İspanya’nın Barselona kentinde sansürlü sanat müzesi açıldı. Museu de l’Art Prohibit’de sadece siyasi, sosyal veya dini nedenlerden dolayı sansürlenen, yasaklanan veya kınanan sanat eserleri yer alıyor. Katalan koleksiyoner ve iş insanı Tatxo Benet öncülüğünde açılan müzenin ilk sergisi Ai Weiwei, Banksy ve Gustav Klimt gibi isimlerin de eserlerinin yer aldığı geniş bir koleksiyondan seçilen 42 parçalık bir seçki.
İfade özgürlüğüne hizmet eden müzenin kurucusu Benet sansürlü sanat eserlerini 2018 yılında toplamaya başladı. İş insanının aldığı ilk eser İspanyol sanatçı Santiago Sierra’nın “Çağdaş İspanya’daki Siyasi Mahkumlar” adlı işi. Eser yetkililer tarafından sergilendiği Madrid’deki Arco sanat fuarından kaldırılınca Benet işi satın almaya karar verdi.
Hapse atılan Katalan liderlerin portrelerinin de yer aldığı eserle ilgili konuşan Benet, “Onu satın almak istedim çünkü bu eser, bazılarının katılabileceği, bazılarının ise katılmayabileceği bir durumu cesurca yansıtıyor” dedi. Art Newspaper’a konuşan Benet, “Sansür olduğunda iki şey olur: Sanatçının özgürlüğü kısıtlanır, ama aynı zamanda insanların sanat eseriyle etkileşim kurma özgürlüğü de kısıtlanır” diye ekledi.
Müzenin sanat direktörü Carles Guerra ise, “Sansür bugün artık eskisi gibi pek mümkün değil. Toplumlar artık sansüre yanıt vermeye hazır. Bu koleksiyon sayesinde, yüzleşilemeyecek hiçbir güç olmadığını keşfediyoruz” dedi. Benet’in sansürlü eserler koleksiyonunda 200’den fazla eser var. Eserlerin büyük kısmı 20. ve 21. yüzyıldan. Çalışmalar arasında Arjantinli sanatçı Leon Ferrari’nin bir Amerikan savaş uçağı üzerinde çarmıha gerilmiş İsa’yı tasvir eden Western and Christian Civilization adlı eseri, Finlandiyalı sanatçı Jani Leinonen’in çarmıha gerilmiş Ronald McDonald’ı tasvir ettiği McJesus (2015) adlı eseri, Zanele Muholi’nin “Lena, London” adlı eseri yer alıyor.
Aynı zamanda insan hakları aktivisti olan Muholi Güney Afrika’daki dışlanmış LGBTQ topluluğuna görünürlük kazandırmak için yaptığı fotoğraf çalışmalarıyla tanınıyor. İspanyol sanatçı Charo Corrales’in eli bacaklarının arasındaki bir Bakire Meryem’i tasvir ettiği Con Flores a María (2018) adlı eseri, Ines Doujak’ın eski İspanya Kralı Juan Carlos’u bir köpekle ilişkiye girerken tasvir ettiği Not Dressed for Conquering—HC04 Transport (2010) adlı eseri de koleksiyonun parçaları arasında.
Müzesinde her türlü sanat eserinin sergilenmesi gerektiğine inanan Benet, “Sıfır tabum var. Bu müzeye gelmek ziyaretçilerin hoşgörü düzeyini artıracak. Bu, ifade özgürlüğünün bir zaferi” diyor.