İKSV’den Yeni Rapor: “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat”

//

İKSV, kültür çalışmaları kapsamında yayımladığı ve küresel ekolojik krize dikkat çeken “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunda, kültür-sanat dünyasında ekolojik dönüşüm üzerine bir tartışma alanı açmayı amaçlıyor. Ekolojik krizi sosyal, politik, ekonomik ve kültürel yönleriyle tartışıp sürdürülebilirliğin nasıl tesis edilebileceğini odağına alan rapor, kültür-sanat aktörlerinin ekolojik dönüşüm için eyleme geçmekte oynayabileceği önemli rolü de göz önüne seriyor.

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Paker tarafından hazırlanan rapor, kültür-sanat dünyasını ekolojik kriz üzerine beraber düşünmeye ve çözüm sürecinin parçası olmaya davet ediyor.

Raporda Neler Var?

Raporda sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkışı, yaygınlaşması ile farklı kullanım ve tezahürlerine ilişkin tartışmalar, eleştirel bir perspektifle inceleniyor. Hollanda ve İngiltere’den kurumlarla yürütülen saha araştırmasından yola çıkarak, kültür-sanat alanında ekolojik dönüşüm için yapılabilecekler ve iklim hareketinin bu yolda ilham verdiği yeni anlayışlar ve pratikler inceleniyor.

TREExOFFICE by Natalie Jeremijenko. Fotoğraf: Jack Hobhouse, Artsadmin izniyle.
“Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” raporu kültür ve sanatın sürdürülebilirlikle ilişkilendirilmesini iki ana boyut üzerinden tartışıyor: alanın ekolojik ayak izini küçültmek ve yaratıcı ifadenin gücünü kullanarak ekolojik dönüşüm için geniş kitleleri harekete geçirecek yeni anlatılar oluşturmak. Raporda ayrıca “Kültür-sanat kurumları için dönüşüm nerede başlayabilir?” sorusuna cevap olabilecek bazı somut öneriler yer alıyor.

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin…

“Öncelikle, kültür-sanat kurumları ekolojik ayak izlerini, özellikle de karbon ayak izlerini tespit ederek azaltmak için neler yapılabileceğine odaklanabilir” cümlelerine yer veren rapor “Bunun yanı sıra binaların, mekânların ve etkinliklerin karbon ayak izini azaltmak gerekir. Enerjiyi sürdürülebilir kaynaklardan kullanmak, döngüselliği tesis etmek (atıkları mümkün olduğunca yeniden kullanmak), seyahatleri azaltmak ve yerel üreticilerle çalışmak ekolojik ayak izini azaltan ve sürdürülebilirlik için gerekli önlemlerdir.” diyor.

Yerelin ve Yerelden Başlamanın Önemi

Rapor harekete geçerken yerelin ve yerelden başlamanın öneminin de altı çiziliyor. Yerelde yatay ağlar kurmanın dayanışma ve öğrenme sürecini kolaylaştırarak dönüşümü hızlandırdığına yer veren rapor, “Türkiye’de kültür-sanat aktörleri uzun zamandır çevre mücadelesi veren sivil toplum örgütleri ve hareketlerle temas kurarak tecrübe paylaşabilir” deniyor.
Carbon Capture by Daniel Gosling, Fotoğraf: Paula Harrowing, Artsadmin izniyle

Belediyeler Rol Oynayabilir

Raporda “Yerel hareketler ve sivil toplum inisiyatiflerinin yanında, yerel yönetimlerin de çevre politikalarında kültür-sanata, kültür politikalarında ise iklim ve çevreye yer vermesi hayati önem taşıyor. Belediyeler kültür-sanat alanının ekolojik ayak izini düşürmek için çeşitli düzenlemeler yapabilir: Festivaller için sürdürülebilir etkinlik politikası geliştirebilir; iki bin kişiden fazla katılımcısı olan etkinliklerde etkinlik iznini enerji, su, atık ve hareketlilik
gibi başlıklarda belirli kriterlerin yerine getirilmesine bağlayabilir; sürdürülebilirlik için personel ayırabilir; veri toplayabilir; bir hibe programıyla kültür mekânlarının karbon ayak izini düşürmek üzere finansal destek sunabilir; çevre ve kültür alanlarını bir araya getirebilir; kültür kurumlarının karbon ayak izini ölçecek ve azaltacak araç ve destekler sağlayabilir; kültür kurumları arasında bilgi ve tecrübe paylaşımında kolaylaştırıcı rol oynayarak bilgi ve iyi pratiklerin paylaşımına zemin sağlayabilir ve etkileşimi güvene dayalı, sık ve aktif bir ilişki olarak sürdürebilir.” cümleleri yer alıyor.

İlginizi çekebilir:  Yıldızlar "Sniff" İçin Bir Arada

“Ekolojik Dönüşüm Kültürel Değişimle Harmanlanabilir”

“Kültür-sanat kurumları, sanatçılar ve tasarımcılar insan-doğa ilişkileri, ekonomik büyüme ve gezegenin sınırları üzerine izleyicileriyle birlikte düşünerek farklı bakış açıları geliştirilmesine ve egemen dilin değiştirilmesine katkıda bulunabilir. Böylece ekolojik dönüşüm kültürel değişimle harmanlanabilir. Kamusal alanda sanat eserleriyle konuya dair görünürlük yaratılmasının etkisi ise yadsınamaz. Yerel yönetimler, kültür-sanat kurumları, sanatçılar ve tasarımcıların işbirliği, vatandaşların özellikle yeşil alanları kamusal alan olarak kullanabilmesine çeşitli biçimlerde vesile olabilir. Belediyelerin işbirliğiyle iklim meselesini kültür-sanat yoluyla kamusal alana taşıyan pop-up performanslar, müzik etkinlikleri ve tartışma içeren sokak festivalleri, pazarlar gibi programlar geliştirebilir. Ayrıca araştırmalarla bilgi paylaşımında bulunmak ve ekoloji meselesini merkeze alan konuşmalar, konferanslar, çalıştaylar düzenlemek farkındalığı artıracaktır. Tüm bu önerilenler raporun sunduğu çerçeve içerisinde esas olarak kültür- sanat aktörlerinin bir araya gelerek etkileşim içinde şekillendireceği ucu açık bir süreçle son şeklini alacaktır” deniyor.

Previous Story

Akbank Kısa Film Festivali’nin Yarışma Filmleri Belli Oldu

Next Story

South Park’tan Bu Kez ‘Aşılama’ Özel Bölümü Geliyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.