kısa Film Yarışması da bu yıl uluslararası bir boyut kazanıyor. 12 kısa filmin yarıştığı bu bölümde Anadolu Efes ödül sponsorluğunu üstleniyor. Yeni Bakışlar bölümünde ise Paribu desteğiyle ilk ve ikinci uzun metraj filmlerini çeken yerli yönetmenler destekleniyor. Bu bölümde verilen ödül, adını yönetmen Seyfi Teoman’dan alıyor.

İstanbul Film Festivali’nde Genç Ustalar ve Belgeseller

Kahve Dünyası sponsorluğundaki Genç Ustalar bölümünde Cannes, Berlin, Locarno gibi festivallerden ödüllerle dönmüş genç yönetmenlerin filmleri yer alıyor. Filistinli yönetmen Scandar Copti’nin İyi Bayramlar’ı, Mahdi Fleifel’in Yabancı Topraklarda ve Federico Luis’in Cannes Eleştirmenler Haftası büyük ödüllü Dağların Simon’u gibi yapımlar bu bölümde izleyiciyle buluşuyor.

Festivalin Belgesel Kuşağı ise siyaset, insan hakları, müzik, mimari gibi geniş bir yelpazede 21 belgesel film sunuyor. Berlin’de FIPRESCI ödülü kazanan Bayrakların Altında Güneş, Larry Towell’ın hayatını anlatan Bir Hayatın İzleri, Max Richter’in müziğini merkeze alan Max Richter’s Sleep bu bölümün öne çıkan yapımları arasında.

Juanjo Pereira’nın “Bayrakların Altında Güneş” belgeselinden.

İstanbul Film Festivali’nde Retrospektifler

Festivalin retrospektif bölümlerinde bu yıl Norveçli yönetmen Dag Johan Haugerud ve kurgucu Ayhan Ergürsel anılıyor. Haugerud’ün son filmi Hayaller‘in yanı sıra Seks, Aşk, I Belong gibi işleri gösterime girerken, yönetmen festivalin konuğu olarak izleyiciyle buluşacak.

Etkinlikler kapsamında sinema ve yapay zekâ, belgesel anlatımda yeni eğilimler, film fonları ve telif hakları gibi konuların ele alındığı paneller; yönetmen söyleşileri ve film sonrası soru-cevaplar da gerçekleştirilecek. Ayrıca İKSV Alt Kat, 14-19 yaş arası gençler için stop-motion atölyeleri düzenliyor.

Zuhal Olcay

İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü Zuhal Olcay’a

Festivalin bu yılki Sinema Onur Ödülü, oyunculuk kariyerinin yanı sıra müzik ve tiyatro dünyasında da iz bırakan Zuhal Olcay’a veriliyor. Emek Ödülü ise Köprüde Buluşmalar platformunun kurucusu ve uzun yıllar yöneticiliğini yapan Gülin Üstün’e sunuluyor.

İstanbul Film Festivali Filmleri Nerede İzlenebilir?

Festival filmleri bu yıl Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması’nda; Şişli’de City’s Nişantaşı’ndaki CineWAM salonlarında ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması, Sinematek/Sinema Evi ile Paribu Cineverse Nautilus’ta gösteriliyor. Seans saatleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 olarak belirlendi. Öğrenciler için hafta içi gündüz seanslarında (11.00, 13.30, 16.00) sınırsız öğrenci bileti uygulanıyor.

Festival programı, film gösterimleri ve tüm etkinlik bilgileri için tıklayın.

Previous Story

Bülent Özgören Yeni Sergisiyle OG Galeri’de

0 0,00