İMALAT-HANE yeni sezon: 10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar - ArtDog Istanbul
Hale Tenger, 2013, “¿UMUT_”, video ve ses, 58_

İMALAT-HANE yeni sezon: 10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar

İMALAT-HANE yeni sezonda “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor.

Bursa’nın ilk özel sanat mekânı İMALAT-HANE yeni sezonu “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” adlı grup sergisi ile karşılıyor. Duygu Demir küratörlüğünde gerçekleştirilen sergi Türkiye’deki sanatçıların son 10 yılındaki üretimlerine odaklanıyor. Sergi, 2 Eylül’den itibaren görülebilecek.

Ahmet Doğu İpek, biriken, Burak Kabadayı, Cevdet Erek, Deniz Aktaş, Hakan Topal, Hale Tenger, Hasan Özgür Top, Huo Rf, İnci Furni ve Özlem Günyol – Mustafa Kunt’un son on yılda üretilmiş işlerden bir seçkinin yer aldığı serginin belirleyici filtresini 2013-2023 arası geçen on yıl oluşturuyor. Bu on yıllık süre bir yandan alışılagelmiş fakat tamamen afaki bir sanatsal tetkik aralığı olduğu gibi hem Türkiye dahilinde hem de dünya ekseninde belirleyici sosyal, politik ve düşünsel sismik hareketlerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. Sergi, bu süreçte tanık olduğumuz değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor.

İnci Furni, Engeller, 100 x 70 cm, 16 adet kâğıt üzerine akrilik desen,2022, Fotoğraf Cem Akça

“Ne bütünsel bir kapsamlılık ne de eksiksiz tarihsel bir tespit” iddiasıyla yola çıkan sergi birliktelik önerisinin mütevazi tasavvuru olan bitene, kayma ve sapmalara, tahayyül edilemeyen ama vuku bulan küçük ya da büyük ama şiddetli değişimlere eleştirel düşünceyle estetik edimin kol mesafesinden bakabilmeyi amaçlıyor.

Son on yılda dönüşen sanat

Serginin başlığında yer alan soyutlama, ima ve mütalaa ise sergideki sanatçıların bunu yaparken bazen tekil, bazen iç içe geçmiş şekilde başvurulan metot veya stratejilerine vurgu yapıyor. Bu yöntemler aynı zamanda son on yılda dönüşen sanatın kendi sözlüğüne ve yeni ya da başka şekillerde söz söyleme biçimlerine de atıfta bulunuyor. Burada soyutlama 20. yy sanat tarihinden bildiğimiz indirgeme veya dünyevi olanı etkisizleştirme olarak değil, bir hayatta kalma taktiğine, ima kurnaz bir görünenin görünmezliğine dönüşüyor.  Mütalaa ise çoğunlukla olduğu gibi hem sanatçıların hem de küratörün ince ama iz bırakan kertiği görevini görüyor.

İMALAT-HANE

İzleyiciye alternatif bir sanat rotası yaratırken Bursa’da güncel sanat eserlerinin üretimine, sergilenmesine ve tartışılmasına imkân sağlamayı hedefleyen İMALAT-HANE’nin yeni sezon sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, son on yılda yaşananların sadece bir kısmına ele alıyor.  Sergi, anlatılabilecek ve kayda geçmesi gerekenlerden ufak da olsa ortak bir damara işaret etmeye, yaralara ve kabuklara dokunmaya ve tecrübe edilen his yelpazesinin ufak bir kısmını da olsa hatırda tutmayı umuyor.

“10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, kurucu direktörlüğünü Bora Gürarda’nın, sanat danışmanlığını ise Murat Alat’ın üstlendiği İMALAT-HANE’de 2 Eylül- 2 Aralık tarihleri arasında görülebilecek.

Previous Story

100. yıla özel ‘Cumhuriyet’ temalı sergiler

Next Story

Banksy’nin Glasgow sergisine rekor ziyaretçi

0 0,00