Ten rengi dendiğinde ya da bir ürünün üzerinde ‘ten rengi’ etiketini okuduğunuzda gözünüzde hangi ton/ton aralığı canlanıyor? Bu son dönemde gündeme gelen önemli tartışma başlıklarından biri. Hatırlarsanız, makyaj ürünlerinde benzer bir tartışma yaşanmış, “‘ten rengi’ (nude) olarak hangi renk tonunu adlandırıyoruz? Kimin ten rengini ‘ten rengi’ sayıyoruz?” sorularını gündeme getirilerek bu adlandırmanın ırkçılık boyutuna dikkat çekilmişti.
Şimdi ise gündemde sanat malzemeleri satan firmalar var. Artnews’ın yer verdiği haber, son zamanlarda gerçekleşen ve tüm dünyayı kasıp kavuran Black Lives Matter protestolarının müze, galeri ve tüm sanat kurumlarını ırkçılık tarihiyle yüzleşmeye ittiğini, şimdi ise bu hesaplaşmanın boya renkleri ve palet setlerini pazarlama şekilleri dolayısıyla ırkçılık imalarıyla boğuşan sanat tedarik şirketlerine uzandığı belirtiliyor.
Ten Rengi Uzun Zamandır Şeftali ve Bej Tonları
Faber-Castell, Tombow ve Winsor & Newton gibi büyük şirketlerin bu tarihle yüzleşmesi, dünyanın en büyük sanat tedarik şirketlerinden biri olan Jackson’s Art’ın markaları ırkçılığın çeşitli biçimleriyle yüzleşmeye davet eden kampanyası sayesinde gerçekleşti. Black Lives Matter protestolarıyla harekete geçen, Birleşik Krallık merkezli Jackson’s Art, “ten renginin” ne olduğu hususuna yoğunlaşmaya başladı.
Pek çok marka için “ten rengi”nden kasıt uzun zamandır beyaz tenli figürleri boyamak için kullanılan şeftali ve bej tonları. Ancak Jackson’s’ın görüşüne göre bu renkleri ‘ten rengi’ olarak adlandırmak ırk kavramını zararlı bir şekilde konumlandırırken, sanattaki güncel gelişmelere de ayak uydurmaya mani oluyor.
17. Yüzyıl Portrelerine Dayanıyor
Jackson’s içerik yöneticisi Laura Takashi, ARTnews’a “Norma uymadıklarını düşündükleri, kendilerini öteki gibi hissettikleri bir dünyada beyaz olmayan bir çocuk yetiştirmek istemezsiniz” açıklamasını yaparken Jackson’s’ın bu kampanyası, çok sayıda sektörü de içeren ve ilgi odağını beyaz tenden uzaklaştırma çabaları içeren büyük bir projenin parçası.
“Ten rengi” ile neyi kastettiklerini daha yeni yeni düşünmeye başlayan şirketlerin aksine, tarihçiler bu konu üzerinde uzun bir süredir düşünüyor. Bazı akademisyenler, “ten rengi” teriminin kullanımının, özneleri genellikle üst sınıf ve beyaz kişiler olan on yedinci yüzyıl portrelerine kadar dayandığını belirtiyor.
Bu yüzleşmenin sonuçları ise günümüzde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Örneğin, Black Lives Matter protestolarından hemen önce, Crayola da beyazların yanı sıra kahverengi ve siyah boya kalemlerini içeren “Dünyanın Renkleri” isimli bir set piyasaya sunmuştu.
Faber Castell ‘Ten’ Kelimesini Kullanmayacak
Jackson’s öncelikle kendinden başladığı projede “Flesh Tint” (Et/beden tonu) adındaki şeftali tonunun adını “Pale Terracota” (Soluk terracota) olarak değiştirirken cilt rengi tonlarındaki pastel setine kahverenginin farklı tonlarını ekleyerek çeşitlendirdi.
Önde gelen sanat malzemesi tedarikçilerinden Faber-Castell de Jackson’s’ın kampanyası sayesinde terminolojisini değiştiren şirketler arasında. “Ten” kelimesi tüm ambalajlardan kaldıran marka, belli başlı renkleri yeniden adlandırdı. . Renklerini yeniden adlandıran şirketler arasında ABD, Oregon merkezli Gamblin markası da yer alırken Alman markası Schmincke, şeftali tonlu rengi ‘ten rengi’ olarak satmaya devam ediyor. Gelecekteki ürünlerde bu ismi değiştireceklerini açıklayan marka, net bir zaman belirtmedi.
Bu, Sanat Malzemelerini Politikleştirmek Değil
Laura Takashi, çoğunlukla sömürgecilik ve ırkçılık hakkındaki tartışmalar için gerekçe olarak görülmeyen sanat malzemelerini (adaletsiz bir şekilde) politikleştirmekle suçlanacağının farkında olduğunu söylerken, bu suçlamaları “eski moda ve tembel bir düşünme biçimi” şeklinde değerlendirerek reddetti. “Farkındalığımız arttıkça, bir şeyler hakkında konuşma şeklimizi de değiştiririz. Bir şeyi ifade ederken kullandığımız kelimeler onlar hakkındaki düşüncelerimizi de etkiler” diye paylaştı.
Kaynak: Artnews.com
Yazar: Tessa Solomon
Tarih: 27.08.2020
Orijinal Başlık: Art Supply Companies Contend with Racism as ‘Flesh Tones’ Come Under Scrutiny