İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye genelinde kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yönetimler arasındaki diyaloğu ve işbirliklerini ortak projeler aracılığıyla geliştirmeyi hedeflediği yeni bir program duyurdu. Avrupa Birliği desteğiyle üç yıl boyunca yürütülmesi planlanan “Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı”na 1,3 milyon Avro hibe desteği sağlanacak.
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) iştirakiyle ve EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) Ankara ve İstanbul işbirliğiyle hayata geçirilen Ortaklaşa Projesini, Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı doğrudan hibe yoluyla destekleyecek. Projeleri kültür-sanat odaklı STK’larla yerel yönetimlerin birlikte üretmeleri bekleniyor.
“Kültür ve sanatın her koşulda sürdürülebilmesi için şart”
Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın Salon İKSV’de yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, yaşanan deprem felaketi nedeniyle üzüntü içerisinde olduklarını belirterek; deprem bölgeleriyle ilgili üzerinde çalıştıkları projeler hakkında bilgiler paylaştı. Taner konuşmasında, “İşbirliği ve dayanışmayı öne çıkaran destek projeleri, kültür ve sanatın her koşulda sürdürülebilmesi için şart” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Hepimiz biliyoruz ki kültür-sanat ülkemizde her zaman ortak bir çabayla ayakta tutulan, kırılgan bir alan. Bu yüzden işbirliği ve dayanışmayı öne çıkaran bu kapsamlı projeyi hayata geçirmemizi sağlayan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Toplumsal dayanışma ve sivil toplumun güçlendirilmesinin yanı sıra özellikle kültür politikalarının oluşturulmasında yerel yönetimler ve kültür kurumlarının kol kola çalışabilmesi de çok büyük önem taşıyor.”
Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan ise, yerel yönetimlerin kültür kurumlarıyla el ele çalışması, hem kültür politikalarının geliştirilmesinde hem de kültüre erişim ve katılım için gerekli fırsatlar ve kaynaklar sunacağına dikkat çekti. Bilgilendirme toplantısında İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında tasarlanan “Ortaklaşa Programı”nı, Proje Yöneticisi, H. Selen Akçalı ile İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece anlattı. Sunumda projenin “Hibe,” “Diyalog” ve “Öğrenme” olmak üzere birbirini tamamlayacak üç eksende hayata geçirileceği vurgulandı.
Kapsamlı saha araştırması
İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Avrupa Birliği desteğiyle yürüteceği “Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı” hakkında paylaşılan bazı bilgiler ise şöyle:
Ortaklaşa’nın programları Türkiye genelinde nicel ve nitel olarak yapılacak kapsamlı bir saha araştırmasından elde edilecek veriler ışığında şekillendirilecek. Buna göre; sivil toplum ve yerel yönetimlerde çalışan kültür-sanat profesyonellerinin ihtiyaçları, kaynakları ve mevcut ve muhtemel işbirliği zeminlerini tespit etmek amaçlanıyor.. Araştırmada öncelikli olarak deprem bölgesinde kültür-sanat alanında faaliyetlerine devam etmeye çalışan paydaşların ziyaret edilmesi planlanıyor.
Araştırma sonunda sonunda bir rapor yayımlanacak. Yayımlanan çalışma aynı zamanda İKSV’nin 2010’dan bu yana düzenli hazırlanan 11’inci kültür politikaları raporu da olacak.
Ortaklaşa Hibe Programı
Program kapsamında, Türkiye genelinde kültür-sanat alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin birlikte üreteceği ortak projelere toplam 1,3 Milyon Avro tutarında hibe verilecek. Nisan 2023 ve 2024 yılının ilk yarısında açılacak çağrılara tüm Türkiye’den kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, en az bir belediye ortağıyla birlikte başvurabilecek.
Üç farklı başlığa odaklanacak açık çağrılarda; farklı disiplinlerden kültür ve sanat projeleri, bir kültürel mekânın STK’ların uzmanlığıyla dönüştürüldüğü ve işlevselleştirildiği projeler, kapsayıcı kültürel planlamaları ve kültür yönetimini teşvik eden pratikler desteklenecek.
Hibe programında, deprem bölgesine ya da depremden etkilenenlere yönelik tasarlanan kültür-sanatı odaklı projeler de teşvik edilecek.
Başvurular, İKSV ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) temsilcilerinin de bulunduğu bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek. Hibe programının ayrıntıları ortaklasa.iksv.org adresinden ve Ortaklaşa Programı sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.
Çevrimiçi ve yüz yüze buluşmalar
Proje süresince, yerelde katılımcı kültür politikalarının oluşturulması amacıyla sivil toplum ve belediye çalışanlarının katılımıyla, Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayacak “7 Yuvarlak Masa Toplantısı” ile “7 Arama Konferansı” gerçekleştirilecek. Çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler de düzenlenecek.
Program, yapılacak saha araştırmasının sonuçlarına göre şekillendirilecek. Program içeriğinin ise kültür politikaları, kültür yönetimi, yerel kültürel planlama, kültürel çoğulculuk, kültüre katılım, kültür-sanatın sosyal ve ekonomik etkisi, kamusal alanda sanat, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekolojik dönüşüm etrafında odaklanması tasarlanıyor.