İran’da Yasaklı, Sinemada Ödüllü Erkeksiz Kadınlar Türkçede

İranlı yazar Shahrnush Parsipur'un yayımlandığı yıl İran'da yasaklanan ve daha sonra 2009 yılında İranlı fotoğraf sanatçısı Shirin Neshat tarafından sinemaya uyarlanan "Erkeksiz Kadınlar" romanı Farsça aslından çevrilerek Türkçe olarak yayımlandı. Shahrnush Parsipur'un adı 2023 Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında geçiyordu. 

/

İranlı yazar Shahrnush Parsipur, kadın özgürlüğünü tasvir ettiği için İran’da yayımlandıktan kısa bir süre sonra yasaklanan Erkeksiz Kadınlar”, müstear isimli ve Tahran doğumlu Yıldız Uysal’ın çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı. Tahran’ın eteklerindeki bir bahçede birlikte yaşamak için farklı hayatlardan gelen; aralarında orta yaşlı varlıklı bir ev kadını, bir fahişe ve bir öğretmenin de bulunduğu beş kadını ve iç içe geçen kaderlerini anlatan kitap, aynı zamanda İran toplumuna cesur bir pencere açıyor.

Nobel Ödülü Adayları Arasında

Tahran’da doğan Shahrnush Parsipur’un ilk kitabı “Sag ve Zimistan-i Buland/ Köpek ve Uzun Süren Kış” romanı 1974’te yayımlanmıştı.  İran televizyonunda çalışırken tutuklamalara karşı çıkınca görevine son verildi ve üç ay hapiste tutuldu. 1977 ‘de  tekrar tutuklandı ve dört sene hapis yattı. “Erkeksiz Kadınlar” yayımlanır yayımlanmaz büyük yankı uyandırdı ancak kısa süre sonra yasaklandı. Toplumun ahlak kurallarına uymadığı için uyarılan Parsipur, birkaç ay sonra İran’ı terk etti. 2023 Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında söz edilen Parsipur, bir daha İran’a dönmedi ve ABD’ye yerleşti.

İlginizi çekebilir:  Galata Kulesi, Sait Halim Paşa Yalısı, Pera Palas...1014 Yer Vakıflara Devredildi
“Women Without Men” filminden bir kare.

Shirin Neshat Sinemaya Uyarladı

Kadın özgürlüğünü tasvir ettiği için İran’da yayımlandıktan kısa bir süre sonra yasaklanan “Erkeksiz Kadınlar”ı 2009 yılında İranlı fotoğraf sanatçısı Shirin Neshat “Women Without Men” ismiyle sinemaya uyarlamış ve Venedik Film Festivalinde Gümüş Aslan Ödülü’nü almıştı.

Previous Story

“Vizyon İçin Filozoflara ve Sanatçılara İhtiyacımız Var”

Next Story

“Yayoi Kusama” Avustralya’da

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.